Shutterstock, Wellcome Collection
Helmitaulu ja orjia

Amerikkalainen orja yllätti kaikki matemaattisella nerokkuudellaan

Yhdysvalloissa monet plantaasinomistajat puolustivat orjuutta väittämällä, etteivät mustat olleet yhtä älykkäitä kuin valkoiset. Kukaan ei kuitenkaan päihittänyt Thomas Fullerin päässälaskutaitoa edes helmitaulua käyttämällä.

Kuinka monta sekuntia ihminen on elänyt, jos hän on 70 vuotta, 17 päivää ja 12 tuntia vanha?

Useimmat meistä joutuisivat luultavasti ottamaan esiin laskimen vastatakseen tähän kysymykseen – tai ainakin paperin ja kynän. Päästään veitsenterävä Thomas Fuller ei sellaisia kaivannut.

Orjakauppiaat vangitsivat vuonna 1724 tuolloin 14-vuotiaan Fullerin tuntemattomassa paikassa Länsi-Afrikassa, ja hänet laivattiin kahleissa Amerikkaan.

Fuller päätyi plantaasille Virginiassa, ja huhut hänen kyvyistään levisivät sieltä. Vaikka Fuller oli lukutaidoton ja joutui plantaasilla kovaan peltotyöhön, matematiikka ei ollut orjalle lainkaan hankalaa.

Fuller pystyi silmänräpäyksessä ratkaisemaan vaikeimmatkin ongelmat pelkällä päässälaskulla.

70-vuotiaana Thomas Fulleria lähestyivät orjuudenvastaiset aktivistit Pennsylvanian Abolition Society -järjestöstä.

Aktivistit uskoivat vanhan miehen olevan todiste siitä, että mustat voivat olla yhtä älykkäitä kuin valkoiset. Niinpä häntä pyydettiin laskemaan, kuinka monta sekuntia 70 vuotta, 17 päivää ja 12 tuntia elänyt mies on elänyt.

"2 210 500 800 sekuntia", Fuller vastasi muutaman minuutin kuluttua.

Karkausvuodetkin huomioitiin

Eräs Pennsylvanian hienoista herrasmiehistä teki laskutoimitukset paperille, mutta oli pettynyt luullessaan, että Fullerin tulos olisi väärä.

"Massa, olet unohtanut karkausvuodet", Fuller vastasi. Mies oli toki oikeassa.

Thomas Fullerin tarina levisi Eurooppaan, jossa siitä tuli suosittu perustelu Lontoon ja Pariisin abolitionistien keskuudessa. Jacques Brissot, josta tuli myöhemmin yksi Ranskan vallankumouksen johtajista, kirjoitti seuraavasti:

"Tällaiset tapaukset todistavat kiistatta, ettei mustien kyvyillä ole mitään rajoja – he tarvitsevat vain koulutusta ja vapauden."