Eleanor Roosevelt: Ensimmäinen nainen ei alistunut edustusvaimoksi

Presidentti Franklin D. Rooseveltin puoliso ei tyytynyt edustusvaimon rooliin. Eleanor Roosevelt teki aktiivisesti töitä kansalaisoikeuksien puolesta ja sai vihamiehikseen niin FBI:n kuin Ku Klux Klaninkin.

Eleanor Roosevelt ja Franklin D. Roosevelt.

Vastavihitty Eleanor Roosevelt hymyilee kujeilevasti kun hänen miehensä, tuleva Yhdysvaltojen presidentti Franklin D. Roosevelt katsahtaa ylös neulomuksestaan. Pari venytti aikansa perinteisiä sukupuolirooleja.

© Historical/Getty Images

Eleanor Rooseveltin (1884–1962) elämä ja saavutukset.

Edelläkävijä ensimmäisenä naisena

Franklin D. Roosevelt astui virkaan Yhdysvaltojen 32. presidenttinä 4. maaliskuuta 1933 vaimonsa Eleanor Roosevelt rinnallaan.

”Ensimmäisen naisen” rooli Valkoisessa talossa oli perinteisesti rajoittunut puolison kanssa edustamiseen, ja hänen odotettiin pitävän poliittiset näkemyksensä omana tietonaan.

Eleanor Roosevelt kuitenkin poikkesi tästä kaavasta.

Kun pari muutti Valkoiseen taloon, hän istui jo 17 merkittävän järjestön hallituksessa ja toimi yhteiskunnallisena vaikuttajana ja journalistina.

”Olin kyllä kapinallinen ensimmäinen nainen. Tein pari juttua, jotka eivät olleet tyypillisiä Valkoisen talon rouville”, hän totesi vuosia myöhemmin.

Jo kahden päivän kuluttua virkaanastujaisista saatiin ensimmäinen näyte siitä, miten Eleanor Roosevelt ravistelisi ensimmäisen naisen roolia.

Eleanor Roosevelt naistoimittajien kanssa.

Yhdysvalloissa politiikan areena oli hyvin miehinen, mutta Eleanor Roosevelt kutsui ensimmäiseen lehdistötilaisuuteensa vain naispuolisia toimittajia.

© FDR Library Photograph Collection

Maaliskuun 6. päivänä 1933 Eleanor Roosevelt piti Valkoisessa talossa lehdistötilaisuuden.

Se oli jo sinänsä poikkeuksellista, ja lisäksi paikalle oli kutsuttu vain naistoimittajia – yleensä tilaisuudet olivat avoimia vain miehille.

Olin kyllä kapinallinen ensimmäinen nainen. Tein pari juttua, jotka eivät olleet tyypillisiä Valkoisen talon rouville. Eleanor Roosevelt

Rohkeus haastaa normeja ja taistella tärkeiksi kokemiensa yhteiskunnallisten asioiden puolesta tekivät Eleanor Rooseveltista yhden vaikutusvaltaisimmista naisista Yhdysvaltojen historiassa.

Eleanor Roosevelt jäi orvoksi 10-vuotiaana

Nuori Eleanor Roosevelt.

Eleanor koulukuvassa 14-vuotiaana vuonna 1898.

© FDR Library Photograph Collection

Eleanor Roosevelt syntyi vuonna 1884 Anna Hallin ja Elliott Rooseveltin esikoisena. Elliottin veli Theodore Roosevelt oli Yhdysvaltojen presidentti vuosina 1901–1909.

Vaikka Eleanor Roosevelt varttui suhteellisen vauraassa perheessä, jolla oli vahvat siteet maan poliittiseen sisäpiiriin, hänen lapsuutensa oli varsin onneton.

Kun Eleanor oli vain kahdeksanvuotias, hänen äitinsä kuoli kurkkumätään vain 29-vuotiaana. Kaksi vuotta myöhemmin kuoli myös alkoholismista kärsinyt isä, hänkin vasta 34-vuotiaana.

Eleanor Roosevelt muutti asumaan isoäitinsä luo. Vuonna 1899 hänet lähetettiin Allenswoodin sisäoppilaitokseen Englantiin.

Kokemus oli nuorelle Eleanorille käänteentekevä – arka ja pelokas tyttö sai uudessa ympäristössä aivan uutta itseluottamusta ja rohkeutta.

Muutokseen vaikutti ratkaisevasti oppilaitoksen rehtori Marie Souvestre, joka oli feministi ja poliittisesti uudistusmielinen.

Eleanorista tuli Souvestren suosikkioppilas, ja kun Eleanor Roosevelt palasi kotiin kolmen vuoden opintojen jälkeen, hänessä kyti jo into muuttaa yhteiskuntaa oikeudenmukaisemmaksi.

Presidenttipari auttoi maansa ulos lamasta

FDR ja Eleanor Roosevelt vuonna 1927.

Franklin D. ja Eleanor Roosevelt vuonna 1927. Vuonna 1928 FDR valittiin New Yorkin kuvernööriksi ja vuonna 1932 presidentiksi. Franklin D. Roosevelt valittiin presidentiksi neljästi.

© FDR Presidential Library & Museum

Eleanor ja Franklin Delano Roosevelt olivat kaukaisia sukulaisia. He alkoivat seurustella, kun Eleanor oli 18-vuotias.

Pari avioitui vuonna 1905 ja sai kuusi lasta, joista viisi eli aikuisiksi.

Elokuussa 1921 Franklin D. Roosevelt sairastui polioon ja halvaantui vyötäröstä alaspäin.

Eleanor Roosevelt rohkaisi miestään toteuttamaan poliittisia tavoitteitaan vammastaan huolimatta – ja neuvo osoittautui kannattavaksi.

Vuonna 1928 Franklin D. Roosevelt valittiin New Yorkin kuvernööriksi, ja neljä vuotta myöhemmin hän voitti presidentinvaalit.

Kun uusi presidenttipari muutti Valkoiseen taloon vuonna 1933, maata koetteli syvä lama, joka oli käynnistynyt vuoden 1929 pörssiromahduksesta.

Työttömyysaste oli pahimmillaan 25 prosenttia, kaksi miljoonaa ihmistä joutui kodittomiksi ja valtion velka paisui 22 miljardiin dollariin eli lähes 68 miljardiin nykyeuroon.

New Deal-juliste.

Eleanor Roosevelt ajoi laman aikana aktiivisesti naisten huomioimista työmarkkinoilla osana New Deal -talousohjelmaa. Hankkeista tiedotettiin muun muassa julisteilla, ja niiden kautta työllistyi yhteensä 743 000 naista.

© Public domain

Franklin D. Rooseveltin ratkaisu maan nostamiseksi lamasta oli New Dealiksi kutsuttu, lukuisista uudistuksista koostunut talousohjelma, jota toteutettiin vuosina 1933–1939.

Eleanor Roosevelt ajoi ohjelman taustavaikuttajana myös erityisesti naisten ja etnisten vähemmistöjen työllistämistä ja esimerkiksi nuorisotyöttömyyteen keskittyneen National Youth Administration -viraston perustamista.

Mrs. Eleanor Roosevelt’s Own Program.

Mrs. Eleanor Roosevelt’s Own Program -radio-ohjelmaa lähetettiin kahdesti viikossa.

© Universal History Archive/Getty Images

Bloggaajien edelläkävijä

Eleanor Roosevelt oli presidentin ”silmät ja jalat”

Eleanor ja Franklin D. piknikillä vuonna 1910.

Eleanor ja Franklin D. Roosevelt piknikillä nuorenaparina vuonna 1910, kun polio ei ollut vielä vammauttanut Franklin D. Rooseveltia.

© Public domain

Eleanor Rooseveltin poliittinen vaikuttaminen ei jäänyt vain New Deal -ohjelmaan.

Pyörätuolia käyttänyt Franklin D. Roosevelt lähetti usein vaimonsa sijaisekseen ympäri Yhdysvaltoja:

”Ole sinä minun silmäni ja jalkani. Puhu ihmisten kanssa ja kerro minulle, mitä he ajattelevat”, presidentti pyysi vaimoltaan.

