Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jalanjäljet vanhensivat amerikkalaisia 7 000 vuotta

New Mexicosta löytyneet todisteet voivat kumota vanhat teoriat Amerikan ensimmäisistä asukkaista.

bournemouth.ac.uk

Viime vuosina monet löydöt ovat horjuttaneet teoriaa, jonka mukaan ihmiset saapuivat Amerikkaan suunnilleen 12 000–16 000 vuotta sitten. Tuore brittiläinen tutkimus osoittaa, että Amerikan ensimmäiset asukkaat tulivat sinne tuhansia vuosia aiemmin.

Brittiläisen Bournemouthin yliopiston arkeologit analysoivat muinaisia jalanjälkiä, jotka löytyivät White Sandsin kansallispuistosta New Mexicosta.

Mutaan kovettuneiden jalanjälkien ylä- ja alapuolelta löytyi siitepölyä ja siemeniä. Radiohiiliajoituksella selvitettiin, että ne ovat 21 000–23 000 vuotta vanhoja – eli 7 000 vuotta vanhempia kuin se muuttoaalto, jonka on tähän asti ajateltu tuoneen ensimmäiset asukkaat Amerikkaan.

VIDEO: Jalanjälkiä kaivetaan esiin

Vallitsevan teorian mukaan ihmiset eivät olisi voineet saapua Amerikkaan niin varhain, sillä jääkausi esti vaelluksen.

HISTORIA-lehti on aiemmin kirjoittanut löydöstä, jonka mukaan se on kuitenkin voinut olla mahdollista: ainakin 18 000 vuotta vanhoja ihmisen luita, viiltojälkiä 24 000 vuotta vanhoissa eläinten luissa ja yhtä vanha kiviveitsi.

Tulijat surmasivat edeltäjänsä

Joidenkin tutkijoiden mukaan kyse voi olla kahdesta eri muuttoaallosta: erittäin varhaisesta – ehkä 30–35 000 vuotta sitten – minkä jälkeen myöhemmät tulokkaat, jotka saapuivat jään vetäydyttyä, olisivat syrjäyttäneet tai surmanneet Amerikan ensimmäiset asukkaat.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota