bournemouth.ac.uk

Jalanjäljet vanhensivat amerikkalaisia 7 000 vuotta

New Mexicosta löytyneet todisteet voivat kumota vanhat teoriat Amerikan ensimmäisistä asukkaista.

Viime vuosina monet löydöt ovat horjuttaneet teoriaa, jonka mukaan ihmiset saapuivat Amerikkaan suunnilleen 12 000–16 000 vuotta sitten. Tuore brittiläinen tutkimus osoittaa, että Amerikan ensimmäiset asukkaat tulivat sinne tuhansia vuosia aiemmin.

Brittiläisen Bournemouthin yliopiston arkeologit analysoivat muinaisia jalanjälkiä, jotka löytyivät White Sandsin kansallispuistosta New Mexicosta.

Mutaan kovettuneiden jalanjälkien ylä- ja alapuolelta löytyi siitepölyä ja siemeniä. Radiohiiliajoituksella selvitettiin, että ne ovat 21 000–23 000 vuotta vanhoja – eli 7 000 vuotta vanhempia kuin se muuttoaalto, jonka on tähän asti ajateltu tuoneen ensimmäiset asukkaat Amerikkaan.

VIDEO: Jalanjälkiä kaivetaan esiin

Video

Vallitsevan teorian mukaan ihmiset eivät olisi voineet saapua Amerikkaan niin varhain, sillä jääkausi esti vaelluksen.

HISTORIA-lehti on aiemmin kirjoittanut löydöstä, jonka mukaan se on kuitenkin voinut olla mahdollista: ainakin 18 000 vuotta vanhoja ihmisen luita, viiltojälkiä 24 000 vuotta vanhoissa eläinten luissa ja yhtä vanha kiviveitsi.

Tulijat surmasivat edeltäjänsä

Joidenkin tutkijoiden mukaan kyse voi olla kahdesta eri muuttoaallosta: erittäin varhaisesta – ehkä 30–35 000 vuotta sitten – minkä jälkeen myöhemmät tulokkaat, jotka saapuivat jään vetäydyttyä, olisivat syrjäyttäneet tai surmanneet Amerikan ensimmäiset asukkaat.