Nature Human Behaviour / Daron Duke
Arkeologit kaivauksilla aavikolla

Utahista löytyi maailman vanhinta tupakkaa

Salt Laken autiomaasta löytyi yllättäen varhaisimpia todisteita tupakan käytön historiasta.

Arkeologit ovat tutkineet Utahin rutikuivassa Salt Laken autiomaassa 12 000 vuotta vanhan kivikauden asuinpaikan jäännöksiä.

Eläinten luiden, keihäänkärkien ja kivityökalujen lisäksi maasta on paljastunut tupakkakasvin siemeniä, joiden perusteella arkeologit uskovat asukkaiden käyttäneen tupakkaa nautintoaineena.

”Muinaiset ihmiset osasivat hyödyntää monia kasveja, ja he havaitsivat tupakkakasvin ominaisuudet jo pian saavuttuaan Amerikkaan”, selittää kaivauksiin osallistunut arkeologi Daron Duke. Tutkijat eivät tiedä, käytettiinkö tupakkaa päivittäin vai esimerkiksi uskonnollisissa yhteyksissä.

VIDEO – löytöpaikka Utahin autiomaassa:

Video

Tupakkaa pureskeltiin

Löytö on pystytty ajoittamaan tekemällä radiohiiliajoitus puulle, jota käytettiin polttopuuna kivikauden asukkaiden tulisijassa.

Iänmäärityksen perusteella hiiltynyt puu on noin 12 300 vuotta vanhaa, ja arkeologit olettavat, että samasta kerroksesta löydetyt tupakansiemenet ovat samalta ajalta. Näin ollen paikalla asuneet kivikauden ihmiset ovat varhaisimmat tiedetyt tupakan nauttijat.

Keski- ja Etelä-Amerikan mayat ja asteekit polttivat tupakkaa paljon myöhemmin uskonnollisissa seremonioissa, mutta arkeologit arvelevat, että Utahin kivikauden ihmiset pureskelivat tupakan lehtiä.

Tupakkakasvin lehtiä kääritään tiiviiksi ja pureskellaan, minkä jälkeen ne syljetään pois.