Getty Images
Immigrants on Deck of Ocean Liner

Kuinka nopeasti USA:n väkiluku on kasvanut?

Yhdysvaltojen väkiluku on kasvanut hurjaa vauhtia, mutta enemmistö uusista asukkaista ei ole enää pitkään aikaa tullut maahan matkojen takaa, kuten aiemmin.

Yhdysvaltojen väkiluku on kasvanut nopeasti valtion perustamisesta ­lähtien. Yhdysvaltalaisten identiteetti perustuukin vahvasti siirtolaisuuteen, mutta tilastot kertovat muuta.

Nopeimmin Yhdysvaltojen väestö kasvoi vuosina 1831–1840, jolloin kasvu oli 33 prosenttia. Näistä 4,5 miljoonasta uudesta asukkaasta ­siirtolaisia oli kuitenkin vain 600 000.

Vuosina 1840–1850 siirtolaisuus alkoi lisääntyä, ja Yhdysvaltoihin muutti 1,7 miljoonaa ihmistä. Maan väkiluku kasvoi ­kuitenkin samassa ajassa yhteensä 6 miljoonalla.

Siirtolaisuutta alettiin ensi kertaa rajoittaa vuonna 1917, jolloin niin sanotun ”keltaisen vaaran” pelko oli pahimmillaan. Rajoitusten jälkeen monien aasialaisten oli lähes mahdotonta päästä Yhdysvaltoihin.

Maahantulorajoituksia kiristettiin vuonna 1924, jotta Yhdysvaltoihin ei tulisi sosialisteja ja muita siirtolaisia, jotka voisivat viedä amerikkalaisten työpaikat.

Siirtolaisuus oli hyvin vähäistä seuraavien 40 vuoden ajan, mutta väestö kasvoi silti vauhdilla.

Väestönkasvu on alkanut hidastua vasta viime vuosina, ja se on ollut alhaisimmillaan vuosina 2010–2020.

Nopea kasvu on jatkunut.

© Peter Newark American Pictures/Bridgeman Images & Historical/Getty Images