Charles Gallaudet Trumbull & Shutterstock
Comstock ja naisia

USA:n siveyspoliisi julisti sodan irstailua vastaan

Postiagentti Comstock otti tähtäimeensä rivot kirjat, seksilelut ja vatsatanssin. Hänen siveyspoliisinsa takavarikoi 1800-luvun lopulla 30 000 dildoa – ja ajoi naisia itsemurhaan.

Anthony Comstock kiskoi kauluksia paksujen punaisten pulisonkiensa peitoksi, jottei herättäisi huomiota. 33-vuotias sisällissodan veteraani tunnettiin hyvin Yhdysvalloissa, jossa hän oli jo viiden vuoden ajan käynyt kiihkeää taistelua kaikkea ”säädytöntä, rietasta ja rivoa” vastaan.

Vuonna 1873 voimaan tulleiden niin sanottujen Comstock-lakien mukaan seksuaalisesti julkean sisällön lähettäminen postitse oli laitonta, ja lakien nojalla erikoisagentti sai avata postilähetyksiä ja pidättää lain rikkojia.

Nyt, 2. marraskuuta 1877, Comstock oli saapunut Massachusettsiin Bostoniin, missä kustantaja Ezra Heywood puhui ”seksuaalista itsemääräämisoikeutta” käsittelevälle kokoukselle. Comstock oli jo pitkään halunnut saada Heywoodin telkien taakse tämän syntisistä ajatuksista, ja äskettäin kustantaja oli jäänyt kiinni kahden säädyttömän kirjan lähettämisestä.

”Se oli iljettävää – minun oli pakko poistua.” Anthony Comstock kuultuaan esitelmää avioliiton ulkopuolisesta seksistä

Comstock etsi salista istumapaikan pidätysmääräys povitaskussaan. Hän näki yleisössä ”himon loistavan kaikkien kasvoilta” puhujan käyttäessä häpeällisiä sanoja, kuten ”penis” ja ”yhdyntä”.

”Se oli iljettävää – minun oli pakko poistua”, agentti kirjoitti myöhemmin päiväkirjaansa. Hän kuitenkin pakottautui palaamaan saliin ja seurasi sitten Heywoodia lavan taakse tämän puheen jälkeen. Kun Heywood ei suostunut heti lähtemään hänen mukaansa, Comstock tarttui häntä niskasta kiinni ja raahasi hänet rappuja alas. Sitten postiagentti heitti vankinsa ulkona odottaviin hevosvaunuihin ja lähetti tämän lähimpään tyrmään.

”Paholaisen kätyri jäi itse kiikkiin”, siveellisyyden esitaistelija myhäili.

Comstock oli saanut kiinni jälleen yhden rikollisen, mutta hän tiesi, että lukemattomia irstailijoita oli vielä vapaalla jalalla. Hän etsi vuosina 1873–1915 väsymättä siveettömiä kuvia ja kirjoituksia – eikä hän aikonut lopettaa, ennen kuin jokaista ”seksihullua” oli rangaistu.

Pilapiirros Comstockista

”Arvoisa tuomari, tämä nainen synnytti alastoman lapsen!” postiagentti Comstock ilmoittaa pilapiirroksessa vuodelta 1915.

© Granger/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Comstock muutti synnin kaupunkiin

Anthony Comstock kasvoi New Canaanissa Connecticutissa syvän uskonnollisessa viljelijäperheessä, jossa äiti luki päivittäin perheelle Raamattua ja sunnuntaisin käytiin kirkossa.

Kammon vapaata seksiä kohtaan Comstock peri kotoa. Hän liittyi sisällissodassa pohjoisvaltioiden armeijaan vuonna 1863, ja kun viskipullo kiersi nuotiolla, Comstock kaatoi mielenosoituksellisesti oman osuutensa maahan sen sijaan, että olisi luovuttanut sen jollekulle toiselle. Näin hän sai enemmän vihollisia kuin ystäviä, mutta se ei häntä haitannut.

”Uhraisinko periaatteeni ja omantuntoni suosion vuoksi? EN KOSKAAN!” hän kirjoitti päiväkirjaansa.

