Programa Arqueológica Huanchaco

Lapsiuhreilta leikattiin sydän irti

Karmivat löydöt paljastavat, että verisiä rituaaleja harjoitettiin useammissa kulttuureissa kuin arkeologit ovat tähän asti uskoneet.

Etelä-Amerikan ihmisuhraukset yhdistetään yleensä Meksikossa 1400-1500-luvuilla vaikuttaneisiin asteekkeihin. Perussa tehdyt kaivaukset kuitenkin osoittavat, että myös muissa intiaanivaltioissa harjoitettiin verisiä uhrimenoja.

Perun Tyynenmeren rannikolla Pampa La Cruzissa kaivauksia tehnyt arkeologiryhmä on tehnyt karmivan löydön: kaupungin keskelle rakennetusta kummusta on tähän mennessä löydetty jo 76 lapsen luurangot. Niistä kaikista on löydetty tutkimuksissa jälkiä syvästä rintalastan poikki kulkevasta poikittaisviillosta.

Vastaavalla tavalla surmattuja vainajia on aiemmin löydetty asteekkien valtakunnasta, jossa ihmisiä uhrattiin leikkaamalla heiltä rintakehä auki ja repimällä yhä sykkivä sydän irti. Arkeologit uskovat, että samaa uhraustapaa käytettiin myös Pampa La Cruzissa.

Viiltojäljet lasten rintalastassa paljastavat, että heidät uhrattiin raa’alla tavalla.

© Programa Arqueológica Huanchaco

Kummun sisällä voi olla tuhansia uhreja

Perulaisia luurankoja ei ole vielä ajoitettu, mutta aiemmat samalta alueelta tehdyt löydöt ovat peräisin 1100-1200-luvuilta jaa. Alueella asui tuolloin niin sanottu chimu-kansa, joka uhrasi ehkä lapsia jumalilleen sateen toivossa. Chimujen rakentamat kastelujärjestelmät viittaavat siihen, että alueella satoi harvoin.

Kaivauksia johtava arkeologi Gabriel Prieto uskoo löytävänsä kummusta runsaasti lisää lapsiuhreja.

”Niin hurjalta kuin se kuulostaakin, kummussa voi olla yli tuhat uhria”, Prieto toteaa.