Miriam Angélica Camacho Martínez/INAH /Alfonsobouchot
Pääkallo mayojen pyramidin yllä

Mayojen verisen rituaalin uhrit löydettiin Meksikosta

Hiljattain löydettyjen luurankojen tutkimukset paljastivat, että vainajat teloitettiin osana mayojen ihmisuhriseremoniaa.

Meksikon kansallisen antropologian ja historian instituutin arkeologit kaivoivat aiemmin tänä vuonna maya-temppelin esiin Moral Reformassa Meksikon Tabascon osavaltiossa.

Arkeologit löysivät kaivauksissa 13 haudatun ihmisen jäännökset.

Luurangot löydettiin aivan pyramidin kaltaisen rakennelman portaiden edestä kaupungin tärkeimmän temppelialueen eteläpuolelta.

Uudet tutkimukset paljastivat, että kaksi vainajista menetti henkensä poikkeuksellisen karmeasti.

Luurangoista on tutkittu tähän mennessä viisi, ja tutkijoiden mukaan ainakin kaksi heistä surmattiin joskus vuosien 600 ja 900 jaa. välisenä aikana - jolloin mayakulttuuri oli huipussaan.

Niskanikamiin tehdyt viillot todistivat, että molemmilta oli katkaistu pää osana rituaalia.

Kuolleet kuuluivat eliittiin

Arkeologit löysivät kaikista viidestä tutkitusta luurangosta todisteita siitä, että uhrien kalloja oli muokattu varhaislapsuudesta lähtien. Tämä on selvä merkki siitä, että he kuuluivat yhteiskunnan eliittiin.

[Mayat] (https://historianet.fi/sivilisaatiot/mayat-inkat-ja-asteekit-opi-tuntemaan-erot) pitivät pitkänomaista kalloa erityisen kauniina, ja lasten päitä muokattiin rituaalimaisesti Keski-Amerikan sivilisaation hierarkian huipulla.

Lisäksi osa vainajien luista oli värjätty punaiseksi. Tapaa suosittiin juuri mayojen eliitin keskuudessa.

Arkeologit eivät vielä tiedä, olivatko vainajat Moral Reforman oman mayakulttuurin jäseniä vai olivatko he korkea-arvoisia vankeja vihamielisestä naapurikaupungista.

Mestaaminen on kuitenkin selvä merkki siitä, että vainajat oli uhrattu jumalille.

Vanhoja kalloja valkoisilla jalustoilla

Arkeologit löysivät kahdesta kallosta viiltohaavoja, jotka paljastivat, että vainajat oli mestattu. Vielä ei ole kyetty määrittämään, oliko kaulan katkaisu myös kuolinsyy vai oliko heidät mestattu jälkikäteen.

© Miriam Angélica Camacho Martínez/INAH