RCMP circa 1900

Erämaan poliisista tuli Kanadan symboli

Kanadan tunnetuin symboli on varmaan sen punavalkoinen vaahteralippu, mutta heti seuraavana tulevat Mounties-ratsupoliisit punaisissa takeissaan. Royal Canadian Mounted Police (RCMP) viettää satavuotisjuhlia vuonna 2020, vaikka Kanadassa on toiminut ratsupoliiseja jo vuodesta 1873.

Kanadan tunnetuin symboli on varmaan sen punavalkoinen vaahteralippu, mutta heti seuraavana tulevat Mounties-ratsupoliisit punaisissa takeissaan. Royal Canadian Mounted Police (RCMP) viettää satavuotisjuhlia vuonna 2020, vaikka Kanadassa on toiminut ratsupoliiseja jo vuodesta 1873.

Provincial Archives of Alberta

Kun ensimmäiset ratsupoliisijoukot perustettiin vuonna 1873, niille sälytettiin runsaasti erilaisia tehtäviä. Ne olivat ikään kuin ratsuväen ja yhdysvaltalaisten liittovaltion šeriffien välimuoto. Ratsupoliisit partioivat rajoilla, jäljittivät rikollisia, turvasivat intiaanien oikeuksia ja tutkivat provinssien rajoja ylittäviä rikoksia.

Kun Kanadan Klondikesta Alaskan rajalta löytyi kultaa, kolmasosa ratsupoliiseista lähetettiin kaupunkiin pitämään yllä kuria yli 30 000 onnenonkijan keskuudessa.

©

Valtavan maakaupan myötä tarvittiin uusia poliiseja

Kanada syntyi vuonna 1867, ja kolmen vuoden kuluttua nuori valtio teki jättimäiset maakaupat:

Kanada osti turkisyritys ­Hudson’s Bay Companylta 300 000 ­punnalla noin 3,9 miljoonan neliö­kilometrin laajuisen niin kutsutun ­Rupertinmaan ja moninkertaisti siten maa-alansa. Kaupassa tuli mukana myös lähes autio ­Luoteisterritorioiden alue.

Luoteisterritorioiden erämaahan perustettiin vuonna 1873 Kanadan lakia valvomaan North-West Mounted Police (NWMP). Se yhdistettiin vuonna 1920 Kanadan muihin poliisijoukkoihin, ja niin syntyi nykyinen Royal Canadian Mounted Police.

Poliisit joutuivat rintamalle

Vaikka ratsupoliisien ensisijainen tehtävä oli valvoa Kanadan lakien noudattamista, heitä on päätynyt ratsuineen myös sotiin.

1885

Kanadassa sikäläisten ­intiaanien nk. Saskatchewanin kapinan aikana ratsupoliisit ­osallistuivat verisiin taisteluihin Kanadan keskiosissa.

© George F.G. Stanley

1899

Kanada kuului muodol­lisesti Brittiläisen imperiumin ­alaisuuteen, ja siksi sieltä lähe­tettiin ratsupoliiseja jopa Etelä-­Afrikkaan toisen buurisodan aikana (1899–1902).

© Fornax, Himasaram, Madden, George F.G. Stanley

1914

Ensimmäisessä maailmansodassa ­Ranskassa ­taisteli vapaaehtoisia ratsu­poliiseja osana Canadian Light Horse -ratsuväkijoukkoja.

Tricolour tricolore

1939

Toisessa maailmansodassa Kanadassa ei ollut sotilaspoliisia, joten ratsupoliiseista tehtiin ­väliaikaisesti osa armeijaa. He ohjasivat liikennettä Kanadan Juno-rannalla Normandian maihinnousussa kesäkuussa 1944.

© Fornax, Himasaram, Madden, George F.G. Stanley

Tiesitkö, että...

  • ... verilöyly Cypress Hillsissä vuonna 1873 korosti tarvetta perustaa kana­dalaiset poliisi­joukot? Yhdysvalta­laisia biisonin­metsästäjiä ­tunkeutui rajan yli Kana­daan ja tappoi 20 ­assiniboineheimon intiaania syyttäen näitä hevostensa varastamisesta.
  • ... 1 400 kilometrin marssi Albertaan oli ratsupoliisien ensimmäinen tehtävä? 275 miestä ratsasti Cypress Hillsin verilöylyn jälkeen ­torjumaan laitonta maahan­tuloa Kanadaan.
  • ... 500 ratsupoliisin piti ­ylläpitää lakia ja järjestystä Kiinan kokoisella alueella?
  • ... Britannian kuningas Edvard VII myönsi Kanadan ratsupoliiseille nimityksen ”kuninkaallinen ratsupoliisi” ­vuonna 1904 kiitokseksi ­ratsupoliisien panoksesta buurisodassa?
  • ... kommunismin pelko sai Kanadan yhdistämään Luoteisterritorioiden ratsu­poliisit muihin poliisi­joukkoihin vuonna 1920? Niin syntyi Royal Canadian Mounted ­Police, ja poliisit saivat luvan jahdata kommunisteja ­provinssien rajojen yli.
  • ... arktiset partiot kuuluvat yhä ratsupoliisien tehtäviin? Kylmän sodan aikana ratsupoliisit tarkastivat pohjoisia tutka-asemia, joiden tar­koitus oli havaita Neuvosto­liiton mahdollisesti Pohjois- Amerikkaan laukaisemat atomiohjukset.
  • ... naiset ovat voineet hakeutua ratsupoliisiin vuodesta 1974 lähtien? Nykyisin vajaasta 25 000 ratsupoliisista naisia on 21 prosenttia.