The Guardian
Orjalaiva

Milloin viimeinen orjalaiva purjehti Yhdysvaltoihin?

Clotilda-laiva oli laittomilla teillä vuonna 1860. Vaikka transatlanttinen orjakauppa oli ollut kielletty Yhdysvalloissa yli 50 vuotta, laiva kuljetti yhä afrikkalaisia orjia Yhdysvaltoihin.

Viimeinen orjia Afrikasta tuonut laiva saapui Yhdysvaltojen vesille vuonna 1860 eli 52 vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen kongressi oli vuonna 1808 kieltänyt orjien tuonnin Atlantin yli.

Noin 27-metrisen Clotilda-kuunarin omisti varakas telakanomistaja Timothy Meaher, joka oli kuullut, että nykyisen Beninin alueella Länsi-Afrikassa myytiin sotavankeja orjiksi.

Transatlanttisen orjakaupan kiellosta huolimatta Meaher näki tilaisuuden kartuttaa omaisuuttaan myymällä orjia laittomasti Yhdysvaltojen etelävaltioissa.

Orjalaiva

Orjalaiva Clotildan ahtaaseen lastiruumaan sullottiin noin 110 afrikkalaista.

© The Guardian

Orjalaiva löydettiin 160 vuoden päästä

Clotilda lähti 4. maaliskuuta 1860 Mobilesta Alabamasta, ja kaksi kuukautta myöhemmin sen kapteeni osti afrikkalaiselta prinssiltä 125 orjaa. Heinäkuussa laiva palasi Yhdysvaltoihin, jossa orjat siirrettiin jokiproomuille. 30 afrikkalaista Meaher piti itse, ja loput hän myi rikkaille etelävaltiolaisille.

Orjalaiva sytytettiin palamaan ja upotettiin rikoksen jälkien hävittämiseksi. Juoni onnistui, sillä vaikka Meaher pidätettiin ja häntä syytettiin orjien salakuljetuksesta, syytteistä oli luovuttava todisteiden puuttuessa. Viimeinen laivalla tuoduista orjista kuoli vasta vuonna 1940.

Clotilda oli viimeinen tiedetty alus, joka toi orjia Afrikasta Yhdysvaltoihin. Orjalaiva lojui unohdettuna Mobilenlahdessa Alabamassa 160 vuotta vuoteen 2019, jolloin meriarkeologit löysivät sen hylyn. Alustavien tietojen mukaan laiva on yllättävän hyvässä kunnossa.