Mayat käyttivät ihmisluista tehtyjä koruja

Makaaberia korua käytettiin korkea-arvoisten mayajohtajien ulkonäön muuttamiseen tietyn jumalan kaltaiseksi. Tutkijat ovat innoissaan löydöstä, joka on suuren mayakaupungin ensimmäinen laatuaan.

Ihmisluusta valmistettu nenäkoru mayojen valtakunnasta

Pieni nenäkoru on vain 6,4 senttiä pitkä ja 5,2 senttiä leveä. Sen toista puolta koristaa kauniisti veistetty mieshahmo.

© Carlos Varela Scherrer/INAH

Meksikolaiset arkeologit löysivät kiinnostavan esineen muinaisesta mayakaupungista Palenquen lähellä.

Näyttävästi veistetty nenäkoru osoittautui ihmisluusta tehdyksi.

Luukoru on valmistettu tarkalleen sääriluun alaosasta, jossa se kohtaa nilkan.

Makaaberi koru on ensimmäinen kyseisen kaltainen Palenquesta löydetty esine.

Löydön tehneet arkeologit epäilevät, että sitä käytti vain mayayhteisön eliitti .

Luukoruun kuuluu muun muassa kaiverrettu mieshahmo, jonka käsivarteen on tatuoitu mayojen sana "pimeys" tai "yö", ja työ on vaatinut huomattavaa taitoa.

Uhrilahja jumalalle

Palenquen kaivauksia johtavan Arnoldo González Cruzin mukaan arkeologit tiesivät nenäkoruista jo ennalta temppelien usein piirrosten perusteella.

Koruja käytettiin luultavasti kunnianosoituksena maissinjumala Hun Hunahpulle, jolla oli pitkänomainen pää. Tätä tunnusomaista muotoa pyrittiin matkimaan korulla, joka sai kantajan nenän ja otsan ikään kuin sulautumaan yhteen.

Palenquen kaivauksia johtavan Arnoldo González Cruzin mukaan arkeologit tiesivät nenäkoruista jo ennalta useiden temppelien piirrosten perusteella.

Piirros ihmisluusta tehdystä mayojen nenäkorusta.

Nenäkorut sijoitettiin niin, että nenä ja otsa yhdistyivät toisiinsa. Tällä haluttiin jäljitellä mayojen maissinjumalan Hun Hunahpun pitkänomaisen pään muotoa.

© Carlos Varela Scherrer/INAH

Arkeologit löysivät kuitenkin vasta äskettäin ensimmäisen tällaisen nenäkorun.

Arvokas koru oli säilynyt, koska se oli osa suurempaa uhrilahjaa, joka haudattiin uuden temppelin valmistumisen yhteydessä vuosina 600–850 jaa.