Ollie Atkins, chief White House photographer at the time/ARC record/Wikimedia Commons & Shutterstock
Elvis Presley, Richard Nixon, sota huumeita vastaan

Elvis halusi salaiseksi agentiksi

Elvis Presley vieraili Valkoisessa talossa vuonna 1970 ja aneli presidentti Nixonilta pääsyä salaiseksi agentiksi. Rocklegenda halusi taistella kommunisteja ja huumerikollisia vastaan.

Valkoisen talon henkilökunta joutui hieromaan silmiään 21. joulukuuta 1970. Itse "Rock and Rollin kuningas" Elvis Presley käveli sisään ikoniseen viittaansa pukeutuneena tapaamaan presidentti Richard Nixonia.

Laulaja toi presidentille Colt-pistoolin. Tämän lahjan antamalla ja lojaalisuuttaan vakuuttamalla Elvis toivoi, että Nixon tekisi hänestä salaisen agentin.

Laulaja lupasi, että työskentelemällä peitetoiminnassa amerikkalaisessa musiikkielämässä Elvis voisi auttaa torjumaan laajalle levinnyttä huumeiden väärinkäyttöä ja maan kommunisteja.

"Olen tehnyt perusteellista tutkimusta huumeiden väärinkäytöstä ja kommunistien aivopesutekniikoista", Elvis oli kirjoittanut tutkimuksistaan kirjeessä, jonka hän lähetti Nixonille ennen tapaamista.

Elvis oli kaikkien ystävä

Tapaaminen Nixonin kanssa oli saatu aikaan presidentin neuvonantajan Egil Kroghin painostuksesta. Sen lisäksi, että Krogh oli Valkoisen talon ja FBI:n välinen yhteyshenkilö, hän oli myös suuri Elvis-fani.

Krogh järjesti tapaamisen miellyttääkseen idoliaan ja toivoen, että Elvis voisi tähteytensä ansiosta vaikuttaa maan nuorison asenteisiin huumeiden suhteen.

Elvis Presley, Richard Nixon, sota huumeita vastaan

"Olen Teidän puolellanne", Elvis Presley vakuutti Yhdysvaltain presidentille Richard Nixonille. Heidän tapaamisensa aikana presidentti teki rocktähdestä huumeiden vastaisen taistelun kunnia-agentin.

© Ollie Atkins, chief White House photographer at the time/ARC record/Wikimedia Commons

Elvis näki myös asemansa amerikkalaisessa yhteiskunnassa etuna, mikäli hän esimerkiksi tapaisi radikaalia SDS-järjestöä (Students for a Democratic Society).

"Huumekulttuuri, hippielementit, SDS, Mustat Pantterit ja muut eivät pidä minua vihollisenaan", Elvis selitti kirjeessään.

Hän oli puheväleissä sellaisten yhteiskuntaryhmien kanssa, joihin poliisi ja viranomaiset eivät yleensä pysty vaikuttamaan, rocktähti perusteli.

Kokous päättyi siihen, että Nixon nimitti Elviksen oikeusministeriön alaisen huumausaine- ja huumeviraston (Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs, BNDD) kunnia-agentiksi. Elvis halasi riemuissaan hämmentynyttä presidenttiä.

Sitä, jatkoiko rocktähti salaista agenttityötä kommunistien ja huumeiden vastaisessa taistelussa, ei tiedetä. Vain seitsemän vuotta myöhemmin Elvis itse kuoli yliannostukseen.