Lifestyle pictures/Imageselect

Länkkäri kapinoi valkopesua vastaan

Netflixin ”The Harder They Fall” -elokuvan keskiössä ovat unohdetut mustaihoiset rikolliset ja sankarit, mutta historia saa väistyä verisen viihteen tieltä.

”Vaikka tarinan tapahtumat ovat kuvitteellisia... Nämä. Ihmiset. Olivat olemassa.”

Näin alkaa Netflixin häpeämättömän viihdyttävä lännenelokuva The Harder They Fall, jonka inspiraationlähteenä ovat olleet afroamerikkalaiset cowboyt ja rikolliset 1800-luvun Yhdysvalloissa. Avainsana on ”inspiraatio”, sillä elokuvaa saa tutkia suurennuslasilla löytääkseen sieltä vastaavuuksia todelliseen Amerikan historiaan.

The Harder They Fall on pikemminkin kuin värikäs sarjakuva kuin todenmukainen ajankuva Villistä lännestä. Päähenkilöiden aseidenkäsittely ja osumatarkkuus saavat Lucky Luken näyttämään puolisokealta amatööriltä, ja ruumiita kertyy ja veri virtaa. Historiallisten tosiasioiden kanssa leikittely onkin juuri The Harder They Fallin pointti.

Ohjaaja Jeymes Samuelin mukaan elokuva on kunnianosoitus niille todellisille afroamerikkalaisille, jotka on sivuutettu historiantutkijoiden ja Hollywoodin Villin lännen valkopesussa.

”Mustat on unohdettu Villin lännen historiasta ja Hollywoodin kertomuksista vanhasta Villistä lännestä”, The New York Times -lehti kirjoitti elokuvan ensi-illan jälkeen.

Katso The Harder They Fallin traileri

Video

Joka neljäs cowboy oli musta

The Harder They Fall alkaa klassisella lännenelokuvien kuvastolla: Autiolla lännen tasangolla on pieni mökki, jonka savupiipusta nousee savua. Sisällä mustaihoinen perhe aloittelee ruokarukousta.

Äkkiä ovelta kuuluu koputus, ja suuri musta mies, jonka kasvot ovat leveälierisen hatun peitossa, astuu sisään kultainen revolveri kummassakin kädessään. Hän murhaa kylmäverisesti perheen äidin ja isän ja viiltää ristin kirkuvan pojan otsaan.

Mies on rosvokoplan johtaja Rufus Buck, joka hallitsee Redwoodin kaupunkia kovin ottein koplansa mustien henkipattojen avulla. Hänen orvoksi tekemästään pojasta tulee vartuttuaan myös roisto ja kilpailevan koplan johtaja.

Pojan nimi on Nat Love, ja hänellä on vain yksi päämäärä: etsiä mies, joka murhasi hänen vanhempansa. Alusta asti on selvää, että elokuva ei voi loppua muuhun kuin Nat Loven ja Rufus Blackin veriseen välienselvittelyyn.

Koplan jäsenet eivät eläneet pitkään

© Entertainment Pictures/Imageselect

Elokuva: Omat pettivät Rufus Buckin

Rosvokoplan jäsen Wiley on pettänyt johtajansa Rufus Buckin ilmiantamalla tämän poliisille. Koplan uskolliset vapauttavat Buckin junasta, joka on viemässä tätä vankilaan.

© Historian Insight

Todellisuus: Poliisit nujersivat koplan pomon

Oma mies ei pettänyt Rufus Buckia. Hänen rikollinen uransa päättyi vain 21-vuotiaana vuonna 1896 virkavallan kanssa käydyn vuorokauden kestäneen tulitaistelun jälkeen.

Juoni ei ole erityisen omaperäinen, mutta on virkistävää nähdä välillä mustia lausumassa nokkeluuksia ja heiluttamassa revolvereita muutakin kuin sivuosissa. Vaikka elokuvan juoni on keksitty, Villissä lännessä oli todellisuudessa paljon mustia cowboyita ja rikollisia.

Historiantutkijoiden arvion mukaan jopa yksi neljästä cowboysta oli mustaihoinen 1800-luvun Yhdysvalloissa. Yhdysvaltojen sisällissodassa (1861-1865) mustat orjat kaitsivat karjaa talon isännän ollessa sotimassa. Orjien vapauttamisen jälkeen vuonna 1865 monet afroamerikkalaiset hankkivat elantonsa itsenäisinä karjanajajina.

Yksi heistä oli Nat Love. Toisin kuin elokuvassa, Love ei ollut rikollinen vaan entinen orja, josta tuli lainkuuliainen cowboy ja joka sai lisänimen ”Deadwood Dick” menestyttyään rodeokisoissa.

Päähenkilöt eivät koskaan tavanneet

© Entertainment Pictures/Imageselect

Elokuva: Apulaisseriffi liittyy rosvokoplaan

Kun Rufus Buck pakenee koplansa avulla junan vankikopista, hänet vankilaan toimittanut apulaisseriffi Bass Reeves liittyy Nat Loven jengiin tuhotakseen Buckin joukkion.

© Legends of America & Shutterstock

Todellisuus: Bass Reeves ei jahdannut Rufus Buckia

Bass Reevesin ja Rufus Buckin tiet eivät koskaan kohdanneet. Yhdysvaltojen ensimmäinen musta seriffi onnistui kuitenkin loistavalla urallaan 1800-luvun loppupuolella saamaan 3 000 rikollista telkien taakse.

Nat Loven verivihollinen Rufus Buck esitetään elokuvassa noin viisikymppisenä miehenä. Todellisuudessa musta rikollinen oli vain 18-vuotias, kun hän riehui ja herätti kauhua koplineen Arkansasissa ja Oklahomassa. Kopla ryösti, raiskasi ja tappoi seitsemän ihmistä kahden viikon aikana ennen kiinni jäämistään. Kaikki koplan viisi jäsentä päätyivät hirteen.

Elokuvassa Buckin joukkioon kuuluu muun muassa ”Cherokee Bill”, jota kuvaillaan lännen nopeimmaksi ampujaksi. Miehet eivät oikeasti koskaan tavanneet, mutta Bill oli varsinainen asetaituri. Ennen kiinni joutumistaan vuonna 1896 ”Cherokee Bill” ampui ja surmasi kahdeksan miestä, joista yksi oli hänen oma lankonsa.

Saluunanomistaja kutistui

© Netflix

Elokuva: Kapakoitsijasta tuli koplan jäsen

Nat Love on ihastunut kauniiseen bisnesnaiseen Stagecoach Maryyn, jolla on useita menestyviä saluunoita. Lopulta Mary liittyy Loven joukkioon jahtaamaan Rufus Buckia.

© Delphipages & Shutterstock

Todellisuus: Kapakoitsija ei pitänyt roistoista

Stagecoach Mary piti ravintoloita 1890-luvulla. Hän ei kuitenkaan veljeillyt roistojen kanssa ja oli 182-senttinen ja 90-kiloinen matami, toisin kuin elokuvan sorja Mary.

Historiallisuus hukassa

The Harder They Fall on väkivaltainen kuin splatter-elokuva, värikäs kuin TV-mainos ja jopa raivostuttavan välinpitämätön kuvaamiensa henkilöiden ja aikakauden historiallisten faktojen suhteen.

Elokuva ansaitsee silti kiitosta siitä, että se nostaa esiin historian pääosin unohtamia afroamerikkalaisia Villin lännen hahmoja. Jos katsoja kuitenkin kuvittelee elokuvan antavan todenmukaisen kuvan noiden hahmojen elämästä, hän joutuu pettymään.

Tre ud af seks stjerner