National Institute of Anthropology and History (INAH)

Lidar paljastaa mayojen salaisuudet

Uusi tutkimus: Väli-Amerikan mayoilla oli enemmän yhteistä olmeekkien korkeakulttuurin kanssa kuin tähän asti on uskottu.

Meksikosta on löydetty 478 aiemmin tuntematonta mayojen seremoniapaikkaa 1100–400-luvuilta eaa. arkeologiassa nykyisin runsaasti hyödynnetyn lidar-kartoitusmenetelmän ansiosta. Menetelmä säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa maastossa kulkemiseen verrattuna.

Lidarilla (light detection and ranging) alueet voidaan tutkia lentämällä niiden yli ja pommittamalla niitä laserpulsseilla. Tekniikka tuottaa parhaimmillaan millimetritarkkoja mittauksia paksun kasvillisuuden peitossa olevista rakennelmista.

Mayakauden uusien kohteiden lisäksi viime vuosien lidar-tutkimuksissa on havaittu, että mayoilla oli huomattavasti oletettua enemmän yhteistä Väli-Amerikan vanhimman korkeakulttuurin, olmeekkien (noin 1500–600 eaa.) kanssa.

Lidarkuvat olmeekkien San Lorenzosta (vas.) ja mayojen Aguada Fénixistä (oik,) paljastavat, että niissä kummassakin on suorakaiteen muotoinen keskusaukio.

© National Institute of Anthropology and History (INAH)

Mayat jäljittelivät olmeekkeja

Arizonan yliopiston antropologian professori Takeshi Inomata on perehtynyt olmeekkien San Lorenzon kaupunkiin Meksikon kaakkoisosassa ja mayojen Aguada Fénixin, joka sijaitsee 450 kilometrin päässä San Lorenzosta.

Inomatan tutkimus paljastaa, että mayojen kaupungit ovat kopioita olmeekkien kaupungeista.

”On aina luultu, että olmeekkien San Lorenzo olisi ainutlaatuinen ja poikkeaisi kaikesta myöhemmin kehittyneistä, mutta nyt näemme, että Aguada Fénix muistuttaa hyvin paljon San Lorenzoa”, Inomata selittää.

Kummassakin on 1,4 kilometriä pitkä ja 400 metriä leveä keskusaukio, jonka pääty osoitti tiettyinä päivinä kohti auringonnousua.