Mistä lähtien rodeoita on järjestetty?

Milloin Yhdysvalloissa alettiin järjestää rodeokilpailuita?

Suosituimpia rodeon lajeista on ”bronc riding”, jossa ratsastetaan pukittelevalla hevosella.

© Getty images

Ensimmäisiä rodeon kaltaisia kilpailuita järjestettiin kaupunkijuhlissa Pohjois-Meksikossa ja Länsi-Yhdysvalloissa 1820-luvulla.

Karjapaimenet eli Yhdysvalloissa cowboyt ja Meksikossa vaquerot alkoivat kilpailla taidoissa, joita he tarvitsivat kuljettaessaan karjalaumoja preerian halki. Kilpalajeja olivat esimerkiksi lassonheitto ja villihevosten kesytys.

Rodeo nousi suosioon sisällissodan jälkeen

Aluksi rodeot olivat vain hauskaa ajankulua karjapaimenille, mutta Yhdysvaltojen sisällissodan jälkeen niiden suosio vakavasti otettavina kilpailuina alkoi kasvaa.

Ensimmäinen varsinainen rodeo järjestettiin Cheyennessä, Wyomingissä vuonna 1872. Seuraavina vuosikymmeninä kiinnostus kasvoi räjähdysmäisesti, ja rodeoita pidettiin usein suosittujen, kuuluisia intiaaneja ja cowboyitä esittelevien Villin lännen näytösten yhteydessä.

Rodeokilpailuissa ei aluksi ollut yhtenäisiä sääntöjä, vaan järjestäjät yleensä päättivät säännöistä ja siitä, missä lajeissa kilpailtiin. 1930-luvulla perustettiin alan ensimmäiset liitot, ja vähitellen kilpailuille laadittiin myös yhteiset säännöt.

Muutoksen myötä cowboyperinteestä tuli suosittua urheilua, johon myös kaupunkien nuoret miehet ja sittemmin myös naiset osallistuivat. Nykyään rodeot ovat edelleen suosittuja Yhdysvalloissa, ja parhaiten menestyvät kilpailijat voivat ansaita taidoillaan omaisuuksia.

Rodeo synnytti supertähtiä

Brazile on ansainnut palkintorahoja noin 5 miljoonaa euroa.

Rodeotähdistä tunnetuin on texasilainen Trevor Brazile. Hän on kaikkien aikojen voittoisin rodeokilpailija, ja rodeoratsastajien liitto PRCA on valinnut hänet 13 kertaa maailman parhaaksi cowboyksi.

Monien asiantuntijoiden mukaan Brazile on lajissaan niin hyvä, että häntä voi verrata sellaisiin huippu-urheilijoihin kuin Michael Jordan, Tiger Woods ja Mike Tyson.

Rodeo sisältää viisi lajia

Ammattilaiskilpailuissa lajit voivat vaihdella suurestikin, mutta yleensä rodeossa kilpaillaan viidessä lajissa.

Bronc riding

Ratsastaja yrittää pysyä pukittelevan hevosen selässä mahdollisimman pitkään.

Roping

Kilpailijan on lassottava suuri vasikka ja sidottava sen kolme jalkaa köydellä.

Bull riding

Ratsastaja yrittää pysyä sonnin selässä yhdellä kädellä köydestä kiinni pitäen.

Steer wrestling

Ratsastaja heittäytyy hevosen selästä sonnin kimppuun ja kaataa sen maahan.

Barrel racing

Radalla on kolme tynnyriä, jotka kilpailijan pitää kiertää mahdollisimman nopeasti.