Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yhteiskunta - Amerikan historia

8: Ku Klux Klan

Elokuva keräsi aatteelle kannattajia.

D. W. Griffithin elokuva "Kansakunnan synty" (Birth of a Nation) antoi Yhdysvaltojen etelävaltioiden entisten turhautuneiden sotilaiden perustamasta Ku Klux Klanista ihannoidun kuvan. Seura oli kielletty vuonna 1874, mutta vuonna 1915 Atlantassa pidetyn filmiensi-illan jälkeen kiinnostus sitä kohtaan heräsi jälleen. Liike perustettiin uudelleen, kun samana vuonna ryhmä georgialaisia miehiä hirtti juutalaisen lyijykynätehtailijan Leo Frankin, jota syytettiin sikäläisen naisen raiskauksesta.

Kaavut, huput ja palvat ristit omaksuttiin elokuvasta, ja alkuperäinen etelävaltiolaisaatteen syrjäyttivät väkivaltainen amerikkalaisuuden puolustaminen, rasismi ja kommunisminvastaisuus. Seura vaikutti etenkin etelävaltioissa aina 1940-luvun puoliväliin saakka. Sen vaikutusvalta oli suurimmillaan vuonna 1924, jolloin jäsenluku oli luultavasti noin 6 miljoonaa. Liike itse väitti siihen kuuluneen 15 prosenttia Yhdysvaltojen väestöstä.

Ku Klux Klanin kolmas versio syntyi 1950-luvun lopulla. Se vastusti mustien vaatimuksia yhtäläisistä kansalaisoikeuksita. Nykyisin nimeä käyttävät pienemmät ryhmittymät, joita voidaan luonnehtia uusnatsisteiksi.

Vuonna 1997 FBI pidätti neljä seuran jäsentä, jotka suunnittelivat räjäyttävänsä pommin teksasilaisessa kaasuvoimalassa. Vuonna 2006 Ku Klux Klania harkittiin lisättäväksi terroristijärjestöjen listalle. FBI:n arvion mukaan seuran jäsenmäärä on nykyisin noin 5 000.

Lue myös:

Ku Klux Klan marching down Pennsylvania Avenue in Washington DC on 13th September 1926
Amerikan historia

Kuinka suuri Ku Klux Klan on?

2 minuuttia
Amerikan historia

Ku Klux Klan on jättänyt veriset jälkensä Yhdysvaltoihin

23 minuuttia
Amerikan historia

Miksi Ku Klux Klanin jäsenet polttivat ristejä?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota