Kapinoivatko Yhdysvaltain orjat?

Yhdysvaltain orjien epäinhimilliset elinolot aiheuttivat lukuisia orjakapinoita orjanomistajia vastaan – mutta yksikään kapina ei onnistunut...

Yhdysvaltain orjien epäinhimilliset elinolot aiheuttivat lukuisia orjakapinoita orjanomistajia vastaan – mutta yksikään kapina ei onnistunut...

North Wind Picture Archives / Imageselect

Orjat nousivat Yhdysvalloissa kapinaan useasti. Etelävaltioissa tapahtui liki 250 orjakapinaa, ennen kuin Yhdysvaltojen hallitus kielsi orjuuden vuonna 1865.

Toisin kuin Karibian ja Etelä-Amerikan orjakapinat Yhdysvaltojen kapinat eivät juuri onnistuneet.

Yhdysvalloissa plantaasit olivat usein melko pieniä, ja niissä oli suhteellisen vähän orjia verrattuna esimerkiksi Karibian plantaaseihin.

Lisäksi mustia oli yleensä vähemmän kuin valkoisia ja heitä valvottiin tarkkaan. Orjilla oli vain vähän mahdollisuuksia viestejä keskenään ja suunnitella isompia kansannousuja.

Yksi kuuluisimmista kapinoista sattui vuonna 1831 Virginiassa, kun seitsemänkymmentä orjaa tarttui aseisiin ja hyökkäsi valkoisten koteihin ja plantaaseille. He vapauttivat orjia ja tappoivat valkoisia miehiä, naisia ja lapsia.

Kun kapina kukistettiin neljän päivän päästä, ainakin 51 valkoista oli surmattu. Kapina herätti suurta pelkoa valkoisissa ja sai aikaan useita kostoretkiä orjia vastaan.

Kapinaa seuranneina viikkoina viranomaiset teloittivat 56 orjaa, ja itseorganisoidut rankaisupartiot tappoivat jopa kaksisataa mustaa.

Ainakin kerran orjakapinan aloittivat valkoiset orjuuden vastustajat, jotka halusivat kukistaa orjakaupan asein.

Vuonna 1859 orjuutta vastustavan John Brownin johtama joukko iski asevarastoon hankkiakseen aseita laajaa orjakapinaa varten.

Valkoisista ja mustista koostunut ryhmä kuitenkin lyötiin verisessä tulitaistelussa, joka kesti lähes kaksi vuorokautta.