Yhdysvalloissa sotasankari valitaan presidentiksi

Upseerit ovat menestyneet erinomaisesti Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa, etenkin, jos heillä on ollut kokemusta myös rintamalta. Maan 44 tähänastisesta presidentistä jopa 32 on kantanut univormua. Tässä heistä värikkäimmät.

Monen muun Yhdysvaltojen presidentin tavoin myös Dwight D. Eisenhower ehti saavuttaa menestystä sotilasuralla ennen presidenttikauttaan.

George Bush vanhempi

Yhdysvaltojen presidentti 1989–1993

George Bush vanhempi astui sotilaspalvelukseen Japanin pommittaessa Pearl Harboria joulukuussa 1941. Bush läpäisi lentäjäkurssin pääsykokeet kolme päivää ennen 19-vuotissyntymäpäiväänsä, ja hänestä tuli tuolloin toiseksi nuorin Yhdysvaltojen ilmavoimien lentäjä.

Bush toimi lentäjänä 58 tehtävässä toisen maailmansodan aikana pommittaen vihollisjoukkoja muun muassa torpedoilla. Saatuaan osuman Japanin ilmatorjuntatykistä Bush onnistui laskeutumaan tukikohtaan, vaikka hänen lentokoneensa moottori oli liekeissä. Bush sai sodanaikaisista urotöistään neljä kunniamerkkiä.

George Bush vanhempi hankki jo nuorena merkittävän määrän sotilaskokemusta, josta hänelle oli hyötyä muun muassa vuonna 1983, kun hän tuolloin varapresidenttinä vieraili Beirutissa pommitusten jälkeen.

© Randy Gaddo

Jimmy Carter

Yhdysvaltojen presidentti 1977–1981

Liittyi laivastoon vuonna 1943, mutta valmistui merivoimien upseeriksi vasta vuonna 1946. Sukellusvenejoukkoihin siirtymisen jälkeen hänet nimitettiin sukellusveneen kapteeniksi vuonna 1948. Vuosina 1952 ja 1953 hän oli mukana, kun laivasto testasi ydinkäyttöisiä sukellusveneitä.

Vuonna 1977 presidentiksi valitulla Jimmy Carterilla oli takanaan merkittävä ura upseerina ja sukellusveneen kapteenina.

© The United States Library of Congress's Prints and Photographs division

John F. Kennedy

Yhdysvaltojen presidentti 1961–1963

John F. Kennedy palveli toisessa maailmansodassa torpedoaluksella, jonka japanilainen hävittäjä upotti Salomonsaarilla Tyynellämerellä.

Kennedy ja kymmenen muuta miestä, joista yksi oli haavoittunut, uivat 5,6 kilometrin matkan avomerellä turvaan. Kenneydy veti uidessaan haavoittunutta miestä pitämällä pelastuliivin narun hampaidensa välissä. Päästyään rantaan Kennedy ui vielä neljä kilometriä toiselle saarelle, josta hän löysi juomavettä ja kookospalmuja. Hän sai pelastustyöstään urhoollisuusmitalin.

Ennen presidenttikauttaan John F. Kennedy sai ansioistaan laivaston ja merijalkaväen urhoollisuusmitalin.

© U.S. federal government

Dwight D. Eisenhower

Yhdysvaltojen presidentti 1953–1961

Dwight D. Eisenhower "Ike" Eisenhower palveli ensimmäisen maailmansodan aikana panssarijoukkojen komentajana. Toisessa maailmansodassa hän toimi liittoutuneiden Euroopan joukkojen ylipäällikkönä, ja vuonna 1944 hän vastasi muun muassa Normandian maihinnousun suunnittelusta ja toteutuksesta. Sodan jälkeen hän kieltäytyi ensin päättäväisesti politiikasta, mutta suostuttuaan presidenttiehdokkaaksi voitti ylivoimaisesti.

Tutustu tarkemmin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin isossa teemassamme.

Rutherford B. Hayes

Yhdysvaltojen presidentti 1877–1881

Hayes haavoittui sodassa useamman kerran kuin kukaan muu Yhdysvaltojen presidentinviran haltijoista. Yhdysvaltojen sisällissodassa Hayes haavoittui viiteen otteeseen, pahimmin South Mountainin taistelussa vuonna 1862, kun kiväärinkuula osui hänen vasempaan käsivarteensa vaurioittaen sen luita.

Andrew Jackson

Yhdysvaltojen presidentti 1829–1837

Andrew Jackson on ainoana Yhdysvaltojen presidenttinä ollut sotavankileirillä. Hän joutui Yhdysvaltojen itsenäisyystaistelussa vuonna 1779 brittien vangiksi toimittuaan kapinallisjoukkojen kuriirina. Tuolloin vain 13-vuotias Jackson oli vähällä kuolla vankileirillä nälkään.

Andrew Jackson oli vain 13-vuotias joutuessaan sotavangiksi. Jackson on ainoa Yhdysvaltojen presidentti, joka on ollut sotavankina.

© Alexander Hay Ritchie, the United States Library of Congress's Prints and Photographs division

James Buchanan

Yhdysvaltojen presidentti 1857–1861

James Buchanan on ainoa Yhdysvaltojen presidentti, jota ei sotapalveluksen aikana ylennetty upseeriksi. Hän osallistui vuonna 1814 Yhdysvaltojen ja Britannian sotaan rakuunaryhmentin sotamiehenä puolustaen Baltimoren kaupunkia brittijoukkoja vastaan.

James Buchanan osallistui myös sotatoimiin, tosin sotilasarvoltaan pelkkänä sotamiehenä.

© John Henry Brown - White House Research