Boëda et al.
Brasiliasta löydetty kivityökalu

Kivityökalu antoi intiaaneille lisää ikää

Ikivanhan työkalun löytäneiden tutkijoiden mukaan intiaanit saapuivat Amerikkaan tuhansia vuosia aiemmin kuin on luultu.

Arkeologit ovat löytäneet Vale da Pedra Furadasta Koillis-Brasiliasta ainakin 24 000 vuotta vanhan kivityökalun.

Löytö on varhaisin todiste intiaanien läsnäolosta Etelä-Amerikassa, ja se horjuttaa olemassa olevia teorioita siitä, milloin ensimmäiset ihmiset saapuivat Amerikkaan.

Tutkijoiden mukaan pehmeästä hiekkakivestä tehty kivityökalu on muokattu lyömällä siitä huolellisesti paloja kovempaa kivilajia, kuten basalttia, vasten.

Esineen terävästä reunasta löytyi jäännöksiä sekä kasveista että eläimistä, joiden leikkaamiseen ”veistä” on käytetty.

Brasiliasta löydetty kivityökalu

Esineen mitat ovat 21 x 18 cm. Sen terävästä reunasta on löydetty jälkiä ihmisen toiminnasta.

© Boëda et al.

Tutkijat eivät tiedä varmuudella, mihin työkalua on käytetty, mutta sen reunasta löytyi mikroskooppisia jälkiä sekä eläimistä että kasveista, mikä viittaa siihen, että sitä on käytetty leikkaamiseen.

Kivityökalu kaivettiin vuonna 2016 laaksosta Brasilian osavaltiosta Piauísta

© Shutterstock

Löytyi ikivanhasta maakerroksesta

Esine löytyi jo vuonna 2016, ja lukuisat asiantuntijat ovat tutkineet sitä sen jälkeen. Työkalun ikä on selvitetty tieteellisissä tutkimuksissa.

”Tähän asti virallinen Pohjois-Amerikan arkeologia on arvellut ensimmäisten ihmisten saapuneen Amerikkaan noin 15 000 vuotta sitten. Tämä esine löytyi kuitenkin arkeologisesta kerroksesta, joka on jopa 27 600 – 24 000 vuotta vanha”, Ignacio Clemente-Conte selittää.

Hän on osallistunut tutkimuksiin yhdessä brasilialaisista ja ranskalaisista koostuvan asiantuntijaryhmän kanssa. Ajoitus tekee löydöstä Amerikan mantereen vanhimman kivityökalun, jonka varmuudella tiedetään olevan ihmisten valmistama.