Comstockille alkoholi oli seksin tapaan koetus, jota ihmisen piti vastustaa. Kun hän muutti New Yorkiin töitä etsimään 22-vuotiaana vuonna 1867, hän järkyttyi. Siellä nuoret miehet kuolasivat eroottisia kirjoja ja kuvia nähdessään ja baareissa tarjoilijat pitivät estotonta silmäpeliä.

Naimattomat nuoret harjoittivat seksiä, ja hämärät tyypit myivät ”tippuripusseja” eli kondomeja, niin sanottuja naisten kilpiä eli pessaareja sekä emätinruiskeita tautien ja raskauden ehkäisyyn.

1800-luvun pessaari oli yleensä sieni tai nahkainen kuppi, joka asetettiin emättimeen.

© Wellcome Images & Shutterstock

Comstock löysi tukea Nuorten miesten kristillisestä yhdistyksestä (Young Men’s Christian Association, YMCA) taistelussa New Yorkissa vallitsevaa haureutta vastaan. Järjestöllä oli suhteita moniin poliitikoihin ja muihin vallanpitäjiin.

Jo vuonna 1868 Comstock ja YMCA saivat New Yorkissa läpi lain, joka kielsi ”säädyttömien ja siveettömien kirjojen” valmistuksen, myynnin ja mainostamisen. Laki koski myös lyhyitä kirjoituksia ja eroottisia kuvia. Edes ehkäisystä tai abortista ei saanut kirjoittaa.

Valtavan lobbauksen jälkeen Yhdysvaltojen kongressi hyväksyi vuonna 1873 ensimmäisen niin sanotuista Comstockin laeista nimeltä ”Act of Obscene Literature and Articles of Immoral Use”, joka kielsi säädyttömän materiaalin levittämisen.

Society of Vice

Comstockin vuonna 1873 perustama New York Society for the Suppression of Vice -järjestö (NYSSV) toimi vielä hänen kuoltuaan 1950-luvulle asti.

© New York Society for the Suppression of Vice & Shutterstock

Postia valvottiin

Presidentti Ulysses S. Grant oli hädin tuskin ehtinyt allekirjoittaa uuden lain, kun Comstock sai vastuulleen sen valvomisen. Hänen nuuskijaverkostollaan oli lupa tehdä ratsioita, takavarikointeja ja pidätyksiä, ja se sai 50 prosenttia sakkotuloista itselleen.

Comstock riemuitsi etenkin siitä, että hän sai nyt viranomaisten luvalla lukea kansalaisten posteja, sillä postitse ihmiset saattoivat levittää ”salaa” säädytöntä materiaalia.

Aina kun Comstockin nuuskijat vinkkasivat hänelle, että joku oli lähettänyt pornografiaa tai irstaita kirjoja postissa, Comstock repi kirjeen tai paketin auki ja takavarikoi kirjat tai kuvat, jotka säännönmukaisesti poltettiin.

”Siellä oli puhelinkopissa mitä säädyttömin veistos – valtava penis.” Comstock brooklyniläisessä baarissa näkemästään esineestä

Sensuuripäällikkö siveyspoliiseineen tutki myös lehtikioskien tarjonnan löytääkseen lehdissä painettuja siveettömyyksiä. Jo keväällä 1873 esimerkiksi The New York Herald ja The Sun poistivat kätilöiden ilmoitukset, sillä Comstock piti niitä säädyttöminä.

Comstock iski apureineen baareihin ja poisti niistä sopimattomat koristelut ja rivot kuvat ja esineet. Comstock kuvaili järkyttyneenä puistattavaa näkyä eräässä baarissa Brooklynissä:

”Siellä oli puhelinkopissa mitä säädyttömin veistos – valtava penis. Baarin omistaja oli pannut törkeän esineen esille vauhdittaakseen myyntiä tai houkutellakseen tietynlaisia asiakkaita.”

