Walter P. Reuther Library, Wayne State University
The Purple Gang

Al Caponekin pelkäsi kovapintaisia salakuljettajia

Laittoman alkoholin myynti oli Yhdysvaltojen rikollisjärjestöille tuottoisaa liiketoimintaa. Koplat ajautuivat usein verisiin konflikteihin, joissa sivullisetkin saattoivat joutua tulilinjalle.

Taistelu laittoman viinan markki­noista johti aika ajoin kilpailevien koplien välisiin väkivaltaisiin ­yhteenottoihin, joissa pärjäsivät vain kaikkein kovapintaisimmat rikolliset.

Detroitin johtava salakuljettajakopla oli nimeltään The Purple Gang eli ­”Violetti jengi”.

Se oli syntynyt Black Bottomiksi kutsutussa köyhälistökaupunginosassa, kun joukko taskuvarkaita ja muita nuorisorikollisia oli lyöttäytynyt yhteen 1900-luvun alussa.

Kieltolain astuessa voimaan jengin jäsenet olivat varttuneet miehiksi, ja he ansaitsivat omaisuuksia alkoholin salakuljetuksella.

Koplan johtaja Abe Bernstein laajensi joukkion toimintaa muun muassa sieppauksiin, jalokiviryöstöihin, laittomiin uhkapeliluoliin ja muihin hämäräperäisiin liiketoimiin.

Koplan vaikutusvalta kasvoi nopeasti, ja vuonna 1927 The Purple Gang käytännössä hallitsi Detroitin alamaailmaa.

Edes gangsteripomo Al Capone ei uskaltanut kilpailla The Purple Gangin kanssa, vaan hän sopi salakuljetettujen tuotteiden ostamisesta koplalta.

tommy gun

The Purple Gang ei empinyt murhata kilpailijoitaan.

© Shutterstock

Detroitin poliisikaan ei mahtanut mitään koplalle, joka oli aikansa kenties väkivaltaisin rikollisliiga.

Historioitsijat ovat arvioineet, että The Purple Gang, jossa oli parhaimmillaan noin kaksi­sataa jäsentä vuonna 1928, murhasi ­yhteensä noin viisisataa ihmistä.

Uhrit olivat yleensä kilpailevien koplien jäseniä, mutta joskus viattomat sivullisetkin joutuivat tulilinjalle, kun rikollisliigat ottivat yhteen Detroitin salakapakoissa.

Poliisit saivat kerättyä riittävästi ­todistusaineistoa The Purple Gangia vastaan vasta, kun koplan jäsenet kääntyivät toisiaan vuonna 1931.

Abe Bernstein ja useita muita korkea-arvoisia The Purple Gangin jäseniä tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin, ja kopla hajosi.

Viranomaiset eivät koskaan saaneet selvitettyä koplan kaikkia epäiltyjä rikoksia.

Liittovaltion poliisi FBI epäili The Purple Gangin sekaantuneen jopa lentäjä Charles Lindberghin 20-kuisen Charles-pojan sieppaukseen vuonna 1932, mutta koplan osallisuutta ei ole pystytty todistamaan.