Shutterstock
Villin lännen aselait

Villiä länttä hallittiin aselaeilla

Amerikan uudisasukkailla oli harvoin aseita käsissään, sillä kuudestilaukeavat oli luovutettava sheriffille kaupunkiin saapuessa. Lain rikkominen saattoi maksaa hengen.

Toistuvat tulitaistelut kadulla tai saluunassa ovat Hollywoodin lännenelokuvien luoma myytti. Aseita valvottiin tiukasti todellisen villin lännen useimmissa kaupungeissa.

Esimerkiksi 1870-luvulla Dodge Cityn ja Kansasin Wichitan kaltaisiin kaupunkeihin matkustavia tervehtivät pääkadun varrelle asetetut kyltit.

"Ampuma-aseiden kantaminen on ehdottomasti kielletty" ja "Jätä revolverisi poliisille" kuuluivat selkeät viestit.

Kiellon noudattamatta jättäminen saattoi johtaa kuolemaan. Joukko itsepäisiä karjapaimenia kieltäytyi vuonna 1881 luovuttamasta aseitaan apulaissheriffi Wyatt Earpille Tombstonen kaupungissa Arizonassa, ja erimielisyys päättyi tappavaan välienselvittelyyn O.K. Corral -karjakarsinan lähellä.

Kolmenkymmenen sekunnin tulitaistelun jälkeen kolme itsepäistä karjapaimenta makasi kuolleena pölyssä.

Känniset cowboyt olivat hengenvaarallisia

Kaupungit olivat itse ottaneet käyttöön aseen kantamista ja esiin vetämistä koskevia kieltoja kaupungin rajojen sisäpuolella.

Arkansasin osavaltiossa ja Dakotan territoriossa, josta tuli osa Yhdysvaltoja vuonna 1889, oli samanlaisia kieltoja. Jopa kaupunkien omien asukkaiden oli luovutettava kaikki aseet veitsistä kivääreihin sheriffille metsästyksen jälkeen tai palattuaan kaupungin ulkopuolelta.

Tombstone, O.K. Corral, hautakiviä

Yksi villin lännen harvoista asetaisteluista käytiin lähellä O.K. Corral -karjakarsinaa Arizonan Tombstonen kaupungissa. Kolme miestä kuoli.

© Jens Bludau/Wikimedia Commons

Asevalvonta otettiin käyttöön laittomien kaksintaistelujen estämiseksi. Kun esimerkiksi cowboyt tulivat kaupunkiin, heidän palkkansa kului ensin naisiin ja juotavan ostoon saluunassa. Alkoholin virratessa veressä monet heistä olivat herkkiä vetämään aseensa esiin yhdenkin poikkipuolisen sanan jälkeen.

"Kuudestilaukeava tappavine patruunoineen on vaarallinen apulainen kenelle tahansa miehelle, varsinkin jos hänen päänsä on valitettavasti täynnä viskiä", kirjoitettiin Texas Live Stock Journalissa vuonna 1884.

Asekielto auttoi houkuttelemaan rauhallisia karjankasvattajia ja perheitä lännen kasvaviin yhteisöihin. Presidentti Theodore Roosevelt (1858-1919), jolla itsellään oli maatila Dakotassa, kehui ”kadulla ammuskelun” kieltämistä seudulla.

Sittemmin Yhdysvaltain aselakeja on lievennetty merkittävästi monissa osavaltioissa, ja vuonna 2008 oikeus omistaa aseita vahvistettiin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksellä.