The Granger Collection/Ritzau Scanpix
Pan American var præsidents luksusfly

Roosevelt ylitti Atlantin lentoveneellä

Vuonna 1943 Yhdysvaltain presidentti matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella tapaamiseen Atlantin yli. Matkalla hän ehti ihailla maisemia ja levätä kaksoisvuoteessa.

Kun Yhdysvaltojen presidentin Franklin Rooseveltin piti tavata Britannian pääministeri Winston Churchill tammikuussa 1943, matkajärjestelyt olivat vaikeat. Tapaamispaikka oli Casablancassa Marokossa, mutta Atlantti vilisi saksalaisia sukellusveneitä.

Siksi Roosevelt lähti ensimmäisenä USA:n presidenttinä tapaamiseen lentokoneella.

Tammikuun 11. päivänä Miamista Floridasta nousi Pan Am -yhtiön siviililentokone Boeing 314 Dixie Clipper.

Se oli aikansa suurin lentovene, ja sen kantama oli siviililentokoneeksi hyvin pitkä: lähes kuusi­tuhatta kilometriä.

Presidenttiä saattoi 35 hävittäjälentokonetta. Matka sujui leppoisasti. Kun Clipper oli päässyt matkakorkeuteen, Rooseveltille tarjoiltiin aamiainen, minkä jälkeen hän vaihtoi puvun ja kravatin rennompaan matka-asuun.

Franklin D. Roosevelt holder fødselsdag

Paluumatkalla Casablancan konferenssista juhlittiin Franklin Rooseveltin 61-vuotispäivää. Clipper-koneeseen oli varattu tilaisuutta varten myös kakku.

© Everett Collection/Bridgeman Images

Ensimmäinen välilasku tehtiin Port of Spainissa Trinidadissa. Sieltä lento jatkui Belémiin Pohjois-Brasiliaan. Tällä osuudella Roosevelt kulutti aikaansa muun muassa pelaamalla pasianssia ja ihaillen sademetsän puita.

Belémin jälkeen oli edessä matkan pisin ja riskialttein osuus: 19 tunnin lento Gambian Bathurstiin (nykyiseen Banjuliin) Afrikan länsirannikolle.

Atlantin ylityksen ajan Roosevelt vietti enimmäkseen makuuasennossa. Koneeseen oli asennettu makuutila, jotta presidentti saattoi levätä ennen tärkeää tapaamista.

Clipper saapui ongelmitta Bathurstiin. Siellä presidentti seurueineen vaihtoi kuljetuskoneeseen, joka vei heidät Casablancaan.

Casablancan konferenssissa Roosevelt, Churchill sekä Ranskan Charles de Gaulle ja Henri Giraud neuvottelivat strategiasta sodassa Saksaa vastaan.

Kokouksen jälkeen Roosevelt palasi samaa reittiä Yhdysvaltoihin, jonne hän saapui 31. tammikuuta.

Edellisenä päivänä hän oli juhlinut syntymäpäiväänsä lentokoneessa.

Myöhemmin muutkin Yhdysvaltojen presidentit ovat matkoillaan suosineet lentämistä. Varsinaisesti presidentin lentokoneeksi muotoutui Douglas VC-54C -mallin sotilaskone, joka sai lempinimen Sacred Cow eli pyhä lehmä. Rooseveltkin ehti lentää sen kyydissä Jaltan konferenssiin Neuvostoliittoon helmikuussa 1945.

Pyhän lehmän ura jatkui Rooseveltin seuraajan Harry S. Trumanin aikana, ja se oli oikeastaan ensimmäinen ”Air Force One”.

Siitä tosin tuli presidentin koneen virallinen nimitys vasta Kennedyn aikana 1962.