Shutterstock & Connormah

John Adams kadehti George Washingtonia

John Adams oli aina jäänyt Yhdysvaltojen ensimmäisen presidentin George Washingtonin varjoon. Washington oli lisäksi pitkä, komea ja rikas, mitä hänen seuraajansa Adams ei ollut. Adams purki tuntojaan kirjeessään ystävälleen Benjamin Rushille.

Quincy, USA, 11. marraskuuta 1807

Hyvä filosofi ja veli

Yllätyin 30. lokakuuta lähettämästäsi kirjeestä, sillä olin ollut aivan varma siitä, että sinulla olisi niin kiire tutkia komeettaa tai etsiä parannuskeinoa influenssaan, ettet ehtisi vastata vaatimattomaan kirjeeseeni.

Mutta kerrohan: Ovatko tähtitieteilijämme Philadelphiassa päässeet havainnoimaan taivaallemme saapunutta vierailijaa? Ovatko he saaneet mahdollisuuden laskea sen rataa, asemaa ja etäisyyttä Maahan?

Ovatko lääkärimme Philadelphiassa saaneet mitään uutta selville sairaudesta, joka on teitä niin kurittanut ja joka näyttää palaavan takaisin joka vuosi, usein kahdesti tai kolmasti?

”Mikään ei saa ihmisiä kumartamaan niin syvään kuin suuri omaisuus.” John Adams

Uskon, että mainitsemasi asianajajan mielipiteet perustuvat oppineiden miesten viisauksiin. Mutta minun on kuitenkin sanottava, että asianajaja ei tiedä, mistä puhuu.

Sillä riippumatta siitä, onko sankarimme itseoppinut vai opiskellut, hän voi kiittää menestyksestään ennen kaikkea lahjojaan.

Ehkä kysyt nyt, että ”mitä lahjoja” ja ihmettelet, mitä niillä tarkoitan. Yritän selittää sen sinulle.

1 - Ensinnäkin hänellä oli komeat kasvot. Siitä, että se on lahja, on olemassa runsaasti todisteita kautta aikojen.

2 - Hän oli pitkä, kuten heprealainen, joka valittiin kuninkaaksi sen vuoksi, että hän oli pään pidempi muita juutalaisia.

3 - Hänen olemuksensa oli tyylikäs.

4 - Hänen liikkeensä olivat ylevät.

5 - Hänellä oli suuri ja vaikuttava omaisuus. Hänen rikkauksiinsa kuului suuri maaomaisuus, jonka hän oli perinyt isältään ja veljeltään.

Lisäksi tulee omaisuus, joka oli ajateltu hänen vaimolleen siinä tapauksessa, että hän kuolisi ennen tätä, sekä hänen appensa omaisuus, jota hän hallinnoi. Tähän kaikkeen on lisättävä suuret maa-alueet, jotka hän oli itse hankkinut.

© Shutterstock

Mikään ei saa ihmisiä kumartamaan niin syvään ja nöyrästi kuin mittava omaisuus – taistelukentällä saatuja suuria voittoja lukuun ottamatta.

Ihmiset eivät pidä mahdollisena sitä, että rikkaat, etenkään erittäin rikkaat miehet, vaivautuisivat palvelemaan yhteiskuntaa muista kuin mitä epäitsekkäimmistä ja hyväntahtoisista vaikutteista.

Ihmiset uskovat yleensä epäitsekkyyden olemassaoloon niin vahvasti, että he arvostavatkin vain niitä, joita he pitävät epäitsekkäinä. Usein juuri siksi ihmisiä on helppo pettää ja käyttää hyväksi.

Heidän rakkautensa ihmisiin, joita he pitävät niin ihmeellisinä, saa heidät uskomaan mitä tahansa. ”Maailmaa huiputetaan”, kuten paavi sanoo.

No, Washington ei pettänyt ketään. Tiedän kuitenkin, että ihmiset antoivat hänelle enemmän kunniaa hänen epäitsekkäistä toimistaan kuin hän olisi ansainnut – vaikka eivät antaneet vastaavista teoista yhtä suurta kunniaa muille.

6 - Washingtonin lahjoihin kuului myös se erittäin merkittävä asia, että hän oli kotoisin Virginiasta. Se että tulee Virginiasta, vastaa viittä lahjaa.

Virginian hanhet ovat tunnetusti kaikki kauniita joutsenia, jos niiltä itseltään kysytään. Yksikään mies Skotlannin ylämaalta ei ole uskollisempi klaanilleen kuin virginialaiset omilleen.

Washingtonista tuli sankari, kun hänen armeijansa vuonna 1781 pakotti brittijoukot antautumaan.

World History Archive/Imageselect

Virginialaiset ylistävät ja tukevat toisiaan poikkeuksetta mitä ylimitoitetuimmin ja valheellisimmin tavoin.

Jopa ihmiset Philadelphiasta tai New Yorkista, jotka ovat mitä suurimmissa määrin puolueellisia paikallispatriootteja ja korostavat omiensa saavutuksia, kalpenevat virginialaisten rinnalla.

Virginialaiset tietenkin ylistivät Washingtonia rajattomasti.

7 - Ylistävät puheet edistivät Washingtonin uraa. Pappi Samuel Davis viitoitti jo nuoren Washingtonin tulevaisuuden kutsumalla häntä ”siksi sankarilliseksi nuoreksi, eversti Washingtoniksi”.

Herra Lynch Etelä-Carolinasta ihasteli minulle vuonna 1774, että ”eversti Washington piti kiistastamme Englannin kanssa kaunopuheisimman puheen, mitä olen koskaan kuullut”.

Lukuisat muut ylistävät tarinat edistivät hänen uraansa niin kongressissa kuin armeijassakin.

8 - Hän tiesi, milloin oli aika vaieta. Se taito on minun mielestäni yksi arvokkaimmista taidoista, mitä ihmisellä voi olla.

9 - Hänellä oli loistava itsehillintä. Rauhallisena pysyminen vaati häneltä usein suuria ponnisteluja, ja edellytti melkoista lahjakkuutta ylipäätään pystyä sellaiseen mielenhallintaan erittäin painostavissa tilanteissa.

10 - Kun hän menetti malttinsa, kuten hän silloin tällöin teki, hänen lähipiirinsä salasi hänen heikkoutensa muilta, joko rakkaudesta tai pelosta.

Olen nyt esitellyt 10 lahjaa mainitsematta kertaakaan lukemista, ajattelemista tai kirjoittamista. Niistä on sanottu jo kaikki, mitä niistä on sanottavaa. Käytänkin tässä sanaa ”lahja” sen tavallista laajemmassa merkityksessä.

Mitä tulee sanaan ”ei”, minun olisi pitänyt sanoa ei Washingtonin nimitykselle. Mutta jollen olisi myöntynyt vapaaehtoisesti, senaatti olisi pakottanut minut myöntymään.

Jos kysyt, mitä seurauksia sillä olisi ollut, vastaan, että todennäköisesti Washington olisi valittu uudelleen presidentiksi, jos hän olisi elänyt.

J. Adams

© Shutterstock

Jälkikirjoitus

John Adams on jäänut kuuluisan edeltäjänsä varjoon, mutta historioitsijat pitävät häntä hyvänä presidenttinä. Hän sai muun muassa estettyä uhkaavan suursodan Ranskaa vastaan ja siten kaaoksen ja jakautumisen, joka olisi ollut nuorelle valtiolle kohtalokasta.