Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

The Purple Gang

Al Caponekin pelkäsi kovapintaisia salakuljettajia

Laittoman alkoholin myynti oli Yhdysvaltojen rikollisjärjestöille tuottoisaa liiketoimintaa. Koplat ajautuivat usein verisiin konflikteihin, joissa sivullisetkin saattoivat joutua tulilinjalle.

Walter P. Reuther Library, Wayne State University

Taistelu laittoman viinan markki­noista johti aika ajoin kilpailevien koplien välisiin väkivaltaisiin ­yhteenottoihin, joissa pärjäsivät vain kaikkein kovapintaisimmat rikolliset.

Detroitin johtava salakuljettajakopla oli nimeltään The Purple Gang eli ­”Violetti jengi”.

Se oli syntynyt Black Bottomiksi kutsutussa köyhälistökaupunginosassa, kun joukko taskuvarkaita ja muita nuorisorikollisia oli lyöttäytynyt yhteen 1900-luvun alussa.

Kieltolain astuessa voimaan jengin jäsenet olivat varttuneet miehiksi, ja he ansaitsivat omaisuuksia alkoholin salakuljetuksella.

Koplan johtaja Abe Bernstein laajensi joukkion toimintaa muun muassa sieppauksiin, jalokiviryöstöihin, laittomiin uhkapeliluoliin ja muihin hämäräperäisiin liiketoimiin.

Koplan vaikutusvalta kasvoi nopeasti, ja vuonna 1927 The Purple Gang käytännössä hallitsi Detroitin alamaailmaa.

Edes gangsteripomo Al Capone ei uskaltanut kilpailla The Purple Gangin kanssa, vaan hän sopi salakuljetettujen tuotteiden ostamisesta koplalta.

tommy gun

The Purple Gang ei empinyt murhata kilpailijoitaan.

© Shutterstock

Detroitin poliisikaan ei mahtanut mitään koplalle, joka oli aikansa kenties väkivaltaisin rikollisliiga.

Historioitsijat ovat arvioineet, että The Purple Gang, jossa oli parhaimmillaan noin kaksi­sataa jäsentä vuonna 1928, murhasi ­yhteensä noin viisisataa ihmistä.

Uhrit olivat yleensä kilpailevien koplien jäseniä, mutta joskus viattomat sivullisetkin joutuivat tulilinjalle, kun rikollisliigat ottivat yhteen Detroitin salakapakoissa.

Poliisit saivat kerättyä riittävästi ­todistusaineistoa The Purple Gangia vastaan vasta, kun koplan jäsenet kääntyivät toisiaan vuonna 1931.

Abe Bernstein ja useita muita korkea-arvoisia The Purple Gangin jäseniä tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin, ja kopla hajosi.

Viranomaiset eivät koskaan saaneet selvitettyä koplan kaikkia epäiltyjä rikoksia.

Liittovaltion poliisi FBI epäili The Purple Gangin sekaantuneen jopa lentäjä Charles Lindberghin 20-kuisen Charles-pojan sieppaukseen vuonna 1932, mutta koplan osallisuutta ei ole pystytty todistamaan.

Lue myös:

kieltolaki
Amerikan historia

Yhdysvallat kerjäsi olutta naapuriltaan

21 minuuttia
Rikolliset

Näin verokarhu sai Al Caponen kiikkiin

15 minuuttia
Amerikan historia

Intiaanikapinat jättivät jälkensä Pohjois-Amerikkaan

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota