Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mistä vuoden 1929 pörssiromahdus johtui?

Wall Streetin romahdus johtui useista asioista – osakekurssikuplasta, ostovoiman vähenemisestä ja viljan hinnan epävarmuudesta.

Pörssihuuma

Yhdysvaltalaiset pankit myönsivät avokätisesti 900 dollarin lainoja osakekauppoja varten sadan dollarin pääomaa vastaan, mikä sai osakekurssit nousemaan keinotekoisen korkealle. Kun osakekupla sitten puhkesi, moni ei selvinnyt veloistaan.

Ostovoima romahti

Tekniikan kehitys kasvatti tuotantoa, mutta koneistu­minen johti myös teolli­suuden työpaikkojen vähenemiseen. Yhdys­valtojen työttömyysaste nousi 1920-luvun lopulla 25 prosenttiin, mikä heikensi ihmisten ostovoimaa ja laski yritysten myyntiä.

Vilja vaa’ankielenä

Epävarmuus viljan hinnasta laukaisi pörssiromahduksen. Vehnän ylituotanto Yhdysvalloissa sai keinottelijat pelkäämään vehnän hinnan laskua vuonna 1929, ja he alkoivat myydä viljaosakkeitaan. Niiden hinta romahti ja veti ­muutkin kurssit syöksyyn.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota