Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

RCMP circa 1900

Erämaan poliisista tuli Kanadan symboli

Kanadan tunnetuin symboli on varmaan sen punavalkoinen vaahteralippu, mutta heti seuraavana tulevat Mounties-ratsupoliisit punaisissa takeissaan. Royal Canadian Mounted Police (RCMP) viettää satavuotisjuhlia vuonna 2020, vaikka Kanadassa on toiminut ratsupoliiseja jo vuodesta 1873.

Provincial Archives of Alberta

Kun ensimmäiset ratsupoliisijoukot perustettiin vuonna 1873, niille sälytettiin runsaasti erilaisia tehtäviä. Ne olivat ikään kuin ratsuväen ja yhdysvaltalaisten liittovaltion šeriffien välimuoto. Ratsupoliisit partioivat rajoilla, jäljittivät rikollisia, turvasivat intiaanien oikeuksia ja tutkivat provinssien rajoja ylittäviä rikoksia.

Kun Kanadan Klondikesta Alaskan rajalta löytyi kultaa, kolmasosa ratsupoliiseista lähetettiin kaupunkiin pitämään yllä kuria yli 30 000 onnenonkijan keskuudessa.

Valtavan maakaupan myötä tarvittiin uusia poliiseja

Kanada syntyi vuonna 1867, ja kolmen vuoden kuluttua nuori valtio teki jättimäiset maakaupat:

Kanada osti turkisyritys ­Hudson’s Bay Companylta 300 000 ­punnalla noin 3,9 miljoonan neliö­kilometrin laajuisen niin kutsutun ­Rupertinmaan ja moninkertaisti siten maa-alansa. Kaupassa tuli mukana myös lähes autio ­Luoteisterritorioiden alue.

Luoteisterritorioiden erämaahan perustettiin vuonna 1873 Kanadan lakia valvomaan North-West Mounted Police (NWMP). Se yhdistettiin vuonna 1920 Kanadan muihin poliisijoukkoihin, ja niin syntyi nykyinen Royal Canadian Mounted Police.

Hattu muistuttaa hieman yhdysvaltalaista stetsonhattua, mutta ratsupoliisien hatun lieri on suora. Hattu tuli osaksi univormua vuonna 1904 – sitä ennen oli käytetty brittiläisiä hellekypäriä ja pehmeitä lippalakkeja.

Shutterstock

Nyöri kaulan ympärillä oli kiinnitetty Beaumont-Adams-revolverin kahvaan ja varmisti, ettei ase päässyt putoamaan. ­Ratsupoliisit käyttivät kyseistä asetta 1870-luvulla.

Shutterstock

Punainen takki on jäänne siltä ajalta, kun Kanada oli brittien hallinnassa ja punatakit puolustivat rajoja. Väri myös helpotti ratsupoliisien erottamista rajan toisella puolella olevista sinisiin pukeutuneista yhdysvaltalaisista joukoista.

Shutterstock

Sam Browne -vyö eli komentovyö helpottaa nopeaa toimintaa. Idean isä oli brittiläinen kenraali Sam Browne (1824–1901), jolta puuttui toinen käsi. Hän keksi kiinnittää vyöhönsä ylimääräisen hihnan olkapäänsä ympäri, jotta huotra pysyi paikoillaan hänen vetäistessään miekkansa esiin. Olkahihnan huomattiin pian helpottavan myös tuliaseiden käsittelyä.

Shutterstock

Poliisit joutuivat rintamalle

Vaikka ratsupoliisien ensisijainen tehtävä oli valvoa Kanadan lakien noudattamista, heitä on päätynyt ratsuineen myös sotiin.

 • © George F.G. Stanley

  1885

  Kanadassa sikäläisten ­intiaanien nk. Saskatchewanin kapinan aikana ratsupoliisit ­osallistuivat verisiin taisteluihin Kanadan keskiosissa.

 • © Fornax, Himasaram, Madden, George F.G. Stanley

  1899

  Kanada kuului muodol­lisesti Brittiläisen imperiumin ­alaisuuteen, ja siksi sieltä lähe­tettiin ratsupoliiseja jopa Etelä-­Afrikkaan toisen buurisodan aikana (1899–1902).

 • Tricolour tricolore

  1914

  Ensimmäisessä maailmansodassa ­Ranskassa ­taisteli vapaaehtoisia ratsu­poliiseja osana Canadian Light Horse -ratsuväkijoukkoja.

 • © Fornax, Himasaram, Madden, George F.G. Stanley

  1939

  Toisessa maailmansodassa Kanadassa ei ollut sotilaspoliisia, joten ratsupoliiseista tehtiin ­väliaikaisesti osa armeijaa. He ohjasivat liikennettä Kanadan Juno-rannalla Normandian maihinnousussa kesäkuussa 1944.

Tiesitkö, että...

 • ... verilöyly Cypress Hillsissä vuonna 1873 korosti tarvetta perustaa kana­dalaiset poliisi­joukot? Yhdysvalta­laisia biisonin­metsästäjiä ­tunkeutui rajan yli Kana­daan ja tappoi 20 ­assiniboineheimon intiaania syyttäen näitä hevostensa varastamisesta.
 • ... 1 400 kilometrin marssi Albertaan oli ratsupoliisien ensimmäinen tehtävä? 275 miestä ratsasti Cypress Hillsin verilöylyn jälkeen ­torjumaan laitonta maahan­tuloa Kanadaan.
 • ... 500 ratsupoliisin piti ­ylläpitää lakia ja järjestystä Kiinan kokoisella alueella?
 • ... Britannian kuningas Edvard VII myönsi Kanadan ratsupoliiseille nimityksen ”kuninkaallinen ratsupoliisi” ­vuonna 1904 kiitokseksi ­ratsupoliisien panoksesta buurisodassa?
 • ... kommunismin pelko sai Kanadan yhdistämään Luoteisterritorioiden ratsu­poliisit muihin poliisi­joukkoihin vuonna 1920? Niin syntyi Royal Canadian Mounted ­Police, ja poliisit saivat luvan jahdata kommunisteja ­provinssien rajojen yli.
 • ... arktiset partiot kuuluvat yhä ratsupoliisien tehtäviin? Kylmän sodan aikana ratsupoliisit tarkastivat pohjoisia tutka-asemia, joiden tar­koitus oli havaita Neuvosto­liiton mahdollisesti Pohjois- Amerikkaan laukaisemat atomiohjukset.
 • ... naiset ovat voineet hakeutua ratsupoliisiin vuodesta 1974 lähtien? Nykyisin vajaasta 25 000 ratsupoliisista naisia on 21 prosenttia.

Lue myös:

kieltolaki
Amerikan historia

Yhdysvallat kerjäsi olutta naapuriltaan

21 minuuttia
The Purple Gang
Amerikan historia

Al Capone pelkäsi salakuljetuskoplaa

2 minuuttia
Amerikan historia

Kirje lopetti Salemin noitavainot

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota