Project Save Nazca / Irrigation Channel Lines

Nazcan linjat olivat kastelukanavia

2 000 vuotta vanhat suuret kolibri-, koira- ja valaskuviot Perun autiomaassa ovat askarruttaneet tutkijoita pitkään. Espanjalaistutkijat uskovat nyt selvittäneensä arvoituksen: kuviot olivat maanviljelyn apu.

Espanjalainen tutkijaryhmä tutki Perun Nazcan linjoja kahdeksan vuotta, ja nyt he uskovat selvittäneensä niiden arvoituksen: kuivaan autiomaahan tehdyt kuviot olivat nazca-intiaanien keinokastelukanavia.

Tutkimuksen johtaja Carlos Enrique Hermida García sanoo havaintoa historiallisesti merkittäväksi ja selittää:

”Emme ole ainoastaan ratkaisseet mysteeriä vaan olemme myös löytäneet kastelujärjestelmän, joka voi pelastaa miljoonien ihmisten hengen maailmanlaajuisesti.”

Tutkijat uskovat, että Nazcan kanavat muuttivat autiomaan vehreäksi viljelymaaksi.

© Project Save Nazca / Irrigation Channel Lines

Kolibrit ja valaat ilmestyivät autiomaahan

Nazca-intiaanit viljelivät maata eteläisen Perun autiomaassa noin 100-luvulta eaa. 800-luvulle. He tekivät sinne niin sanottuja geoglyfejä, jotka nykyään tunnetaan Nazcan linjoina.

Tutkimuksen mukaan 50–100 metriä pitkän geoglyfin tekeminen kesti 2–3 päivää. Kuviot esittävät esimerkiksi eläimiä.

Geoglyfit tehtiin kaivamalla maan pinnasta muutama sentti hiekkaa ja pikkukiviä niin, että niiden alla oleva vaalea kalkkipitoinen maa-aines tuli esiin.

Tähän asti on löydetty 800 suoraa linjaa, 300 geometristä kuviota ja 70 eläin- ja kasvikuviota, ja uusia kuvioita löydetään silloin tällöin.

Nazca-kulttuuri kukoisti noin 100 eaa.–750 jaa. Perun kuivassa Nazcan autiomaassa noin 20 kilometrin päässä Tyynestämerestä.

© Shutterstock

Todisteet esitetään konferenssissa

Carlos Enrique Hermida García on rakennusinsinööri, ja hänen tutkijaryhmänsä on hyödyntänyt rakennusteknisiä menetelmiä Nazcan linjojen arvoituksen selvittämiseksi.

Arkeologit ovat aiemmin löytäneet Nazcan autiomaasta maanalaisia vesijohtoja, mutta nyt tutkijat uskovat kastelujärjestelmän olleen paljon oletettua kehittyneempi ja Nazcan linjoilla olleen siinä tärkeä tehtävä.

Carlos Enrique Hermida García kollegoineen esittää tutkimustuloksensa kansainvälisessä tutkijakonferenssissa 21. helmikuuta.