Library of Congress
Martin Luther King jr ja Malcolm X

Minkä puolesta Nation of Islam taisteli?

Mustat ovat valittu kanssa, ja valkoiset ovat syntyjään pahoja. Näin kuului kymmeniätuhansia kannattajia 1960-luvun Yhdysvalloissa saaneen Nation of Islamin viesti.

Nation of Islam on uskonnollinen ja poliittinen liike, jonka vaikutusvalta oli suurimmillaan Yhdysvalloissa 1960-luvulla.

Järjestön perusti vuonna 1930 mustan nationalismin kiivas puolestapuhuja Wallace Fard Muhammad. Muhammadin mukaan afroamerikkalaisten tuli perustaa yrityksiä, pitää hyvää huolta perheistään ja pidättäytyä alkoholista ja huumeista vahvistaakseen paikallisyhteisöjään.

Hänen viestinsä herätti vastakaikua, sillä se vahvisti mustien itsekunnioitusta. Seuraavina vuosikymmeninä lukemattomat mustaihoiset yhdysvaltalaiset liittyivät Nation of Islamiin.

Martin Luther King jr ja Malcolm X

Yksi Nation of Islamin merkittävimpiä jäseniä oli Malcolm X (oik.), joka on kuvassa Martin Luther King jr:n kanssa.

© Library of Congress

Mustat olivat pyhiä

Ajan mittaan Nation of Islamin opit muuttuivat yhä hämärämmiksi, ja islamista omaksutut ainekset sekoittuivat mustaan separatismiin ja science fictioniin.

Tuloksena syntyi tarina, jonka mukaan mustat ovat Jumalan valittu pyhä kansa ja valkoiset ovat puolestaan häikäilemättömiä ja raakoja paholaisia. Liike opetti, että maan päällä on ollut useita Allaheja, joista viimeinen saapuu avaruusaluksella pelastamaan mustat.

Liikkeen viesti puhutteli sorrettuja mustia, ja sen jäsenmäärä kasvoi räjähdysmäisesti 1960-luvulla. Yksi jäsenistä oli kansalaisoikeustaistelija Malcolm X, josta tuli liikkeen keulakuva, kunnes hän erosi liikkeestä erimielisyyksien vuoksi.

Malcolm X murhattiin vuonna 1965, ja kolme Nation of Islamin jäsentä tuomittiin murhasta pitkiin vankeusrangaistuksiin. Heistä kahden tuomiot mitätöitiin marraskuussa 2021.