Lorie Shaull
Norma McCorvey vapaan aborttioikeuden puolesta USA:N korkeimman oikeuden edessä

Milloin abortti vapautui USA:ssa?

1850-luvulla lääkärit vaativat abortin kieltämistä Yhdysvalloissa, jotteivät köyhät valtaisi maata. Hanke tyssäsi lopullisesti oikeudessa vuonna 1973.

Aborttioikeutta ehkä rajataan Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain korkein oikeus on alustavassa äänestyksessä äänestänyt liittovaltiossa laajan aborttioikeuden takaavan päätöksen kumoamista.

Se selviää julki vuotaneesta asiakirjasta, jonka Politico-lehti on saanut haltuunsa. Päätös ei ole vielä lopullinen, ja Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarit voivat siis vielä muuttaa kantaansa.

Jos tuomareiden päätös pitää, tulos olisi mullistava, sillä se merkitsisi legendaarisen vuonna 1973 tehdyn Roe v. Wade -nimellä tunnetun päätöksen kumoamista. Tuo päätös linjasi naisten oikeuden aborttiin olevan Yhdysvaltain perustuslain suojaama.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden odotetaan tekevän asiasta lopullisen päätöksen seuraavien kahden kuukauden aikana.

Lue lisää Yhdysvaltojen aborttioikeudesta täältä...

Vuonna 1857 lääkärit huomasivat Yhdysvalloissa, että maan köyhä väestö sai runsaasti lapsia, mutta moni keskiluokkainen valkoinen nainen turvautui aborttiin pitääkseen lapsilukunsa pienenä.

Lääkärit uskoivat, että jos asiaan ei puututtaisi, köyhien huonot geenit heikentäisivät vähitellen kansakunnan perimää. Heitä uskottiin, ja pian abortti kiellettiin useimmissa osavaltioissa.

Oikeus vapautti abortin

Noin vuosisata myöhemmin esiteltiin lakiehdotus, joka sallisi abortin esimerkiksi raiskaus- ja insestitapauksissa.

Se veti myös radikaaleja ryhmiä mukaan taisteluun abortista: feministit vaativat vapaata aborttia, kun taas äärikristittyjen mukaan perustuslain turvaama oikeus elämään kuului myös sikiöille.

Vuonna 1970 tiukkojen aborttilakien osavaltio Texas haastettiin ns. Roe vastaan Wade -tapauksessa Yhdysvaltojen korkeimpaan oikeuteen, joka totesi vuonna 1973, että oikeus aborttiin oli taattu perustuslaissa.

Norma McCorvey vapaan aborttioikeuden puolesta USA:N korkeimman oikeuden edessä

Norma McCorvey (vas.) voitti 1973 Yhdysvaltojen korkeimmassa oikeudessa vapaata aborttioikeutta koskevan oikeusjutun.

© Lorie Shaull

...mutta kiellot jatkuivat

Teoriassa oikeus aborttiin oli siis nyt taattu, mutta abortin vastustajat yrittivät muun muassa saada korkeimman oikeuden tuomareita vaihdettua, jotta päätös olisi kumottu.

Vuonna 1992 korkein oikeus antoikin jälleen osavaltioille lisää vapauksia aborttilainsäädäntöön.

Sittemmin moni osavaltio on tiukentanut lakejaan. Esimerkiksi Texas kielsi 19. toukokuuta 2021 abortin kuudennen raskausviikon jälkeen.