Picryl

Amerikan turkistenmetsästäjät saalistivat sumeilematta erämaan eläimiä

Turkisten valtaisa kysyntä Euroopassa sai 1700- ja 1800-luvulla tuhansia turkismetsästäjiä lähtemään Pohjois-Amerikan tutkimattomiin erämaihin. Samalla he raivasivat tietä tuleville löytöretkeilijöille ja uudisasukkaille.

Amerikkalaisten majavien nahoista tehdyt hatut olivat muotia 1700- ja 1800-lukujen Euroopassa.

Majavan turkis on hyvin tiivistä ja pehmeää, ja se pitää muotonsa sateessakin.­ ­Majavat olivat arvokkaita turkiseläimiä, ja yksi majavannahka maksoi neljän peurannahan verran.

Hattumuoti johti miljoonien ­majavien kuolemaan, ennen kuin silkki korvasi majavannahan.

Moni laji oli vähällä kadota

Pohjois-Amerikan mittaamattomat erämaat tarjosivat turkismetsästäjille lähes ehtymättömästi saalista – tai siltä aluksi vaikutti. Innokas turkiseläinten metsästys oli kuitenkin johtaa neljän eläinlajin sukupuuttoon.

© Shutterstock

Saukko

Saukon turkki on vesitiivis, ja sen ja ihon väliin jää lämpöä eristävä ilmakerros. Saukonnahat olivatkin ­suosittua materiaalia muun muassa takeissa. Metsästys ajoi saukon lähes sukupuuttoon 1900-luvun taitteessa.

© Shutterstock

Karhu

Mustakarhujen turkikset olivat hyvin arvokkaita, ja yksi karhun­nahka maksoi saman ­verran kuin viisi majavannahkaa. Metsästys uhkasi 1800-luvun puoli­välin tienoilla vakavasti Pohjois-Amerikan mustakarhukantaa.

© Shutterstock

Kauris

Pehmeät ­kauriinnahat soveltuivat erinomaisesti vaatteiden ja ­hansikkaiden valmistukseen, ja turkismetsästäjät pukeutuivat itsekin niihin. Kauriit metsästettiin 1800-luvulla miltei ­sukupuuton partaalle.

© Shutterstock

Majava

Pohjois-Amerikassa oli 1500-luvulla arviolta noin 60 miljoonaa ­majavaa. Kanta lähes tuhottiin 1800-luvulla, mutta se on sittemmin elpynyt.

Turkisyhtiö hallitsi erämaata

Turkisyhtiö Hudson’s Bay Company (HBC) hallitsi 1800-luvulla Pohjois-Amerikan turkiskauppaa.

Sillä oli omia kauppa-asemia ja jopa oma raha, ja se hallitsi käytännössä erämaaseu­tuja.

Yhtiön toimialue oli suurimmillaan yli seitsemän miljoonaa neliökilometriä, ja sillä oli 1 500 työntekijää.

Turkismetsästäjän tärkeimmät tarvikkeet:

Kauriinnahkavaatteet kestivät kulutusta, ja ne auttoivat metsäs­täjää sulautumaan ympäristöönsä.

Imageselect

Naskalia käytettiin niin vaatteiden korjaamiseen kuin aseen puhdistamiseenkin. Myös intiaanit vaihtoivat mielellään tavaraa naskaleihin, jotka helpottivat nahan työstämistä vaatteiksi, teltoiksi ja muiksi tarveesineiksi.

Imageselect & Shutterstock

Kivääri oli pitkäpiippuinen long rifle. Saksa­laiset asesepät kehittivät aseen Amerikassa 1700-luvulla, ja sitä käytettiin muun muassa Yhdysvaltojen vapaus­sodassa. Ase oli helppo ­korjata, ja pitkän ­rihlatun piippunsa ansiosta se oli tarkka pitkälläkin ­matkalla, mistä oli etua metsästyksessä.

Imageselect

Ruutisarvi oli tehty härän tai ­biisonin sarvesta, ja siinä ruuti pysyi kuivana. Metsästäjä ­kantoi ruutisarvea yleensä hihnassa ­olallaan, ja hänellä oli usein myös pienempi sarvi ruudin mittaamista varten.

Imageselect & Shutterstock

Vyölaukku tarvekaluja varten oli metsäs­täjien vakiovaruste. Pienessä ­laukussa säilytettiin esimerkiksi lääkeyrttejä, tuluksia nuotion ­sytyttämistä varten sekä ­majavien anaalirauhasista saatavaa haustetta, jota metsästäjät ­hieroivat ansoihinsa houkutel­lakseen majavia loukkuihin.

Imageselect

Huopahattu oli tehty villasta, ja se oli turkismetsästäjien yleisin päähine. Paksuja turkislakkeja käytettiin vain kaikkein kylmimmällä talvisäällä.

Imageselect

Tiesitkö, että...

  • …turkiskauppa synnytti Pohjois-Amerikkaan monia kaupunkeja? Esimerkiksi Detroit, New ­Orleans ja Montréal kehit­tyivät turkisasemista.

  • …turkismetsästäjät valloittivat lännen? He liikkuivat jo 1820-luvulla ­Yhdysvaltojen nykyisten läntisten osavaltioiden alueella, ja heidän kertomuksensa luonnonrikkauksista ja laajoista tasangoista rohkaisivat muita lähtemään länteen.

  • …majavien erittämää haustetta myytiin Pohjois-­Amerikassa lääkkeenä muun muassa hammas­särkyyn ja nivel­kipuihin? Sen vaikutus perustui ehkä ­majavien ­syömän pajunkuoren sisältämään ­salisiiniin, josta voitiin ­valmistaa aspiriinia.

  • …turkismetsästäjä Seth Kinman (1815–88) ampui kaikkiaan 800 harmaa­karhua? Hän verhoili kaatamiensa karhujen taljoilla muun muassa tuoleja, joita hän ­lahjoitti presidenteille, kuten Abraham Lincolnille.

  • …Amerikan kuuluisin turkismetsästäjä Davy Crockett toimi myös polii­tikkona? Hänet valittiin kongressiin vuonna 1827, mutta hänen suosionsa ­romahti, kun hän vastusti presidentti Jacksonin toteuttamia intiaanien pakko­siirtoja. Hän jätti politiikan ­menetettyään paikkansa kongressissa vuonna 1835.

  • …viimeinen turkismetsästäjä Sylvan Ambrose ”Buckskin Bill” Hart kuoli vuonna 1980? Hän metsästi vain omaan käyttöönsä.