5 kiinnostavaa faktaa Hillarysta ja Donaldista

Toinen heistä kävi nuorena sotilaskoulua, ja hänestä tehtiin lautapeli. Toinen taas halusi astronautiksi ja päätyi FBI:n tutkinnan kohteeksi. Tutustu viiteen kiinnostavaan faktaan Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaiden värikkäästä menneisyydestä.

Yhdysvaltojen presidenttiehdokkailla on värikäs menneisyys.

© Wikimedia

Donald Trump

1959: Sotilaskoulu

Donald Trump oli hankala lapsi. Hän esimerkiksi kiukutteli ja riehui syntymäpäivillä, ja kerran hän kumautti opettajalleen mustan silmän. Teini-ikäisenä Trump oli jo niin kuriton, että hänen vanhempansa lähettivät hänet sotilaskouluun siinä toivossa, että koulu saisi nuoren Donaldin kuriin ja järjestykseen.

Donald Trump opiskeli New York Military Academyssä vuosina 1959–1964.

© Wikimedia

1989: Nimikkolautapeli

Vuonna 1989 Donald Trump tunnettiin kaikkialla Yhdysvaltojen yritys- ja mediamaailmassa. Hän oli niin kuuluisa, että hänestä tehtiin jopa lautapeli. Siinä pelaajat seurasivat Trumpin taivalta menestykseen, ja sen pienin seteli oli arvoltaan 10 miljoonaa dollaria. Lautapeli ei kuitenkaan ollut mikään myyntimenestys.

1999: Miljonäärivero

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Trump ehdotti vuonna 1999 eräänlaista ”miljonäriveroa”, jonka tuotolla olisi voitu maksaa kertaheitolla koko Yhdysvaltojen valtionvelka. Kyseessä oli 14,25 prosentin kertaluonteinen vero ja se olisi koskenut kaikkia niitä yhdysvaltalaisia, joiden omaisuuden arvo oli yli 10 miljoonaa dollaria. Veron ansiosta Yhdysvallat olisi säästänyt korkoina yli 200 miljoonaa dollaria, ja sen yhteenlaskettu tuotto olisi ollut 5,7 biljoonaa dollaria. Trumpin ehdotusta ei hyväksytty.

2004: Tv-ohjelma

Diili (The Apprentice) oli tosi-tv-ohjelma, jonka osanottajat kilpailivat työpaikasta Trumpin palveluksessa. Trump itse toimi kilpailun tuomarina ja päätti, ketkä kilpailijat palkattiin ja ketkä karsiutuivat. Ohjelmasta tuli valtaisa menestys, ja sitä tehtiin alkuperäisellä formaatilla kaikkiaan kuusi tuotantokautta. Trump itse nettosi ohjelman jokaisesta jaksosta 375 000 dollarin palkkion ja runsaasti julkisuutta.

Tosi-tv-ohjelma ”Diili” saavutti valtaisan suosion.

© Wikimedia

2006: Nimikkovodka

Vuonna 2007 Donald Trump toi markkinoille oman vodkansa, Trump Vodkan. Hän itse ei juo alkoholia, sillä hänen vanhempi veljensä kuoli alkoholismista johtuviin sairauksiin, mutta hän mainosti vodkaansa ”erinomaiseksi tuotteeksi upeassa pakkauksessa”. Trump Vodka ei kuitenkaan vakuuttanut kuuttajia, ja sen myyntiluvut jäivät kehnoiksi.

Hillary Clinton

1961: Astronautti

Hillary Clinton haaveili 13-vuotiaana astronautin urasta. John F. Kennedy oli ilmoittanut, että Yhdysvallat lähettäisi ensimmäisen ihmisen Kuuhun kymmenen vuoden sisällä, ja nuori Hillary halusi olla tuo onnekas. Hän jopa kirjoitti NASAlle ja kysyi, miten astronautiksi pääsi. Vastaus oli lannistava: naisilla ei tuohon aikaan katsottu olevan asiaa avaruuteen.

1964: Republikaani

Hillary Clinton aloitti poliittisen toimintansa republikaanien riveissä ja oli vuonna 1964 mukana republikaanisen Barry Goldwaterin presidentinvaalikampanjassa. Muun muassa Vietnamin sota ja kansalaisoikeustaistelu saivat hänet kuitenkin muuttamaan poliittista kantaansa, ja vuonna 1968 hänestä tuli demokraattien kannattaja.

1980: Nimenmuutos

Hillary Clintonin tyttönimi on Rodham. Hän piti oman nimensä avioituessaan Bill Clintonin kanssa, mutta ratkaisu aiheutti ongelmia, kun Bill Clinton asettui ehdokkaaksi Arkansasin kuvernöörinvaaleissa. Monet ääänestäjät näet päättelivät, että eri sukunimi kieli ongelmista parin avioliitossa. Hillary ottikin vaalikampanjan aikana käyttöön miehensä sukunimen varmistaakseen tälle vaalivoiton.

1996: Sormenjäljet FBI:lle

Hillary ja Bill Clinton ovat Yhdysvaltojen ainoa presidenttipari, joka on joutunut antamaan sormenjälkensä FBI:lle. Heitä epäiltiin 1990-luvun puolivälissä FBI:n salaisten asiakirjojen luvattomasta käytöstä. Clintonit vapautettiin syytteistä, vaikka myöhemmin heidän kodistaan löydettiin FBI:n asiakirjoja, joissa oli Hillary Clintonin sormenjälkiä.

FBI tutki Hillary Clintonin toimia hänen miehensä presidenttikauden aikana.

© Wikimedia

1997: Grammy-palkinto

Vuonna 1997 Clinton sai Yhdysvaltojen musiikkialan arvostetun Grammy-palkinnon parhaasta puhutusta äänitteestä. Kyseessä oli äänikirjaversio hänen kirjoittamastaan ”It Takes a Village"-kirjasta, jossa käsitellään lasten oikeuksia ja kasvatusta.