Uusi teoria: Ihmisen historia Amerikassa varhentui 100 000 vuotta

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on julkistanut muinaista mastodonttia koskevia tutkimustuloksia, jotka voivat mullistaa käsityksemme Pohjois-Amerikan historiasta.

Mastodontti löytyi kaivauksissa 25 vuotta sitten, ja nyt näyttää siltä, että sen ansiosta Amerikan historia kirjoitetaan uudelleen.

© San Diego Natural History Museum

San Diegon luonnonhistoriallisessa museossa on jo vuosikausia ollut esillä muinaisen norsun, mastodontin, Etelä-Kaliforniasta löydettyjä luita ja syöksyhampaat.

Kenellekään ei kuitenkaan tullut mieleen, että luut voisivat muuttaa historiaa.

Ihmisten jättämiä jälkiä

Mastodontin luut ja syöksyhampaat löydettiin vuonna 1992, kun San Diegoon rakennettiin moottoritietä. Luissa on havaittu tutkijoiden mukaan selviä ihmisten tekemiä jälkiä:

Luita oli käsitelty alkeellisilla kivityökaluilla mastodontin kuoleman aikoihin, ja luiden sijoittelu löytöpaikalla viittaa myös ihmisen läsnäoloon.

Tämän perusteella arkeologit ovat päätelleet, että mastodontin elinaikana alueella on elänyt myös ihmisiä.

Kun luut oli löydetty, ne pantiin näytteille San Diegon luonnonhistorialliseen museoon, ja tutkijat ryhtyivät selvittämään mastodontin ikää. Nyt tuloksia on saatu, ja ne yllättivät kaikki.

Historia voi mennä uusiksi

Tähän asti vanhimmat merkit ihmisestä Amerikassa ovat noin 15 000 vuotta vanhoja, joten arkeologien oli vaikea uskoa silmiään, kun he saivat tutkimustulokset eteensä: vuonna 1992 löydetyt mastodontin luut olivat 130 000 vuotta vanhoja.

Jos tulokset pitävät paikkansa, Amerikassa on elänyt ihmisiä yli 100 000 vuotta aiemmin kuin on luultu.

”Näin mullistava väite vaatii luonnollisesti hyvin pitäviä todisteita”, totesi Thomas Deméré San Diegon luonnonhistoriallisesta museosta The Guardian -lehdelle. Hän painotti sitä, että tarvitaan vielä paljon tutkimuksia, ennen kuin voidaan varmasti sanoa, pitääkö historia kirjoittaa uusiksi.