Eleanor Roosevelt teki työtä käskettyä – hän tapasi kansalaisia, kuunteli näiden murheita ja teki kaikkensa, että ihmisten ahdinko otettaisiin vakavasti Valkoisessa talossa.

Eleanor Roosevelt puhutteli maan kansalaisia usein niin radiossa, julkisissa esiintymisissä kuin sanomalehtien kolumnistinakin.

Hän pyrki näin tietoisesti kaventamaan kuilua ”tavallisten amerikkalaisten” ja presidentin hallinnon välillä ja samalla ajamaan itselleen tärkeitä asioita, kuten kansalaisoikeuksia.

KKK ja FBI halusivat eroon ensimmäisestä naisesta

Eleanor Roosevelt ja kansalaisoikeustaistelijoita.

Eleanor Roosevelt kutsui Valkoiseen taloon kansalaisoikeusaktivisteja, kuten Mary Bethunen (Rooseveltin vasemmalla puolella).

© Public domain

Mustalta väestöltä puuttui 1930-luvulla yhä monia perusoikeuksia, kuten äänioikeus.

Eleanor Roosevelt liittyi mustien kansalaisoikeuksia ajaneeseen NAACP-järjestöön vuonna 1934 ja ajoi järjestön johtajan Walter Whiten kanssa tarmokkaasti lynkkausten vastaista lakia.

Laki ei kuitenkaan edennyt, muun muassa Franklin D. Rooseveltin vastustuksen vuoksi – presidentti pelkäsi menettävänsä etelävaltioiden valkoisten edustajien tuen.

Senaatti hyväksyi lynkkauksen kriminalisoivan liittovaltion lain vasta vuonna 2022. Laki oli siihen asti hylätty 240 kertaa vuodesta 1900 alkaen.

Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. YK:n ihmisoikeusjulistus, jota Eleanor Roosevelt oli laatimassa

Eleanor Rooseveltin ponnistelut tuottivat kuitenkin myös tuloksia, muun muassa silloin, kun mustan oopperalaulajan Marian Andersonin ei annettu vuonna 1939 esiintyä Washingtonin Constitution Hall -salissa.

Eleanor Roosevelt kiinnitti lehdistön huomion asiaan ja sai kulissien takana esityksen siirrettyä Lincolnin muistomerkille ulkoilmakonsertiksi.

Konsertti järjestettiin 9. huhtikuuta 1939, ja paikalle saapui 75 000 katsojaa, sekä mustia että valkoisia. Kyseessä oli maan ensimmäinen julkinen tilaisuus, jossa rotuja ei eroteltu.

Kaikki eivät silti katsoneet presidentin vaimon hankkeita hyvällä.

FBI:n päällikkö J. Edgar Hoover epäili Eleanor Rooseveltia kommunistiksi tämän ajamien teemojen vuoksi.

Hooverilla oli vuonna 1965 ensimmäisestä naisesta kerättynä tietoa jo yhteensä 3 500 sivun edestä, ja vuonna 1943 FBI kuunteli salaa Rooseveltin ja poliittisen aktivistin ja sittemmin Pulitzer-palkitun kirjailijan Joseph P. Lashin välistä keskustelua.

Vuonna 1958 Eleanor Rooseveltin oli määrä pitää puhe rauhanomaisessa kansalaisoikeustilaisuudessa Highlander Folk School -kansanopistossa Monteaglessa, Tennesseessä.

Valkoista ylivaltaa ajava Ku Klux Klan -äärijärjestö lupasi tuolloin 25 000 dollarin palkkion jäsenelleen, joka kidnappaisi Eleanor Rooseveltin. Kukaan ei kuitenkaan onneksi koskaan ryhtynyt toimeen.

Eleanor Rooseveltilla oli lesbosuhde

Eleanor Roosevelt ja Lorena Hickok.

Eleanor Roosevelt ja Lorena Hickok viihtyivät yhdessä.

