Miten Alaskasta tuli osa Yhdysvaltoja?

Miksi Venäjä myi Alaskan Yhdysvalloille?

Aleksanteri II ja sekki, jonka Venäjä sai Alaskasta.

VASTAUS Venäjän palveluksessa ollut tanskalainen Vitus Bering löysi Alaskan vuonna 1741. Venäjä julisti alueen ja sen turkiskaupan pian omaisuudekseen. Turkiskaupasta saadut tulot vähenivät 1800-luvulla. Samaan aikaan tsaari Aleksanteri II tarvitsi rahaa maan yhteiskunnan ja armeijan ajanmukaistamiseen. Lisäksi hän pelkäsi, että Venäjä menettäisi alueen ilman kompensaatiota, jos britit yrittäisivät vallata sen. Sen vuoksi hän myi Alaskan Yhdysvalloille 7,2 miljoonalla dollarilla vuonna 1867.

Katu Sheep Campissä Alaskassa kultaryntäyksen aikana 1800-luvun lopulla. Kun Yhdysvallat osti Alaskan Venäjältä vuonna 1867, moni näki sen rahan hukkana.

© library of congress

Summa muodosti noin 2 prosenttia Yhdysvaltain budjetin menoista sinä vuonna. Myöhemmin alueelta tehtyjen kulta- ja öljylöytöjen valossa se oli polkuhinta, mutta tuolloin monet amerikkalaiset näkivät ostoksen tuhlauksena. Toiveita rahojen takaisinsaamisesta ei lyhyellä tähtäimellä ollut. Yhdysvaltain tavoitteena oli vahvistaa asemiaan Tyynellämerellä, koska britit voimistivat läsnäoloaan Länsi-Kanadassa. Vuonna 1896 Alaskassa puhkesi kultakuume. Öljynporaus aloitettiin 1960-luvulla.