Ku Klux Klan: Julmien kaapuveikkojen tarina

Rasistiveljeskunta Ku Klux Klan perustettiin 24. joulukuuta 1865 Pulaski-nimisessä pikkukaupungissa Tennesseessä Yhdysvalloissa. Lue raakalaismaisen järjestön tarina.

Jeesus ei ole ainoa, jonka syntymäpäivää vietetään jouluna – yhdysvaltalainen rasistijärjestö Ku Klux Klan perustettiin jouluaattona, ja sen perustamisesta tuli kuluneeksi 150 vuotta vuonna 2015.

Ero noiden kahden välillä on kuitenkin merkittävä...

Siinä missä Jeesus saarnasi rakkautta ja anteeksiantoa, rasistinen äärioikeistolainen liike on vuodesta 1865 saarnannut vihaa ja väkivaltaa Yhdysvaltojen mustaa väestöä vastaan.

Käymme tässä läpi huppuihin ja kaapuihin pukeutuvan Ku Klux Klanin historian pääkohdittain.

Ku Klux Klan muuttui kaverikerhosta taistelujärjestöksi, ja naamioituneet ratsastajat liikkuivat öisin kurittamassa sekä vapautettua mustaa väestöä että "neekereiden ystäviksi" leimattuja valkoihoisia. Järjestön jäsenet hyökkäsivät viattomien ihmisten koteihin piiskaten ja lynkaten uhrejaan.

©

1865: Ku Klux Klan näki päivänvalon

Pulaskin kaupungissa Tennesseessä 24. joulukuuta 1865 perustettu Ku Klux Klan oli alun perin kuuden kaveruksen hauskanpitokerho.

Sen jäsenet pukeutuivat pitkiin kaapuihin ja naamioihin ja kuljeskelivat kaduilla meluamassa ja pelottelemassa kansalaisia.

1867–1870

Jäsenmäärä paisui

Aiemmin etelävaltioiden armeijan kenraalina toiminut George W. Gordon valjasti Ku Klux Klanin kampanjointinsa tueksi.

Klaanin jäsenillä oli velvollisuus taistella sen puolesta, että Etelän asukkaat (käytännössä valkoinen väestö) saisi takaisin vanhat oikeutensa. Ku Klux Klanin jäsenen piti vannoa olevansa "valkoisen miehen vallan kannattaja" ja luvata "vastustaa neekereiden tasa-arvoa".

Uusi järjestö ja sitä ympäröivä salaperäisyys saivat tuhannet turhautuneet etelävaltiolaiset marssimaan järjestön lipun alla, ja vuonna 1868 jäseniä väitettiin olleen jopa 550 000 henkeä.

1871–1873

Ku Klux Klania vastustava laki säädettiin

Kongressi sääti Ku Klux Klan -lain, joka kielsi naamioitumisen joukkokokouksissa. Erityisen merkittävää oli, että lain perusteella kansalaiset saattoivat nostaa oikeusjutun liittovaltion tuomioistuimessa, mikäli heidän puheoikeuttaan rajattiin.

Armeija nujersi oikeutta vastaan niskuroivat klaanin jäsenet, eikä aikaakaan, kun koko järjestöstä oli jäljellä vain kalpea muisto.

1915–1925

Ku Klux Klan palaa

William Joseps Simon nosti Ku Klux Klanin uudelleen jaloilleen 40 vuoden hiljaiselon jälkeen. "Keisarilliseksi velhoksi" itseään kutsuva johtaja järjesti muun muassa tilaisuuksia, joissa poltettiin ristejä – innoituksen hän sai elokuvasta Kansakunnan synty. Järjestön jäsenet ryhtyivät myös käyttämään valkoisia hiippalakkeja.

Ku Klux Klanin suosi kasvoi kohisten, ja vuonna 1924 jäseniä oli jo hälyttävät neljä miljoonaa. Kun William Joseph Simmonsin seuraaja, "suurlohikäärme" D. C. Stephenson vangittiin seuraavana vuonna murhasta syytettynä, klaani koki jälleen takaiskun.

1960-luku

Klaani herää taas henkiin

Ku Klux Klanin kolmas kukoistuskausi seurasi Martin Luther Kingin ja Malcolm X:n johtaman kansalaisoikeusliikkeen menestystä. Klaani otti jälleen käyttöön vanhat julmat menetelmänsä surmaten muun muassa kansalaisoikeusaktivisteja.

©

Ku Klux Klan nykyisin

Nykyisin Ku Klux Klanin aiempi toiminta on paljolti siirtynyt keskenään taisteleviin uusnatsisoluihin.

Vanhaan Ku Klu Klaniin kuuluvat tahot koettaa kiillottaa järjestön kilpeä: valkoisista kaavuista ja ristien polttamisesta on luovuttu, ja nykyään jäseniksi otetaan myös naisia ja katolisia.

Southern Powerty Law Centerin mukaan Yhdysvalloissa toimii 160 aktiivista Ku Klux Klan -osastoa.