10 pakolaista, jotka muuttivat historiaa

Parhaillaan Eurooppaan virtaa pakolaisia. Pakolaisia on ollut aina, ja monet historian merkkihenkilöistä ovat joutuneet elämään kaukana kotimaastaan.

Monet historian kuuluisista henkilöistä joutuivat lähtemään pakoon sortoa ja hengenvaaraa, mutta he onnistuivat silti jättämään jälkensä historiaan. Näin kävi muun muassa Dalai-lamalle, Sigmund Freudille ja Istuvalle Härälle.

1. ALBERT EINSTEIN (1879–1955)

Maa, josta pakeni: Saksa
Maa, jonne pakeni: Yhdysvallat
Lähdön syy: Einstein oli juutalainen ja tunsi itsensä uhatuksi, kun Hitler vuonna 1933 nimitettiin valtakunnankansleriksi.
Merkittävät teot: Einstein hahmotteli vuonna 1905 suhteellisuusteorian perusteet, mikä teki hänen nimestään "neron" synonyymin. Vuonna 1921 hän otti vastaan Nobelin fysiikanpalkinnon, mutta vuonna 1932 tapahtunut natsien valtaannousu teki hänen työskentelynsä Saksassa mahdottomaksi. Einstein matkusti siksi Yhdysvaltoihin, jossa hän vuonna 1945 myi vuoden 1905 tutkielmansa suhteellisuusteoriasta ja tuki rahoilla Yhdysvaltojen sotaa Saksaa vastaan.

2. FREDERIC CHOPIN (1810–1849)

Maa, josta pakeni: Puola
Maa, jonne pakeni: Ranska
Lähdön syy: Chopin oli vaarassa joutua vankilaan puolalaisten noustua kapinaan Venäjää vastaan
Merkittävät teot: Chopin on yksi historian kuuluisimmista säveltäjistä. Jo nuorena hän oli loistava muusikko, ja 20-vuotiaana hän lähti ulkomaiden kiertueelle. Sillä aikaa venäläiset, jotka pitivät Puolaa hallussaan, kukistivat puolalaisten kapinan ankaralla kädellä ja useat Chopinin ystävistä vangittiin tai tapettiin. Hän pakeni Pariisiin, jossa hän elätti itsensä kuolemaansa asti säveltäjänä ja pianonsoiton opettajana. Hänellä on hauta Ranskassa, mutta hänen sydämensä haudattiin myöhemmin Puolaan.

Frederic Chopin, n. 1849.

© Wikipedia

3. MARLENE DIETRICH (1901–1992)

Maa, josta pakeni: Saksa
Maa, jonne pakeni: Yhdysvallat
Lähdön syy: Dietrich oli vannoutunut natsien vastustaja ja halusi tehdä selvän pesäeron Hitleriin, vaikka natsit yrittivät taivutella hänet puolelleen.
Merkittävät teot: Saksalainen näyttelijätär oli yksi valkokankaan supertähdistä, todellinen "femme fatale". Hän ponnahti maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen vuonna 1930 esiinnyttyään Sininen enkeli -elokuvassa, mutta Hitlerin valtaannousun jälkeen hän muutti Yhdysvaltoihin, jossa hän jatkoi poliittista taistelua natseja vastaan. Dietrich luetaan maailman kymmenen parhaan näyttelijän joukkoon.

4. DALAI-LAMA (1935–)

Maa, josta pakeni: Tiibet
Maa, johon pakeni: Intia
Lähdön syy: Vuonna 1959 tiibetiläiset nousivat vastustamaan kiinalaisten miehitystä maassaan. Kiina kukisti kapinat julmasti, ja Dalai-lama ja hänen 20 000 seuraajaansa joutuivat lähtemään maanpakoon.
Merkittävät teot: Dalai-lama – jonka oikea nimi on Tenzin Gyatso – on tiibetiläisten uskonnollinen ja poliittinen johtaja. Pakonsa jälkeen hän asettui asumaan Intiaan Dharamsalan kaupunkiin, jossa hän on muun muassa perustanut Tiibetin pakolaishallituksen ja useita kouluja ja luostareita. Dalai-lama matkustaa jatkuvasti eri puolilla maailmaa puhumassa myötätunnosta, kärsivällisyydestä ja anteeksiannosta. Vuonna 1989 hän sai työstään Nobelin rauhanpalkinnon.

Tenzin Gyatso, n. 1940.

© Wikipedia

5. ISTUVA HÄRKÄ (1831–1890)

Maa, josta pakeni: Yhdysvallat
Maa, johon pakeni: Kanada
Lähdön syy: Istuvaa Härkää uhkasi Yhdysvalloissa teloitus, kun hän oli voittanut Little Bighornin taistelun.
Merkittävät teot: Kuuluisa päällikkö taisteli johdonmukaisesti valkoisia uudisasukkaita vastaan, jotka olivat 1800-luvulla tunkeutuneet hänen kansansa maille. Toisin kuin muut intiaanipäälliköt hän kieltäytyi allekirjoittamasta rauhansopimuksia ja johti sen sijaan joukkonsa useisiin taisteluihin valkoisia vastaan. Kuuluisin hän on voitostaan kenraali Custeria vastaan Little Bighornin taistelussa. Sen jälkeen hän pakeni seuraajiensa kanssa Kanadaan, mutta sairaudet ja nälkä pakottivat heidät takaisin Yhdysvaltoihin, jossa päällikkö pidätettiin.

