Wikimedia Commons/ Wind Picture Archives/Shutterstock
John Smith Zuñiga-kartta

Vanha kartta vie Englannin ensimmäiseen siirtokuntaan

Silloin kun hän ei ollut Pocahontasin pelastettavana, kapteeni John Smith piirsi karttoja Pohjois-Amerikasta. Nyt arkeologit uskovat, että yksi Smithin kartoista voi auttaa heitä ratkaisemaan 400 vuotta vanhan arvoituksen.

Arkeologit etsivät Englannin ensimmäisiä Amerikan-siirtokuntia Disneyn Pocahontas-elokuvasta tutun kapteeni John Smithin piirtämän kartan avulla.

Nykyään Zuñiga-kartaksi kutsuttu kartta on peräisin vuodelta 1608. Tarkka tutkimus paljasti kartasta pienen lipun, jonka arkeologit uskoivat kuvaavan englantilaisten ensimmäisen Amerikan-siirtokunnan‚ James Fortin, lähelle rakennettuja taloja.

Smith kirjoitti James Fortissa olevan yli 50 taloa vuonna 1608, mutta arkeologit eivät ole vielä löytäneet ainuttakaan.

Maatutkakeilaus on paljastanut maanalaisia rakenteita, ja vuonna 2022 tehdyissä kaivauksissa arkeologit löysivät sekä Yhdysvaltojen sisällissodan aikaisen etelävaltojen linnakkeen että vuodelta 1617 peräisin olevan linnoituksen jäänteitä. Arkeologien työ jatkuu kesällä 2023, ja he aikovat kaivaa syvemmälle saavuttaakseen alkuperäisen James Fortin, jota John Smith oli perustamassa.

Kartta on poikkeuksellisen tarkka

Kartasta tunnetaan nykyään vain espanjalainen kopio. Se on yksi ensimmäisistä tarkoista Pohjois-Amerikan kartoista, ja se kuvaa yksityiskohtaisesti muun muassa alkuasukaskyliä, Englannin Jamestownin siirtokunnan sijaintia sekä sitä, miltä James Fort näytti.

Tuon tyyppiset tiedot kiinnostivat suuresti espanjalaisia, jotka pitivät koko Amerikkaa omanaan.

John Smith Zuñiga-kartta

Zuñiga-kartta vuodelta 1608 on espanjalainen kopio englantilaisesta, luultavasti kapteeni John Smithin piirtämästä kartasta.

© Houghton Mifflin Company