Creative Commons Zero - CC0

Salatut asiakirjat antavat uutta tietoa J. F. Kennedyn murhan tutkinnasta

Oliko Kennedyn murhaaja Lee Harvey Oswald yhteydessä Neuvostoliittoon ennen murhaa? Miten Neuvostoliitto reagoi uutiseen Kennedyn kuolemasta? Vasta julkaistut Kennedyn murhaan liittyvät asiakirjat antavat uutta tietoa.

Torstaina 26. lokakuuta 2017 yhdysvaltalaisviranomaiset julkistivat 2 800 presidentti John F. Kennedyn murhaa koskevaa asiakirjaa.

Kennedy ammuttiin kuoliaaksi Dallasissa Texasissa 22. marraskuuta 1963 hänen ajaessaan autosaattueessa kaupungin läpi.

Asiakirjat on julkaistu Yhdysvaltojen kansallisarkiston sivustossa Yhdysvaltojen aiemman presidentin George H. W. Bushin 25 vuotta sitten allekirjoittaman lain johdosta.

Jotain uutta on tullut ilmi

Historiantutkijat, toimittajat ja murhasta kiinnostuneet yksityishenkilöt ovat käyneet innolla nyt julkaistujen koneella kirjoitettujen sivujen kimppuun.

Uusia paljastuksia on jo alkanut tulla ilmi.

Tärkeimmät tiedot, joista esimerkiksi brittiläinen The Guardian -lehti on kertonut, koskevat Kennedyn oletettua murhaajaa Lee Harvey Oswaldia.

Oswald toimi yksin

Yhdysvaltojen viranomaisten virallisen selityksen mukaan, joka perustuu Warrenin tutkimuskomission raporttiin syyskuulta 1964, ei ole epäilystäkään siitä, että murhaaja oli Lee Harvey Oswald ja että hän toimi yksin.

Warrenin komission raporttiin voit tutustua täällä.

Tähän mennessä asiakirjoista ei ole paljastunut mitään, mikä kumoaisi väitteen, mutta niistä ilmenee, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA oli vakuuttunut, että Oswald tapasi KGB:n agentteja vähän ennen murhaa.

Konsuli oli KGB:n agentti

Alusta asti on tiedetty, että Oswald oleskeli ennen attentaattia Meksikon pääkaupungissa Méxicossa.

Sekä Warrenin komission raportista että nyt julkistetuista asiakirjoista ilmenee, että Oswald oli Méxicossa yhteydessä Neuvostoliiton lähetystön henkilökuntaan ja mahdollisesti tavannut myös konsuliin.

Virallinen selitys tapaamiselle oli, että Neuvostoliitossa vuosia asunut Oswald halusi Neuvostoliiton tukea saadakseen viisumin Kuubaan.

Asiakirjat paljastavat nyt – sen lisäksi, että konsulin nimi oli Valeri Vladimirovitš Kostikov - että konsuli oli KGB:n agentti ja että hänellä oli aiempia yhteyksiä KGB:n osastoon 13, joka CIA:n mukaan oli ”vastuussa sabotaasista ja salamurhista”.
Asiakirjojen mukaan Oswald ja Kostikov tapasivat 28. syyskuuta 1963.

Tiedot perustuvat täällä luettavissa olevan muistion mukaan puhelinkeskusteluun, jota CIA oli kuunnellut.

Ei vielä tiedetä, oliko Oswaldin ja neuvostoliittolaisen KGB-agentin tapaamisella jotain tekemistä Kennedyn salamurhan kanssa, mutta paljon papereita on vielä tutkimatta.

Dallasin FBI:lle ilmoitettiin Oswaldista

Asiakirjoista selviää myös, että FBI-agentti ilmoitti jo lokakuussa 1963 – eli kuukausi ennen murhaa – muun muassa Dallasin FBI:lle yrittävänsä paikallistaa Oswaldin olinpaikkaa.

Neljä nimeltä mainittua kuubalaislähdettä, jotka tekivät yhteistyötä FBI:n kanssa, olivat ilmoittaneet FBI:lle Oswaldin liikkeistä.

Dokumentti on nähtävissä täällä.

Neuvostoliitto pelkäsi sotaa

Tieto Yhdysvaltain presidentin kuolemasta saavutti muistion mukaan Neuvostoliiton lähes heti murhan tapahtumisen jälkeen.

Asiakirjan mukaan yhdysvaltalaisilla oli Neuvostoliitossa luotettava lähde, joka kertoi, että ilmoitus presidentin murhasta otettiin järkyttyneenä vastaan.

Kommunistipuolueen virkamiehet olettivat, että murhan takana olivat ”äärioikeistolaiset” tahot, jotka suunnittelivat vallankaappausta.

Lähteen mukaan virkamiehet myös pelkäsivät, että tarkoitus oli saada Neuvostoliitto näyttämään syylliseltä, mikä voisi johtaa sotaan. Siksi Neuvostoliitto joutui ”kansalliseen hätätilaan”.

Muistiosta selviää myös, että lähde ei uskonut Oswaldilla olleen minkäänlaisia yhteyksiä Neuvostoliitoon. Neuvostoliitto päin vastoin piti Oswaldia ”neuroottisena mielipuolena, joka oli epälojaali omalle maalleen”.

Lue muistio täällä.

Kaikkia asiakirjoja ei vielä julkaistu

Tuntematon määrä asiakirjoja pidetään vielä visusti salassa Yhdysvaltojen kansalliseen turvallisuuteen vedoten.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut FBI:lle ja CIA:lle mahdollisuuden käydä vielä salattu aineisto läpi 26. huhtikuuta 2018 mennessä. Niinpä lisää materiaalia saatetaan vielä julkaista tuon päivämäärän jälkeen.