6. VICTOR HUGO (1802–1885)

Maa, josta pakeni: Ranska
Maa, johon pakeni: Britannia
Lähdön syyt: Hugo oli Napoleon III:n poliittinen vastustaja. Kun Napoleon III oli kaapannut itselleen vallan, hän karkotti vihollisensa maasta.
Merkittävät teot: Victor Hugo on yksi historian suurimmista kirjailijoista. Erityisesti hänen teoksistaan tunnetaan Pariisin Notre-Dame ja Kurjat. Kirjailijantyönsä ohella hän osallistui myös politiikkaan ja hänet valittiin Ranskan kansalliskokoukseen, jossa hän ajoi köyhien ja heikkojen asiaa. Kun Napoleon III nousi valtaan, Hugon oli pakko lähteä maasta. Seuraavat 20 vuotta hän vietti pienellä englantilaisella saarella. Napoleon III:n syrjäyttämisen jälkeen Hugo palasi Pariisiin, jossa ranskalaiset ottivat hänet vastaan kansansankarina.

Victor Hugo, 1853.

© Wikipedia

7. SIGMUND FREUD (1856–1939)

Maa, josta pakeni: Itävalta
Maa, johon pakeni: Britannia
Lähdön syy: Freudin juutalainen tausta teki hänestä otollisen kohteen natseille.
Merkittävät teot: Sigmund Freud tunnetaan psykoanalyysin isänä, ja hän tutki erityisen paljon ihmisen piilotajuntaa. Hän eli suurimman osan elämäänsä Wienissä, jossa hän kuului kaupungin älymystöön. Natsit eivät pitäneet Freudista ja polttivat hänen kirjojaan. Kun Saksa vuonna 1938 miehitti Itävallan, Freudin oli pakko paeta Britanniaan. Freudin sukulaiset eivät olleet yhtä onnekkaita: muun muassa neljä hänen sisaruksistaan kuoli keskitysleirillä.

8. ROBERT CAPA (1913–1954)

Maa, josta pakeni: Ensin Unkari ja sitten Saksa
Maa, johon pakeni: Ensin Saksa ja sitten Ranska
Lähdön syy: Capa joutui pakenemaan kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla häntä syytettiin vehkeilystä Unkarin fasistisen hallituksen kaatamiseksi. Toisella kerralla hän pakeni natseja.
Merkittävät teot: Robert Capa on yksi historian kuuluisimmista sotavalokuvaajista, ja hän dokumentoi muun muassa Espanjan sisällisotaa ja toista maailmansotaa. Hän eli mottonsa mukaan: "Jos kuvasi eivät ole kyllin hyviä, et ole kyllin lähellä." Hänet tunnetaankin muun muassa sodan kauhujen henkilökohtaisten kokemusten kuvaajana. Etenkin rakastettunsa vuonna 1937 tapahtuneen kuoleman jälkeen hän heittäytyi lukemattomiin tehtäviin, joissa hän asetti henkensä vaaraan. Vuonna 1954 hänelle kävikin huonosti, kun hän Indokiinan sodan aikana astui maamiinaan.

Robert Capa, 1937.

© Wikipedia

9. HENRY KISSINGER (1923–)

Maa, josta pakeni: Saksa
Maa, johon pakeni: Yhdysvallat
Lähdön syyt: Kissinger oli syntyperältään juutalainen, ja hänen perheensä oli vaarassa natsien valtaantulon jälkeen.
Merkittävät teot: Henry Kissinger oli vuosia yksi Yhdysvaltojen tärkeimmistä huippudiplomaateista ja hän toimi myös ulkoministerinä sekä Richard Nixonin että Gerald Fordin ollessa presidenttinä. Hän johti vuonna 1973 rauhanneuvotteluita, joilla Vietnamin sota saatiin päättymään ja joista hän sai Nobelin rauhanpalkinnon.

10. KARL MARX (1818–1883)

Maa, josta pakeni: Saksa, Ranska ja Belgia
Maa, johon pakeni: Ranska, Belgia ja Britannia
Lähdön syy: Marx joutui usein selkkauksiin vallanpitäjien kanssa, ja hänet pakotettiin lähtemään.
Merkittävät teot: Karl Marx on yksi historian vaikutusvaltaisimmista kirjailijoista, yhteiskuntateoreetikoista ja filosofeista. Häntä kiinnosti erityisesti luokkataistelu. Marx kirjoitti Pääoma-nimisen teoksen, jonka poliittisiin ja taloudellisiin aatteisiin sosialismin ja kommunismin monet haarat perustuvat. Elinaikanaan Marx oli tosin suhteellisen tuntematon, mutta voimakkaasti autoritaarista hallintoa vastustavien artikkeliensa ja teostensa vuoksi hänen oli pakko vaihtaa maata useita kertoja. Monet hänen teoksistaan julkaistiin vasta hänen vuonna 1883 tapahtuneen kuolemansa jälkeen. Marxin ajatukset tekivät tietä muun muassa Pohjoismaiden voimakkaalle työväenliikkeelle.

Karl Marx, n. 1875.

© Wikipedia