State Archives of Florida
Rosewood

Mikä oli Rosewoodin verilöyly?

Tammikuussa 1923 Floridassa alkoi levitä huhu, jonka mukaan musta mies oli hyökännyt valkoisen naisen kimppuun. Satoja valkoihoisia miehiä lähti etsimään syyllistä mustien asuttamasta Rosewoodin pikkukaupungista.

”He tappoivat isoisäni. He pakottivat hänet kaivamaan oman hautansa, ja kun hän oli lausunut rukouksen, he ampuivat hänet ja työnsivät hänet kuoppaan.”

Näin Minnie Lee Langley kuvaili 60 vuotta aikaisemmin sattuneita traumaattisia kokemuksiaan tv-haastattelussa vuonna 1983.

Vuonna 1923 Langley oli yhdeksänvuotias pikkutyttö, joka joutui todistamaan sittemmin Rosewoodin joukkomurhana tunnettua rasistista hyökkäystä.

VIDEO: Katso uutisfilmi joukkomurhan silminnäkijöistä (1983)

Video

Rosewood poltettiin maan tasalle

Rosewood oli viihtyisä pikkukaupunki Floridassa Yhdysvalloissa. Siellä oli noin 200 asukasta, joista valtaosa oli mustaihoisia.

Tammikuun alussa 1923 idylli kuitenkin särkyi, kun kaupunkiin saapui satoja valkoihoisia miehiä. Huhuttiin, että mustaihoinen mies oli vähän aiemmin pahoinpidellyt valkoisen naisen naapurikaupungissa, ja nyt tulijat halusivat rangaista syyllistä, jonka he uskoivat piileskelevän Rosewoodissa.

Seuraavina päivinä Rosewoodissa nähtiin raakoja lynkkauksia ja tuhopolttoja. Poliisi pysytteli poissa, ja väkivaltaan osallistuneiden valkoisten miesten joukko kasvoi jopa tuhanteen.

Kun hyökkääjät lähtivät Rosewoodista viikkoa myöhemmin, kaupungista oli jäljellä pelkkiä savuavia raunioita, eivätkä asukkaat koskaan palanneet sinne.

Rosewood

Käytännössä kaikki Rosewoodin rakennukset poltettiin maan tasalle vuonna 1923.

© State Archives of Florida

Eloonjääneille maksettiin korvauksia

Virallisesti verilöylyssä kuoli kahdeksan ihmistä, mutta silminnäkijöiden mukaan todellinen luku oli paljon suurempi. Ketään ei kuitenkaan tuomittu surmista, ja verilöyly painui unohduksiin, kunnes paikallinen toimittaja kirjoitti tapahtumista vuonna 1982.

Mediahuomio johti oikeudenkäyntiin, jossa Floridan osavaltio tuomittiin vuonna 1994 Rosewoodin asukkaiden turvallisuuden ja heidän oikeuksiensa laiminlyönnistä.

Osavaltio määrättiin maksamaan 150 000 dollarin korvaus kaikille verilöylystä hengissä selvinneille – myös Minnie Lee Langleylle.