IanDagnall Computing / Imageselect
Ku Klux Klan marching down Pennsylvania Avenue in Washington DC on 13th September 1926

Kuinka suuri Ku Klux Klan on?

Ku Klux Klan perustettiin valkoisen ylivallan palauttamiseksi etelävaltioissa, ja sen jäsenmäärä on vaihdellut rajusti eri aikoina.

Yhdysvaltojen etelävaltioiden veteraanit perustivat Ku Klux Klan (KKK) -järjestön Yhdysvaltojen sisällissodan jälkeen vuonna 1865.

Tarkoituksena oli palauttaa valkoisten ylivalta etelään ja riistää mustilta näiden saamat oikeudet omavaltaisesti, ja sitä varten klaani tappoi niin mustia kuin pettureina pitämiään valkoisia.

KKK:n osastoja perustettiin muutamassa vuodessa kaikkiin etelävaltioihin, ja vuonna 1871, jolloin klaani kiellettiin lailla, siinä oli noin 550 000 jäsentä.

KKK perustettiin uudestaan vuonna 1915, jolloin se ryhtyi vastustamaan myös maahanmuuttajia, juutalaisia ja katolisia.

Uuteen nousuun vaikutti varsinkin alkuperäistä klaania ihannoinut, vuonna 1915 valmistunut elokuva Kansakunnan synty.

Siitä ovat peräisin myös valkoiset hiipat ja ristien polttaminen. KKK:n jäsenmäärä nousi nopeasti lähes viiteen miljoonaan, mutta se ajautui konkurssiin vuonna 1944 muun muassa verovelkojen vuoksi.

Yksittäiset osastot jatkoivat toimintaansa, ja niiden väkivalta yltyi 1960-luvulla mustien kansalaisoikeusliikkeen vahvistuessa.

Klaani on sen jälkeenkin toiminut pieninä itsenäisinä yksiköinä, ja Yhdysvalloissa arvellaan olevan yhä joitain tuhansia klaanilaisia.