Wikipedia
Abraham Lincoln

Abraham Lincoln joutui valeuutisen uhriksi

Vuonna 1864 Abraham Lincoln pyrki presidentiksi toiselle kaudelleen, kun demokraatit alkoivat levittää hurjaa tarinaa, joka osoittautui lopulta toimittajan keksimäksi.

Kun Abraham Lincolnista tuli presidentti vuonna 1860, hän käynnisti suurimman mullistuksen Yhdysvaltojen historiassa sitten irtautumisen Britanniasta vuonna 1783.

Presidentin pyrkimys lakkauttaa orjuus johti Yhdysvaltojen etelä- ja pohjoisvaltioiden väliseen sisällissotaan, joka kesti vuodesta 1861 vuoteen 1865.

Pohjoisvaltiot voittivat taistelun Yhdysvalloista, ja vuosikymmeniä orjuudessa elänyt musta väestö vapautettiin.

Yhdysvaltojen tulevaisuudesta taisteltiin kuitenkin muuallakin kuin sotakentillä.

Kun Abraham Lincoln alkoi kampanjoida uudelleenvalintansa puolesta, hän joutui demokraattien juoniman valeuutiskampanjan uhriksi.

Abraham Lincoln visioi uutta amerikkalaista rotua

  1. helmikuuta 1864 Ohion demokraattinen kongressin jäsen Samuel Cox piti kongressissa puheen.

Hänellä oli ”todisteita” siitä, että Abraham Lincoln ja republikaanit suunnittelivat Yhdysvalloissa rotumullistusta kampanjalla, joka kehottaisi mustien ja valkoisten välisiin avioliittoihin ja raivaisi tietä uudelle ”amerikkalaiselle rodulle”.

Samuel Cox piteli käsissään shokeeraavan väitteen todistetta – 72 sivun pituista pamflettia, jonka nimi oli ”Rotujen sekoittuminen: teoria amerikkalaisen valkoisten ja neekerien risteytymisestä”. (Englanniksi: “Miscegenation: A theory of the Blending of the American White Man and Negro”.)

Pamfletissa, jota levitettiin New Yorkin kaupungissa, luki muun muassa, että ”sekarotu on valkoista rotua henkisesti, fyysisesti ja moraalisesti ylempi” ja että ”ihanteellinen ihminen syntyy sekoittamalla eri rotuja keskenään”.

”Sekarotu on valkoista rotua henkisesti, fyysisesti ja moraalisesti ylempi.” Pamfletista Miscegenation: A theory of the Blending of the American White Man and Negro
Miscegenation

Demokraatit yrittivät sabotoida istuvan presidentin Abraham Lincolnin vaalikampanjaa laatimalla abolitionistien muka kirjoittaman pamfletin tulevaisuudesta, jossa mustien ja valkoisten jälkeläisten ”superrotu” hallitsisi valkoisia.

© Wikipedia

”Pamfletin kammottava visio rotujen sekoittamisesta on ollut yksi abolitionistien (orjuuden lakkauttamisen puolestapuhujien) tavoitteista vuosikausia”, Samuel Cox pauhasi kongressissa ja esitteli joukkoa abolitionististen toimittajien kirjoittamia pamflettia tukevia kirjeitä.

Ääni Abraham Lincolnille ja republikaaniselle puolueelle olisi toisin sanoen ääni tulevaisuudelle, jossa uusi valkoisten ja mustien ”sekarotu” polkisi valkoisen miehen herruuden jalkoihinsa, Samuel Cox väitti.

Abraham Lincoln vaikeni valeuutisen kuoliaaksi

Kongressiedustajan puhe julkaistiin monissa maan sanomalehdissä, mikä antoi ”skandaalille” vauhtia.

Siihen liittyi muun muassa republikaanien vastaisia pilapiirroksia Abraham Lincolnista ja muista eturivin republikaanipoliitikoista ja abolitionisteista liehittelemässä mustia naisia.

The miscegenation ball

Rotujen sekoitusta ylistävä pamfletti poiki poliittisia pilapiirroksia, joissa muun muassa republikaanimiehet ja mustat naiset tanssivat ja flirttailivat keskenään Abraham Lincolnin presidentinvaalikampanjan päämajassa.

© Wikipedia

Abraham Lincoln ja republikaaninen puolue eivät koskaan julkisesti puhuneet ”skandaalista” vaan keskittyivät sen sijaan sisällissodan voittamiseen.

Joukko tärkeitä voittoja etelävaltioista kesällä 1864 lisäsi presidentin suosiota, ja Abraham Lincoln sai 55 prosenttia äänistä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa samana vuonna.

Vaalien jälkeen selvisi, että pamfletti oli väärennös ja että koko skandaalin oli tarkoituksellisesti suunnitellut New Yorkissa ilmestyneen The World -lehden päätoimittaja David Goodman Croly ja toimittaja George Wakeman.

Se ei ollut suinkaan viimeinen kerta, kun demokraatit yrittivät kammeta itsensä valtaan valeuutisten avulla.

Välivaaleissa vuonna 1898 demokraatit käynnistivät lehdissä pelottelukampanjan, jossa mustat miehet esitettiin vaarallisina valkoisten naisten raiskaajina.

Tavoite oli syrjäyttää vaalein valitut poliitikot asemistaan mustien johtamassa Wilmingtonissa etelävaltioihin kuuluvassa Pohjois-Carolinassa. Se onnistui, ja valkoisen ylivallan kannattajat ottivat päätösvallan kaupungissa vaalien jälkeen.