Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi Yhdysvallat on liittovaltio?

Vuonna 1776 Britannian siirtokunnat Pohjois-Amerikassa irtautuivat itsenäisyysjulistuksella Britanniasta ja julistautuivat vapaiksi ja riippumattomiksi osavaltioiksi. Miksi siirtokunnat eivät yhdistyneet vain yhdeksi valtioksi?

New York Historical Society

Britannian Pohjois-­Amerikassa sijaitsevat maa-alueet oli jaettu 13 siirtokuntaan.

Yhdysvaltain ­itsenäisyyssodan (1775–1783) jälkeen ­siirtokuntien edustajat halusivat säilyttää jaon, ja siirto­kunnista tuli ­itse­näisiä valtioita, jotka muodostivat yhdessä liittoval­tion.

Hallintovalta jaettiin liittovaltion ja ­osavaltioiden kesken.

Liittovaltion hallitus päättää muun muassa ­keskeisestä infrastruktuu­rista ja ulkopolitiikasta, ­osavaltiot puolestaan ­saavat päättää muun muassa oikeuslaitoksestaan, minkä vuoksi esimerkiksi kuolemantuomio on nykyäänkin ­voimassa vain osassa osaval­tioista.

Yhdysvallat kasvoi 50 osavaltioon

Yhdysvaltain laajentuessa länteen liittovaltioon liitetyillä uusilla alueilla (territory, district tai department) ei ollut omaa hallintoa.

Kun uusien alueiden väkimäärä ajan mittaan kasvoi, ne ­saivat osavaltion aseman.

Vuosina 1789–1959 kaik­kiaan 31 ­uutta aluetta sai osavaltion aseman ja ­oikeuden valita kaksi ­edustajaa liittovaltion ­senaattiin Washingtoniin.

Viimeksi osavaltion ­aseman saivat Alaska ja Havaiji, joista tuli vuonna 1959 Yhdys­valtain järjestyksessä 49. ja 50. osavaltio.

Pohjois-Amerikassa sijainneet siirto­kunnat ­irtautuivat ­itsenäisyysjulistuksella ­Britanniasta.

© New York Historical Society

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota