Shutterstock/Nong2
Cowboyt, karjankasvatus, Amerikka

Tutkija: Ensimmäiset cowboyt olivat orjia

Ensimmäiset cowboyt eivät olleet valkoisia miehiä viettämässä vapaata elämää preerialla. He olivat orjia, jotka tuotiin Afrikasta valkoisen miehen karjanajajiksi, väittää amerikkalainen tutkija tuoreessa tutkimuksessaan.

Kaikki tietävät, miltä amerikkalainen cowboy näyttää.

Hänellä on leveälierinen hattu ja teräväkärkiset saappaat, ja hän elää vapaata elämää hevosen selässä aavalla preerialla. Hän saattaa näyttää John Waynelta, mutta on ainakin varmasti valkoihoinen.

Ainakin näin heitä kuvataan lännenelokuvissa.

Amerikkalaiset cowboyt eivät kuitenkaan ole aina olleet valkoisia, eivätkä ensimmäiset cowboyt myöskään olleet vapaita miehiä. He olivat Afrikasta tuotuja mustia orjia, väittää Floridan luonnonhistoriallisen museon tutkija Nicolas Delsol.

Uudessa tutkimuksessaan Delsol ja hänen työryhmänsä analysoivat yhteensä 21 naudan luiden DNA:ta. Luut oli saatu viidestä eri kaivauksesta Amerikassa.

Luut ovat peräisin vuosilta 1500–1700 eli eurooppalaisten siirtomaavallan kahdelta ensimmäiseltä vuosisadalta.

Sitä ennen Amerikassa ei ollut lehmiä, vaan kaikki naudat tuotiin mantereelle.

Vanhimmista luista saatu DNA osoitti odotetusti, että karja oli eurooppalaista alkuperää.

1600-luvulta peräisin olevasta luusta saatu DNA oli muunlaista. Tässä tapauksessa geneettinen materiaali oli peräisin nautarodusta, jota oli olemassa vain Afrikassa.

Naudan hammas, Mexico City, espanjalainen siirtokunta

Meksikosta löydetystä naudan hampaasta tehdyt tutkimukset osoittivat, että lehmä oli perimältään afrikkalaista alkuperää.

© Nicolas Delsol

Karjankasvattajista tuli orjia

Espanjalaiset siirtomaavalloittajat alkoivat tuoda karjaa Afrikasta, koska Espanjasta ei kyetty hankkimaan riittävästi lehmiä.

Vastatakseen siirtomaiden kysyntään espanjalaiset toivat eläimiä Afrikan länsirannikon karjatiloilta.

Siirtomaaisännät tarvitsivat myös ihmisiä huolehtimaan lukuisista eläimistä, joten espanjalaiset ottivat afrikkalaiset karjankasvattajat orjiksi, Delsol väittää. Heillä oli kokemusta eläimistä, ja siksi he olivat ilmeinen valinta.

Cowboykulttuuri saapui nykypäivän Amerikkaan, kun vaquerot eli espanjankieliset cowboyt ajoivat karjaa Pohjois-Amerikan lounaisosiin. Karjaa ajettiin ensi kertaa vuonna 1598, kun ensimmäiset vaquerot lähetettiin nykyisen New Mexicon alueelle.

Alue liitettiin Yhdysvaltoihin 1800-luvulla, jolloin amerikkalaiset cowboyt korvasivat espanjankieliset.

Delsolille löytö tarkoitti sitä, että karjapaimenten historia sai uuden ulottuvuuden. ”Tämä tarjoaa aivan uuden näkökulman cowboyhahmoon, joka valkaistiin 1900-luvulla myyttiseksi hahmoksi", hän kertoi [Science]-lehdelle (https://www.science.org/content/article/america-s-first-cowboys-were-enslaved-africans-ancient-cow-dna-suggests {"target":"_blank"}).

Delsolin tutkimus on luettavissa täällä.