© Bettmann/Getty Images

Kun Eleanor Rooseveltille selvisi, että hänen miehellään oli suhde, hän etsi itse rakkautta muualta – ja löysi sielujen sympatiaa ketjupolttavasta toimittajasta Lorena Hickokista.

Franklin D. Roosevelt tunnettiin naissankarina, ja hänellä oli muun muassa pitkäaikainen suhde vaimonsa sihteerin Lucy Mercerin kanssa.

Salasuhde paljastui Eleanor Rooseveltille, kun Franklin palasi vuonna 1918 Euroopan matkaltaan kuolemansairaana. Eleanor löysi tuolloin miehensä matkalaukkua purkaessaan Lucy Mercerin Franklinille kirjoittaman rakkauskirjeen.

Eleanor Roosevelt päätti kuitenkin hyväksyä miehensä suhteen, ja avioliitto jatkui sen jälkeen platonisena, vastavuoroisen kunnioittavana kumppanuutena.

Suhteen paljastumisen jälkeen pari nukkui eri makuuhuoneissa, ja myös Eleanor Roosevelt löysi tahollaan rakkautta avioliittonsa ulkopuolelta.

Eleanor Rooseveltin kerrotaan aloittaneen salaisen suhteen Lorena ”Hick” Hickokin kanssa pian Franklin D. Rooseveltin astuttua presidentin virkaan vuonna 1933.

Naiset kutsuivat toisiaan kahdenkesken ”rakkaaksi”, ja he kirjoittivat toisilleen yli kolmetuhatta kirjettä Eleanorin kuolemaan vuoteen 1962 mennessä.

Maaliskuussa 1933 Eleanor Roosevelt kirjoitti esimerkiksi eräässä kirjeessään Hickille: ”Olen ajatellut sinua koko päivän… Ah! Haluan syleillä sinua ja pidellä sinua.”

Lue lisää Franklin D. Rooseveltin ja Eleanor Rooseveltin kulissiliitosta ja avioliiton ulkopuolisista suhteista täältä.

Ensimmäinen nainen sodassa ja rauhassa

ER vierailee armeijan tukikohdassa Tyynellämerellä.

Eleanor Roosevelt tervehtimässä Japania vastaan taistelleita yhdysvaltalaissotilaita Tyynellämerellä syyskuussa 1943.

© FDR Presidential Library & Museum’s photos

Kansan keskuudessa soraääniä ei silti juuri kuulunut, ja Eleanor Rooseveltin arvostus vain kasvoi, kun Japani hyökkäsi Pearl Harboriin 7. joulukuuta 1941 ja sysäsi Yhdysvallat mukaan toiseen maailmansotaan.

Sinä iltana hän aloitti viikoittaisen radio-ohjelmansa rauhoittamalla kansalaisia:

”Puhun teille tänä iltana hyvin vakavalla historiallisella hetkellä. [– –] Mitä ikinä meiltä vaaditaankaan, olen varma, että selviämme siitä. Olemme Amerikan Yhdysvaltojen vapaa ja voittamaton kansa.”

Seuraavana päivänä Franklin D. Roosevelt julisti sodan Japanille, ja pian tämän jälkeen Hitler julisti sodan Yhdysvalloille.

Presidenttiparin neljä poikaa osallistuivat kaikki taisteluihin, ja seuraavana vuonna Eleanor Roosevelt vieraili Tyynenmeren jokaisessa yhdysvaltalaisessa sairaalassa.

Eleanor on yhä arvostetuin

John F. Kennedy ja Eleanor Roosevelt.

Eleanor Roosevelt oli edelleen tärkeä linkki tavallisiin kansalaisiin uusille demokraattipresidenteille, kuten John F. Kennedylle.

© FDR Presidential Library & Museum’s photos

Franklin D. Roosevelt kuoli 12. huhtikuuta 1945, vain muutama kuukausi toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Hänen seuraajakseen nousi varapresidentti Harry S. Truman.

Eleanor Rooseveltin oli nyt 61-vuotiaana muutettava pois Valkoisesta talosta kahdentoista vuoden jälkeen.

Hän jatkoi kuitenkin väsymättä työtään oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta.

