New York Historical Society

Miksi Yhdysvallat on liittovaltio?

Vuonna 1776 Britannian siirtokunnat Pohjois-Amerikassa irtautuivat itsenäisyysjulistuksella Britanniasta ja julistautuivat vapaiksi ja riippumattomiksi osavaltioiksi. Miksi siirtokunnat eivät yhdistyneet vain yhdeksi valtioksi?

Britannian Pohjois-­Amerikassa sijaitsevat maa-alueet oli jaettu 13 siirtokuntaan.

Yhdysvaltain ­itsenäisyyssodan (1775–1783) jälkeen ­siirtokuntien edustajat halusivat säilyttää jaon, ja siirto­kunnista tuli ­itse­näisiä valtioita, jotka muodostivat yhdessä liittoval­tion.

Hallintovalta jaettiin liittovaltion ja ­osavaltioiden kesken.

Liittovaltion hallitus päättää muun muassa ­keskeisestä infrastruktuu­rista ja ulkopolitiikasta, ­osavaltiot puolestaan ­saavat päättää muun muassa oikeuslaitoksestaan, minkä vuoksi esimerkiksi kuolemantuomio on nykyäänkin ­voimassa vain osassa osaval­tioista.

Yhdysvallat kasvoi 50 osavaltioon

Yhdysvaltain laajentuessa länteen liittovaltioon liitetyillä uusilla alueilla (territory, district tai department) ei ollut omaa hallintoa.

Kun uusien alueiden väkimäärä ajan mittaan kasvoi, ne ­saivat osavaltion aseman.

Vuosina 1789–1959 kaik­kiaan 31 ­uutta aluetta sai osavaltion aseman ja ­oikeuden valita kaksi ­edustajaa liittovaltion ­senaattiin Washingtoniin.

Viimeksi osavaltion ­aseman saivat Alaska ja Havaiji, joista tuli vuonna 1959 Yhdys­valtain järjestyksessä 49. ja 50. osavaltio.

Pohjois-Amerikassa sijainneet siirto­kunnat ­irtautuivat ­itsenäisyysjulistuksella ­Britanniasta.

© New York Historical Society