Yhdysvaltalainen sanomalehti alkoi 1800-luvun puolivälissä tutkia syytä New Yorkin suureen lapsikuolleisuuteen ja paljasti vuonna 1858, että lapsille oli juotettu kuolemansairaiden lehmien maitoa.
Kaupungin viskinvalmistajat olivat keksineet, miten hyödyntää valmistusprosessissa syntyvää viljajätettä, mäskiä, maidontuotannossa.
He rakensivat tuhansien lehmien navettoja ja syöttivät lehmille viskitislaamoihinsa kertyvää mäskiä.
Tappava cocktail
Siinä ei kuitenkaan ollut käytännössä enää lainkaan vitamiineja jäljellä, ja niin lehmät sairastuivat, niiden hampaat alkoivat mädäntyä ja niiden utareet peittyivät paiseisiin.
Sairaiden lehmien maito oli laihaa kuin vesi, väriltään sinertävää ja haisi alkoholilta, joten siitä yritettiin saada valkoisempaa ja paksumpaa lisäämällä siihen esimerkiksi kipsiä, kananmunaa ja tärkkelystä.
Sairaiden lehmien maito koitui ilmeisesti tuhansien lasten kuolemaksi. Skandaalin johdosta Yhdysvallat sai ensimmäisen elintarvikelakinsa vuonna 1862.