Eroottisia kuvia myytiin salaa sakkojen välttämiseksi, ja Comstockin piti joukkoineen toimia yllyttävinä agentteina houkutellakseen rikolliset esiin. He menivät tupakkakauppoihin ja partureihin, joissa usein harjoitettiin laitonta myyntiä, ja kysyivät alastonkuvia. Kun kauppias sitten ojensi esimerkiksi tupakkarasian, jonka sisällä oli tuhmia kuvia, hänet pidätettiin.

Comstock käytti samaa taktiikkaa vuonna 1877 napatessaan kustantaja Ezra Heywoodin. Hän oli lähettänyt väärällä nimellä kirjeen Heywoodille ja kiitellyt tämän työtä seksuaalisen vapautumisen puolesta. Lisäksi hän pyysi Heywoodia lähettämään postissa pari säädytöntä kirjaa.

Saatuaan kirjat Comstock matkusti Bostoniin ja pidätti Heywoodin. Oikeus tuomitsi kustantajalle kaksi vuotta vankeutta ja sadan dollarin sakon.

Comstock kammosi mallinukkeja ja lääkärikirjoja

Anthony Comstock jahtasi lähes 50 vuotta kaikkea, mitä hän piti epämoraalisena. Siihen joukkoon kuuluivat esimerkiksi mallinuket ja anatomiset lääketieteen kirjat.

Dildo
© Science & Society Picture Library/Getty Images

Dildot myrkyttivät sielun

Comstock määritteli ”säädyttömät kumiesineet” eli dildot ”naisten itsemyrkytyksen välineiksi”. Oikeuslaitos myötäili ja tuomitsi dildojen myyjiä sakkoihin. Comstock takavarikoi ainakin 30 000 dildoa.

Lääkärikirjat
© Faneuil Dunkin Weisse & Shutterstock

Lääkärikirjat luupin alle

”Tie bordelliin käy kirjojen kautta”, Comstock julisti. Hän ei käynyt vain eroottisten kirjojen vaan myös ammattikirjallisuuden kimppuun. Lääketieteellisiä anatomian kirjojakaan ei saanut lähettää postissa.

Vatsatanssi
© University of Washington

Vatsatanssi oli turmelusta

Comstock näki Chicagon maailmannäyttelyssä vuonna 1893 ”mitä hävyttömimmän moraalisen turmeluksen näytöksen” – eli vatsatanssia. Päätettiin, että vatsatanssijat eivät saaneet käyttää läpikuultavia napapaitoja.

Taidekoulu
© Granger/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Peniskielto taidekouluun

Vuonna 1906 Comstock halusi kieltää alastontutkielmat. Hänestä oli törkeää, että opiskelijat piirsivät alastonkuvien alastomia kehoja ja nuoret neidot näkivät peniksiä. Oikeus ei hyväksynyt kieltoa.

Mallinukkeja kaupan ikkunassa
© Pinterest.co.kr/Michelle T

Mallinuket saivat miehet raiteiltaan

Uransa viimeisten 10 vuoden aikana Comstock taisteli kauppojen ikkunoiden korsetteihin ja sukkanauhoihin puettuja mallinukkeja vastaan. Hän halusi kieltää siveettömät nuket koko maassa mutta epäonnistui.

Naiset joutuivat Comstockin hampaisiin

Aluksi Comstock vainosi etenkin moraalittomia miehiä, mutta Ezra Heywoodin pidätyksen jälkeen hän kiinnostui tämän kaltaisista vapaan rakkauden kannattajista, joiden mielestä valtion ei pitänyt puuttua ihmisten haluihin.

”Se on heikko, laiska, kelvoton ja korruptoitunut ihmistyyppi, jolta puuttuu kaikki säädyllisyys”, Comstock julisti. Hänen mukaansa sellaiset ihmiset ”kuuluivat sikalaan”.

Naisasiataistelija Sarah Chase, joka piti muun muassa luentoja seksuaalisuudesta, oli ”niitä” ihmisiä. Vuonna 1878 Comstock pidätti hänet epäiltynä sukupuolitauteja ja raskautta ehkäisevän ruiskeen myynnistä. Chase selvisi kuitenkin rangaistuksetta, sillä oikeus ei katsonut todisteiden riittävän tuomioon. Nöyryyttääkseen siveysagenttia Chase markkinoi tapauksen jälkeen tuotettaan nimellä ”Comstock-ruiske”.

