Polvistuminen protestina leviää – Martin Luther King Jr. aloitti käytännön

Yhdysvallat: Mustiin kohdistuvaa väkivaltaa ja syrjintää vastustava kampanja, johon viitataan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #takeaknee, leviää Yhdysvalloissa kiihtyvällä vauhdilla. Aihetunniste viittaa polvistumiseen, jolla protestoijat ilmaisevat tukensa kampanjalle. Polvistuminen protestina ei kuitenkaan ole mikään uusi ilmiö, vaan käytännön aloitti Martin Luther King Jr. jo vuonna 1965.

Martin Luther King

Vuonna 1965 Martin Luther King Jr. protestoi polvistumalla 250 afroamerikkalaisen pidätystä vastaan Alabamassa. Vuonna 2017 amerikkalaisen jalkapallon pelaajat vastustavat yhä rotusyrjintää polvistumalla.

© Getty Images

Amerikkalaisen jalkapallon tähtipelaaja Colin Kaepernick nousi Yhdysvalloissa otsikoihin syksyllä 2016, kun hän kieltäytyi seisomasta maan kansallislaulun aikana ja polvistui sen sijaan maahan nojaten vasenta kyynärpäätään vasempaan polveensa.

Kaepernick kertoi myöhemmin Yhdysvaltojen kansallisen jalkapalloliiton NFL.com-sivustossa, että hän ei halunnut osoittaa seisten kunnioitustaan sellaisen maan lipulle, jossa mustia ja muita ei-valkoihoisia kansalaisia sorretaan. Hän viittasi lausunnossaan muun muassa poliisiväkivaltaan, jonka uhrina moni mustaihoinen mies on menettänyt viime vuosina henkensä Yhdysvalloissa.

Trump: Pelaajille pitäisi antaa potkut

Monet ovat sittemmin liittyneet Kaepernickin aloittamaan protestiin, mutta laajempaa julkisuutta polvistumisprotesti sai vasta hiljattain, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump otti siihen kantaa vaalitilaisuudessaan Alabamassa 22. syyskuuta 2017.

Trump julisti valtaisien suosionosoitusten säestämänä kuulijoilleen, että Kaepernick on hemmoteltu ja upporikas ja että kaikki jalkapallon pelaajat, jotka kieltäytyvät osoittamasta kunnioitustaan Yhdysvaltojen kansallislaululle ja lipulle, pitäisi erottaa joukkueistaan.

Seuraavana päivänä hän kommentoi aihetta myös Twitter-tilillään.

Protesti laajenee

Trumpin kommentit kampanjatilaisuudessa sekä sitä seuranneet Twitter-viestit on tulkittu yritykseksi rajoittaa urheilijoiden sananvapautta, ja menneenä viikonloppuna lukemattomat yhdysvaltalaiset niin jalkapallokentällä kuin muuallakin ovat ilmaisseet tukensa Kaepernickin aloittamalla protestille.

Viikonloppuna pelatuissa otteluissa peräti 200 NFL:n pelaajaa kieltäytyi osoittamasta perinteiseen tapaan kunnioitustaan kansallislaulun aikana.

Pelaajat osoittivat mieltään polvistumalla, kohottamalla toisen nyrkkinsä ilmaan tai tarttumalla toisiaan kädestä. Osa heistä kieltäytyi tulemasta kentälle ennen kansallislaulun loppumista.

Myös tuhannet tavalliset amerikkalaiset ovat osoittaneet tukensa protestikampanjalle sosiaalisessa mediassa muun muassa julkaisemalla itsestään kuvia polvistuneena aihetunnisteella #takeaknee.

Näin he haluavat protestoida sekä presidentti Trumpia että monilla alueilla Yhdysvalloissa yhä esiintyvää ihonväriin perustuvaa eriarvoisuutta vastaan.

Martin Luther King Jr. polvistui ensin

Rotusyrjinnän vastustaminen polvistumalla ei ole sattumaa.

Yhdysvaltalainen kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King Jr. osoitti polvistumalla mieltään rotusortoa vastaan Selman kaupungissa Alabamassa jo vuonna 1965 osana mustien kansalaisoikeusliikkeen väkivallattomia protesteja.

Martin Luther King Jr.:n tytär ja Atlantassa sijaitsevan King Centerin johtaja Bernice King osallistui protestia koskevaan julkiseen keskusteluun päivää Trumpin twiitin jälkeen.

Hän julkaisi Twitterissä kuvan isästään polvistuneena mielenosoituksessa 1. helmikuuta 1965 aihetunnisteella #takeaknee.

Obaman oikeusministerikin osallistui keskusteluun

Presidentti Obaman oikeusministerinä toiminut Eric H. Holder Jr. reagoi Kingin viestiin suoraan presidentti Trumpille osoitetussa twiitissä, jossa hän totesi, että polvistumisprotestille löytyy historiasta selkeä ennakkotapaus.

Tätä kirjoitettaessa Holderin twiittiä oli jaettu jo yli 45 000 kertaa.