Clinton Presidential Library / Wikimedia

5 presidentillistä skandaalia: seksiä, valtaa ja korruptiota

”I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky!” Bill Clintonin valehtelu televisiopuheessa vuonna 1998 on jäänyt historiaan, mutta presidenttiskandaalit eivät ole mitään uutta Yhdysvaltojen historiassa. Esittelemme niistä viisi kohutuinta.

1. Ulysses S. Grant

Whiskey Ring -skandaali

Ulysses S. Grant oli Yhdysvaltojen presidenttinä vuosina 1869–1877, ja hänen valtakauttaan leimasi laaja korruptio.

Grantin kauden skandaaleista tunnetuin oli niin sanottu Whiskey Ring -tapaus, johon liittyi veronkiertoa ja lahjontaa ja jossa oli mukana useita korkea-arvoisia poliitikkoja ja viskikauppiaita.

Vuonna 1875 paljastui, että usea Yhdysvaltojen hallituksen jäsen oli pimittänyt viskin myynnistä saatuja verotuloja omaan taskuunsa.

Grant reagoi syytöksiin vaatimalla syyllisille rangaistuksia. Skandaaliksi tapaus muuttui, kun selvisi, että Grant oli yrittänyt suojella muun muassa tapaukseen sekaantunutta yksityissihteeriään rangaistukselta.

Grant ei ollut suoraan osallisena viskiskandaalissa, mutta hänen yrityksensä suojella ryvettyneitä ystäviään kertoivat hänen hallintonsa syvästä korruptoituneisuudesta.

Lehdistö teki armotonta pilkkaa presidentti Grantista ja hänen korrputoituneesta lähipiiristään.

© Library of Congress

2. Warren G. Harding

Teapot Dome -skandaali

Warren G. Hardingin presidenttikautta leimasivat useat skandaalit. Niistä tunnetuin, niin sanottu Teapot Dome -skandaali, liittyi lahjontaan.

Skandaali sai alkunsa, kun Harding vuonna 1921 luovutti Yhdysvaltojen laivaston öljyvarantojen hallinnan Yhdysvaltojen sisäministeriölle. Maan korkein oikeus totesi päätöksen myöhemmin laittomaksi.

Skandaaliksi tapaus paisui, kun sisäministeri Albert B. Fall vuokrasi Wyomingissa sijaitsevan Teapot Domen öljykentän ja parin muunkin öljykentän porausoikeudet yksityisille öljy-yhtiöille halvalla ja ilman asianmukaista kilpailutusta.

Kun tapaus vuonna 1924 paljastui, Fall oli jo ehtinyt vastaanottaa lahjuksina yli satatuhatta dollaria. Hänet tuomittiin lahjusten ottamisesta vankeuteen. Presidentti Harding oli kuollut vuonna 1923 sydänkohtaukseen, eikä hän ehtinyt saada asiassa syytettä. Teapot Dome -skandaali jätti kuitenkin pysyvän tahran hänen maineeseensa.

Warren G. Harding kuoli ennen kuin Teapot Dome -skandaali ehti johtaa syytteisiin. Skandaali jätti kuitenkin ikävän tahran hänen jälkimaineeseensa.

© Wikimedia

3. Richard M. Nixon

Watergate-skandaali

Monet pitävätWatergate-skandaalia Yhdysvaltojen poliittisen historian pahimpana muun muassa siksi, että se on maan ainoa poliittinen skandaali, jonka vuoksi presidentti on joutunut eroamaan virastaan.

Watergate-skandaali puhkesi vuonna 1972, kun viisi Nixonin palkkalistoilla työskentelevää miestä jäi kiinni murtautuessaan kilpailevan Demokraattisen puolueen vaalitoimistoon Washingtonin Watergate-hotelliin.

Miehet tuomittiin ensin murtautumisesta ja salakuuntelusta. Myöhemmin selvisi, että he olivat toimineet aivan Nixonin hallinnon huipulta tulleiden ohjeiden mukaan ja että Nixonin hallinto oli yrittänyt kaikin keinoin salata osallisuutensa tapaukseen.

Watergate-skandaalin tiimoilta tuomittiin kaikkiaan 43 henkilöä, joista monet olivat Nixonin läheisiä avustajia tai työtovereita. Presidentti Nixon erosi skandaalin seurauksena presidentinvirasta 9. elokuuta 1974.

Watergate-skandaali pakotti Richard Nixonin eroamaan presidentinvirasta vuonna 1974.

© National Archives & Records Administration

4. Ronald Reagan

Iran-Contra-skandaali

Ronald Reaganin rooli niin sanotussa Iran-Contra-skandaalissa ei vieläkään ole selvinnyt, mutta hänet yhdistetään vielä nykyäänkin tiukasti tapaukseen.

Yhdysvallat myi Reaganin presidenttikaudella aseita Iraniin, vaikka Iran oli asetettu kansainväliseen asevientikieltoon. Yhdysvallat perusteli kiellon rikkomista sillä, että se halusi edistää terroristien Libanonissa pitämien yhdysvaltalaisten panttivankien vapauttamista.

Aseista saaduilla myyntituloilla Yhdysvallat kuitenkin tuki samaan aikaan nicaragualaisia Contra-sissejä, jotka halusivat syrjäyttää maan vasemmistolaisen hallinnon.

Vyyhti alkoi purkautua syksyllä 1986, ja asia vietiin kansainväliseen tuomioistuimeen, joka katsoi tuomiossaan Yhdysvaltojen rikkoneen kansainvälistä lainsäädäntöä.

11 korkea-arvoista yhdysvaltalaista virkamiestä ja poliitikkoa todettiin syyllisiksi väärän todistuksen antamiseen ja tietojen pimittämiseen kongressilta, mutta presidentti Reaganin osallisuutta tapaukseen ei pystytty todistamaan.

Ronald Reagan vastaanotti vuonna 1987 niin sanotun Towerin komission raportin. Siinä käytiin läpi koko Iran-Contra-skandaali, mutta ei pystytty osoittamaan presidentin osallisuutta tapaukseen.

© The Reagan Library

5. Bill Clinton

Monica Lewinsky -skandaali

Monica Lewinsky -skandaali oli täydellinen sekoitus seksiä, valheita ja kohujulkisuutta. Ehkä juuri siksi se jätti varjoonsa Bill Clintonin muut saavutukset – ja skandaalit.

Vuonna 1998 paljastui, että perheellinen presidentti Clinton oli ollut seksisuhteessa valkoiseen taloon harjoittelijaksi palkatun 22-vuotiaan Monica Lewinskyn kanssa.

Seksisuhde oli jo itsessään skandaali, mutta Clinton pahensi tilannettaan valehtelemalla valan velvoittamana, että hänellä ei ollut ollut suhdetta Lewinskyyn.

Edustajainhuone asetti Clintonin syytteeseen väärästä valasta ja oikeuden työn estämisestä.

Senaatti vapautti Clintonin syytteistä, ja hän jatkoi presidentinvirassa kautensa loppuun asti. Hänen oikeutensa harjoittaa juristin ammattia kuitenkin kumottiin määräajaksi.

Lewinsky-jutun käsittely jatkui vuoteen 1999, jolloin senaatti vapautti presidentti Clintonin syytteistä. Hänen oikeutensa toimia asianajana kuitenkin kumottiin.

© Wikipedia