shutterstock

Museo hautaa rasistisen tutkimuksen kalloja

Yhdysvaltalaisprofessori yritti todistaa, että afrikkalaistaustaiset ihmiset olivat muita alempiarvoisia. Nyt museo haluaa tehdä pesäeron moiseen ”tutkimukseen”.

Ajat muuttuvat, ja historiassa on paljon sellaista, mitä nykymaailmassa ei hyväksyttäisi.

Sellaisia olivat muun muassa yhdysvaltalaisen anatomian professorin Samuel George Mortonin pseudotieteelliset rotututkimukset 1830- ja 1840-luvuilla.

Morton kerästi tutkimuksiinsa noin 900 kalloa, joita mittaamalla hän halusi osoittaa esimerkiksi että afrikkalaistaustaiset ihmiset olivat ”ihmiskunnan alinta kastia”.

Teoria on osoitettu vääräksi, mutta Mortonin kallokokoelmaa säilytetään Pennsylvanian yliopiston museossa Philadelphiassa.

Museon mukaan nyt 13 – todistettavasti mustaihoisten amerikkalaisten – kalloa poistetaan kokoelmasta ja haudataan läheiselle hautausmaalle.

Professori tunsi vainajat

Mortonin kallot olivat muun muassa mustien orjien, kodittomien ja fyysisesti tai henkisesti sairaiden, jotka olivat eläneet vankilan kaltaisissa olosuhteissa Mortonin köyhäintalossa.

”Nämä jäännökset kuuluvat selkeimpiin todisteisiin lääketieteen rasistisesta historiasta Philadelpiassa ja Yhdysvalloissa”, selittää Mortonin kokoelmaan perehtynyt Amsterdamin museon tutkija Poul Wolff Mitchell.

Museo, jossa kallot nyt ovat, rakennettiin Mortonin puretun köyhäintalon paikalle. Penn Museum odottaa nyt lupaa haudata 13 kalloa.

Äskettäin myös Suomessa haudattiin rotututkimuksissa käytettyjä saamelaisten luita, jotka oli kaivettu aikoinaan haudoistaan.