5 presidentin virkaanastujaista, jotka menivät mönkään

Yksi puhui itsensä hengiltä, toisen varapresidentti oli kaatokännissä, ja kolmas myrkytti kaupungin linnut – Yhdysvaltojen presidenttien virkaanastujaiset eivät ole aina menneet ihan putkeen.

Andrew Johnson ja Abraham Lincoln

Lincolnin virkaanastujaisissa vuonna 1865 varapresidentille kävi nolosti.

© Wikimedia

Abraham Lincoln 1865: juopunut varapresidentti varasti show’n

Yhdysvalloissa varapresidentti pitää perinteisesti lyhyen puheen presidentin virkaanastujaisissa, mutta vuonna 1865 Andrew Johnson käytti tilaisuuden hyväkseen kehuskellakseen omilla saavutuksillaan, eikä häntä tahdottu millään saada pois puhujapöntöstä.

Johnson oli lavantaudin uuvuttama ja huonossa kunnossa ennen tärkeää päivää, ja lääkkeeksi hän oli nauttinut viskiä.

Johnson oli joko humalassa tai kaameassa krapulassa pitäessään virkaanastujaispuheensa, ja Lincoln saattoi vain katsella pöyristyneenä vierestä.

William Henry Harrison 1841: puhui itsensä kuoliaaksi

Kuolettavan tylsä puhe saattoi koitua presidentti William Henry Harrisonin kohtaloksi. Hän piti ennenkuulumattoman pitkän virkaanastujaispuheen hyytävän kylmässä, sateisessa säässä ilman hattua ja päällystakkia ja sairastui.

Harrison vilustui pahasti ja sai lopulta keuhkokuumeen. Hän kuoli kuukautta myöhemmin.

Monet uskovat, että Harrison sairastui sateessa pitämänsä pitkän puheen vuoksi, mutta asiasta ei ole varmuutta.

Presidentti Harrisonin virkakausi jäi lyhyeksi – hän kuoli kuukausi virkaanastujaistensa jälkeen.

© Wikimedia

Andrew Jackson 1829: kansa hajotti paikat

Andrew Jackson halusi esiintyä kansanmiehenä, ja pitääkseen yllä tuota mielikuvaa hän toivotti virkaanastujaisseremonioidensa jälkeen kaikki tervetulleiksi juhlimaan Valkoiseen taloon.

Presidentin virka-asuntoon ahtautui tuhansia ihmisiä kaikista kansanosista. Suuri väkijoukko kaatoi juhlahumussa huonekaluja ja rikkoi astioita, ja lopulta Jackson jouduttiin viemään turvaan, jottei hän olisi itse rusentunut kuoliaaksi tungoksen keskellä.

Andrew Jackson halusi olla kansan presidentti mutta joutui sen vuoksi pakenemaan omista virkaanastujaisjuhlistaan.

© Wikimedia

Ulysses S. Grant 1873: sata lintua jäätyi kuoliaaksi

Presidentti Grant oli suunnitellut upeat juhlat virkaanastujaistensa kunniaksi. Juhlia varten hankittiin yli sata kanarialintua, joiden vapaaksi päästäminen olisi juhlien huippukohta.

Suunnitelma meni pahasti pieleen, sillä virkaanastujaispäivänä sää oli erittäin kylmä vuodenaikaan nähden ja voimakkaan tuulen vuoksi tuntui kuin olisi ollut 30 astetta pakkasta.

Se oli linnuille liikaa! Juhlalliseksi tarkoitusta esityksestä tuli lintujen joukkomurha, kun siivekkäät paleltuivat kuoliaaksi.

Ulysses S. Grant halusi näyttävät virkaanastujaisjuhlat, mutta kohokohdaksi tarkoitetut pikkulinnut paleltuivat hengiltä.

© Wikimedia

Richard Nixon 1973: Pulut myrkytettiin hengiltä

Sata vuotta myöhemmin Richard Nixonin virkaanastujaisissa linnut nousivat jälleen puheenaiheeksi.

Presidentti Nixon pelkäsi, että pulut likaisivat ulosteillaan hänen virkaanastujaisparaatinsa, ja käski myrkyttää reitin.

Linnunkakalta vältyttiin, mutta paraatireitti oli juhlapäivänä täynnä kuolleita puluja.

Richard Nixon tapatti lukuisia lintuja virkaanastujaispäivänään.

© Wikimedia