Vuonna 1857 lääkärit huomasivat Yhdysvalloissa, että maan köyhä väestö sai runsaasti lapsia, mutta moni keskiluokkainen valkoinen nainen turvautui aborttiin pitääkseen lapsilukunsa pienenä.
Lääkärit uskoivat, että jos asiaan ei puututtaisi, köyhien huonot geenit heikentäisivät vähitellen kansakunnan perimää. Heitä uskottiin, ja pian abortti kiellettiin useimmissa osavaltioissa.
Oikeus vapautti abortin
Noin vuosisata myöhemmin esiteltiin lakiehdotus, joka sallisi abortin esimerkiksi raiskaus- ja insestitapauksissa.
Se veti myös radikaaleja ryhmiä mukaan taisteluun abortista: feministit vaativat vapaata aborttia, kun taas äärikristittyjen mukaan perustuslain turvaama oikeus elämään kuului myös sikiöille.
Vuonna 1970 tiukkojen aborttilakien osavaltio Texas haastettiin ns. Roe vastaan Wade -tapauksessa Yhdysvaltojen korkeimpaan oikeuteen, joka totesi vuonna 1973, että oikeus aborttiin oli taattu perustuslaissa.
...mutta kiellot jatkuivat
Teoriassa oikeus aborttiin oli siis nyt taattu, mutta abortin vastustajat yrittivät muun muassa saada korkeimman oikeuden tuomareita vaihdettua, jotta päätös olisi kumottu.
Vuonna 1992 korkein oikeus antoikin jälleen osavaltioille lisää vapauksia aborttilainsäädäntöön.
Sittemmin moni osavaltio on tiukentanut lakejaan. Esimerkiksi Texas kielsi 19. toukokuuta 2021 abortin kuudennen raskausviikon jälkeen.