10 pakolaista, jotka muuttivat historiaa
Parhaillaan Eurooppaan virtaa pakolaisia. Pakolaisia on ollut aina, ja monet historian merkkihenkilöistä ovat joutuneet elämään kaukana kotimaastaan.

Monet historian kuuluisista henkilöistä joutuivat lähtemään pakoon sortoa ja hengenvaaraa, mutta he onnistuivat silti jättämään jälkensä historiaan. Näin kävi muun muassa Dalai-lamalle, Sigmund Freudille ja Istuvalle Härälle.
1. ALBERT EINSTEIN (1879–1955)
Maa, josta pakeni: Saksa
Maa, jonne pakeni: Yhdysvallat
Lähdön syy: Einstein oli juutalainen ja tunsi itsensä uhatuksi, kun Hitler vuonna 1933 nimitettiin valtakunnankansleriksi.
Merkittävät teot: Einstein hahmotteli vuonna 1905 suhteellisuusteorian perusteet, mikä teki hänen nimestään "neron" synonyymin. Vuonna 1921 hän otti vastaan Nobelin fysiikanpalkinnon, mutta vuonna 1932 tapahtunut natsien valtaannousu teki hänen työskentelynsä Saksassa mahdottomaksi. Einstein matkusti siksi Yhdysvaltoihin, jossa hän vuonna 1945 myi vuoden 1905 tutkielmansa suhteellisuusteoriasta ja tuki rahoilla Yhdysvaltojen sotaa Saksaa vastaan.
2. FREDERIC CHOPIN (1810–1849)
Maa, josta pakeni: Puola
Maa, jonne pakeni: Ranska
Lähdön syy: Chopin oli vaarassa joutua vankilaan puolalaisten noustua kapinaan Venäjää vastaan
Merkittävät teot: Chopin on yksi historian kuuluisimmista säveltäjistä. Jo nuorena hän oli loistava muusikko, ja 20-vuotiaana hän lähti ulkomaiden kiertueelle. Sillä aikaa venäläiset, jotka pitivät Puolaa hallussaan, kukistivat puolalaisten kapinan ankaralla kädellä ja useat Chopinin ystävistä vangittiin tai tapettiin. Hän pakeni Pariisiin, jossa hän elätti itsensä kuolemaansa asti säveltäjänä ja pianonsoiton opettajana. Hänellä on hauta Ranskassa, mutta hänen sydämensä haudattiin myöhemmin Puolaan.