Vuonna 1946 Harry S. Truman nimitti entisen ensimmäisen naisen Yhdysvaltojen edustajaksi YK:n ensimmäiseen yleiskokoukseen.

YK:n ihmisoikeusneuvostossa Eleanor Roosevelt oli aktiivisesti mukana laatimassa ihmisoikeuksien julistusta, joka hyväksyttiin 10. joulukuuta 1948.

Historiallisen julistuksen ensimmäiseen ja olennaisimpaan artiklaan tiivistyivät poliittiset tavoitteet, joiden puolesta Eleanor Roosevelt oli työskennellyt valtaosan elämästään:

”Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan.”

Eleanor Roosevelt kuoli tuberkuloosiin 7. marraskuuta 1962 kotonaan New Yorkissa. Hän oli kuollessaan 78-vuotias.

Hänen maineensa ja esimerkkinsä maan merkittävimpänä ja kenties suosituimpana ensimmäisenä naisena elää silti edelleen.

Vuodesta 1982 lähtien 242 yhdysvaltalaista historioitsijaa ja politiikan tutkijaa ovat viidesti listanneet maan merkittävimmät ensimmäiset naiset eri kriteerien, kuten rohkeuden, saavutusten ja merkityksen perusteella.

Eleanor Roosevelt on ollut listan kärkipaikalla joka kerta.

Eleanor Rooseveltin elämä aikajanalla

Eleanor Roosevelt pitelee ihmisoikeuksien julistusta.

Eleanor Roosevelt ja YK:n ihmisoikeuksien julistus, jonka laatimiseen hän osallistui.

© FDR Presidential Library & Museum

1884

Eleanor Roosevelt syntyi New York Cityssä 11. lokakuuta.

1892

Eleanor Rooseveltin äiti kuoli kurkkumätään. Alkoholisti-isä kuoli kaksi vuotta myöhemmin.

1899

Eleanor Roosevelt aloitti opinnot Allenswoodin sisäoppilaitoksessa Englannissa.

1901

Presidentti McKinley murhattiin ja uudeksi presidentiksi valittiin Eleanor Rooseveltin setä Theodore Roosevelt.

1903

Eleanor Roosevelt kihlautui kaukaisen sukulaisensa Franklin D. Rooseveltin kanssa. Pari avioitui kaksi vuotta myöhemmin.

1906

Eleanor Roosevelt sai esikoisensa Annan 3. toukokuuta. Kymmenen vuoden kuluessa hän sai vielä viisi lasta.

1918

Eleanor Roosevelt sai selville, että hänen miehellään oli suhde Eleanorin sihteeriin Lucy Merceriin.

1921

Franklin D. Roosevelt sairastui polioon ja halvaantui vyötäröstä alaspäin.

1932

Franklin D. Roosevelt valittiin Yhdysvaltojen 32. presidentiksi. Seuraavana vuonna pari muutti Valkoiseen taloon.

1933

Franklin D. Roosevelt käynnisti New Deal -ohjelman Yhdysvaltojen pelastamiseksi lamasta. Eleanor Roosevelt vaikutti monien aloitteiden sisältöön.

1935

Eleanor Rooseveltin kolumni My Day alkoi ilmestyä useissa sanomalehdissä. Roosevelt piti kolumniaan kolme vuosikymmentä, aina kuolemaansa asti.

1941

Japani pommitti Pearl Harboria 7. joulukuuta, ja Yhdysvallat liittyi toiseen maailmansotaan. Samana iltana Eleanor Roosevelt puhui kansalaisille radiossa.

1945

Franklin D. Roosevelt kuoli pian neljännen presidenttikautensa alettua. Seuraavana vuonna hänen seuraajansa Harry S. Truman nimitti Eleanor Rooseveltin Yhdysvaltojen edustajaksi YK:n yleiskokoukseen.

1946–1948

Eleanor Roosevelt oli ratkaisevassa asemassa laatimassa YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta, joka hyväksyttiin lopulta joulukuussa 1948.

1962

Eleanor Roosevelt kuoli tuberkuloosiin kotonaan New Yorkissa 78 vuoden iässä.