Ennustaja halusi USA:n ensimmäiseksi naispresidentiksi

Hän ajoi naisille tasa-arvoa ja äänioikeutta, mutta joutui syytteeseen siveettömyydestä ja päätyi tutkintavankeuteen. Victoria Woodhull oli Yhdysvaltojen ensimmäinen naispuolinen presidenttiehdokas.

”Täten julistan ehdokkuuteni presidentin virkaan. Tiedän saavani osakseni arvostelua, mutta luotan siihen, ettei kukaan epäile vilpittömyyttäni”, sanoi Victoria Woodhull, kun hän – ensimmäisenä naisena koskaan – pyrki Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaaksi vuonna 1872 ”Equal Rights Partyn” listoilta. Lopulta hän joutui luopumaan ehdokkuudesta nimenomaan epäilyjen ja arvostelun vuoksi.

Sopimattomia mielipiteitä

Victoria Woodhull ei ollut vain poliitikko. Hän oli myös ennustaja ja selvänäkijä, ja lisäksi hän oli Wall Streetin ensimmäinen naispuolinen pörssimeklari. Yhdessä sisarensa kanssa hän julkaisi lehteä Woodhull and Claflin’s Weekly, joka kirjoitti muun muassa sosiaalisista uudistuksista, naisten äänioikeudesta, avioerosta ja ehkäisystä.

Woodhullin aktivismi ja visiot tasa-arvosta ja naisten äänioikeudesta toivat hänelle kannattajia tietyistä piireistä mutta myös paljon vihollisia. Monet pitivät hänen mielipiteitään ja spiritualistisia taipumuksiaan sopimattomina, ja erityisen pöyristyttävää oli se, että hän oli ollut kolme kertaa aviossa ja hänellä tiedettiin olleen useita suhteita.

LUE MYÖS: Kaikki olennainen Yhdysvaltain presidentinvaaleista

Thomas Nast piirsi vuonna 1872 Victoria Woodhullista pilakuvan, jossa hän kuvasi tämän saatanana.

© United States Library of Congress

Hävytön noita

Viimeinen pisara oli, kun Victoria Woodhull muutama päivä ennen vaaleja syytti julkisesti korkea-arvoista ja poliittisesti aktiivista brooklyniläistä pappia uskottomuudesta.

Hänet pidätettiin siveettömyydestä ja hän joutui oikeuteen syytettynä säädyttömän lehden julkaisemisesta.

Vaikka Woodhull todettiin syyttömäksi, se oli liian myöhäistä: hänen maineensa oli saanut peruuttamattoman tahran. Häntä kutsuttiin muun muassa ”vastenmieliseksi taparikolliseksi” ja ”hävyttömäksi noidaksi”, ja hän joutui luopumaan haaveestaan tulla Yhdysvaltojen ensimmäiseksi naispresidentiksi.