Taskukello antoi tietoa räjähdyksestä

Eloonjääneiden kertomukset ”aikansa Titanicin” onnettomuudesta saivat vahvistusta.

Kultainen taskukello oli statussymboli 1800-luvulla.

Sukeltajat ovat löytäneet onnettomuudessa tuhoutuneen yhdysvaltalaisen höyrylaivan _Pulaskin _hylyn läheltä kultaisen taskukellon, joka tukee silminnäkijäkertomuksia siitä, että yksi laivan kattiloista räjähti 14. kesäkuuta 1838 noin kello 11 aamupäivällä.

Laiva oli aikansa Titatinic

Kello näytti aikaa 11.05, ja se on todennäköisesti pysähtynyt osuessaan veteen omistajansa mukana Yhdysvaltojen itärannikolla sattuneessa onnettomuudessa.

”On harvinaista löytää esine, joka on tällä tavalla vanginnut historiallisen hetken. Vaikka kellon viisarit ovat kovin hauraat, ne ovat pysyneet samassa asennossa”, kertoi Max Spiegel hylkytavaroita konservoivasta Certificated Collectables Groupista yhdysvaltalaiselle The Island Packet -lehdelle.

Pulaskia on kutsuttu ”aikansa Titaniciksi”, sillä sen matkustajat olivat aikansa vaurasta eliittiä Yhdysvalloissa.

Syytä räjähdykselle etsitään

Räjähdyksessä 187:stä laivalla olleesta kuoli 128. Osa pelastuneista onnistui pääsemään Pohjois-Carolinan rannikolle pelastusveneissä, osa ajelehti meressä useita päiviä hylyn osien varassa, ennen kuin pelastajat saapuivat.

Laivan hylky löydettiin aiemmin tänä vuonna, ja tutkijat yrittävät nyt selvittää, mikä räjähdyksen aiheutti. Yhden teorian mukaan Georgiasta Marylandiin matkalla ollutta laivaa painostettiin ajamaan nopeammin kuin mihin sillä oli kapasiteettia.