Abortin puolustaja

Ann Trow Lohman eli Madame Restell tunnettiin Yhdysvalloissa abortin puolestapuhujana. Hänet pidätettiin monta kertaa ja esitettiin lehdissä murhaajana.

© Amcaja/Wikimedia Commons

Chasea vähemmän rohkeat naiset kuitenkin usein luhistuivat Chasen vainon alla. 65-vuotias Ann Trow Lohman, joka auttoi naisia abortin hankkimisessa, sai vuonna 1878 vieraakseen tukevan miehen. Mies oli valepukuinen Comstock, joka pyysi raskauksia ehkäisevää ainetta vaimoaan varten. Lohman myi hänelle joitakin pillereitä ja mikstuuraa.

Viikon päästä mies palasi kahden poliisin ja kahden toimittajan kanssa pidättämään Lohmanin.

”Odotan huomista kauhulla”, Lohman paljasti vävylleen oikeudenkäyntiä edeltävänä päivänä.

Lohman pelkäsi niin paljon joutuvansa virumaan viimeiset vuotensa vankilassa, että hän tappoi itsensä sinä yönä.

Naisen itsemurha ei viilentänyt Comstockin suhteita poliitikkojen uskonnolliseen siipeen, jonka mielestä hänen menetelmänsä olivat ehkä rajuja mutta tulokset puhuivat puolestaan.

Vuoteen 1893 mennessä Comstock oli saanut tuomiolle yli tuhat ihmistä ja takavarikkoon noin 800 000 säädytöntä kuvaa ja noin satatuhatta säädyttömäksi luokiteltua esinettä.

J. Edgar Hoover

J. Edgar Hooverin (oik.) aikana FBI etsi myös Hollywood-elokuvista epämoraalista sisältöä.

© Bettmann/Getty Images

Lait kestivät sata vuotta

Moraalinvartija menetti valtansa

Aluksi Comstock vainosi vain yhteiskunnan pohjalla olevia ihmisiä, mutta valta nousi hänen päähänsä ja 1800-luvun lopulla myös ylemmät kansanluokat saivat tuntea hänen hengityksensä niskassaan. Hän teki iskuja jopa hienoihin taidegallerioihin säädyttömien teosten poistamiseksi, mutta liika innokkuus koitui hänen kohtalokseen. Yläluokka ei halunnut luopua etuoikeuksistaan, ja moraalinvartija menetti poliittisen tukensa.

Vuonna 1913 newjerseyläinen sanomalehti Passaic Daily News kirjoitti, että Comstock ”on tehnyt tässä kaupungissa niin monesti itsensä naurunalaiseksi , että hänen temppunsa eivät enää kiinnosta ketään”. Pilapiirroksissa hänet kuvattiin munkkina, ja kansa alkoi kutsua häntä Pyhäksi Anthonyksi.

Propaganda

Lehdistö pilkkasi Comstockin yrityksiä kieltää kaikki. Tässä hänet on kuvattu mallinukkeja kavahtavana munkkina.

© Louis M. Glackens

Comstock astui lopulta syrjään 71-vuotiaana vuonna 1915, ja kolme kuukautta myöhemmin hän kuoli keuhkokuumeeseen. Omien sanojensa mukaan hän oli 42 vuoden aikana takavarikoinut 160 tonnia säädyttömiä kirjoja ja muuta materiaalia sekä saanut 2 740 ihmistä yhteensä 566 vuodeksi vankilaan.

15 itsemurhan tehnyttä pidätettyä eivät Comstockia surettaneet – hän kirjoitti, että kuolemantapauksista kuuleminen oli kuin olisi lukenut trilleriä.

Fanny Hill piirros

Fanny Hill ilmestyi laittomana piraattijulkaisuna vuonna 1887. Kirja sisälsi rohkeita piirroksia päähenkilön eroottisista kokemuksista.

© Édouard-Henri Avril

200 vuotta vanha kirja muutti lakia