Craig Hudson, The Washington Post
Nuoren pojan hauta

Siirtokunta-ajan teinin hauta kertoo karusta kohtalosta

Arkeologit ovat löytäneet Yhdysvaltojen siirtokunta-ajan vanhimpiin kuuluvan haudan. Nuori poika kuoli ilmeisesti pian mantereelle saapumisensa jälkeen, ja hänet haudattiin pikaisesti ja koruttomasti.

Arkeologit löysivät Yhdysvalloista haudan, jossa lepäsi mantereelle siirtokunta-ajan alkuvuosina saapunut nuori poika. Hauta löytyi Washingtonin kaakkoispuolella sijaitsevan Historic St. Mary’s City -museokaupungin alueelta, ja poikkeuksellinen hautaustapa kiinnitti tutkijoiden huomion.

”Erityisen kiinnostavaa on se, että vainaja näyttää olevan haudassa sattumanvaraisessa asennossa lonkka omituisesti vinossa ja käsivarsi taipuneena epäluonnollisesti rinnan yli”, kertoo museon johtaja Travis Parno.

”Näyttää siltä, että hänet on laskettu tai viskattu hautaan sellaisenaan ilman minkäänlaisia hautausseremonioita.”

Maryland St. Mary’n siirtokunta

St. Mary’s oli brittien ensimmäinen siirtokunta Marylandissa. Kuvassa on rekonstruktio siirtokunnasta sellaisena kuin se todennäköisesti näytti vuonna 1634

© Jeffrey R. Parno/Historic St. Mary's City

Maksoi matkan työllään

Luuranko on nuoren pojan, ja vaikka arkeologit eivät tiedä varmasti hänen kuolinsyytään, hän on heidän mukaansa todennäköisesti kuollut väkivaltaisesti. Esimerkiksi vainajan jalka on murtunut vain vähän ennen kuolemaa, sillä se ei ollut ehtinyt luutua.

Vainajan vääristynyt asento voi arkeologien mukaan kuitenkin johtua siitä, että hänet haudattiin pian kuolemansa jälkeen kuolonkankeuden alettua.

Se tiedetään, että poika on tullut mantereelle melko pian sinne vuonna 1620 Mayflowerilla saapuneiden ensimmäisten siirtolaisten jälkeen.

Joka tapauksessa nuoren pojan kohtalo oli karu.

”Hän ei elänyt pitkään tänne saapumisensa jälkeen”, Parno selittää. Hänen mukaansa poika oli ehkä maksanut matkansa siirtokuntaan työllään.

”Hän on todennäköisesti tullut tänne jonkinlaisena velkatyöläisenä ja matkustanut ilman perhettään työskennelläkseen muille siirtolaisille.”

Hänelle on luultavasti luvattu maata vastineeksi siitä, että hän työskentelee muille siirtokuntalaisille tietyn ajan. Kohtalo päätti kuitenkin toisin.