Uusi kirja: Japanilaiset sieppasivat Earhartin

Legendaarinen lentäjä Amelia Earhart joutui japanilaisten vangiksi yrittäessään lentää maailman ympäri vuonna 1937. Hänet suljettiin vankileirille. Uuden kirjan mukaan hän eli toisen maailmansodan jälkeen väärän nimen turvin.

Amelia Earhart lensi vuonna 1932 ensimmäisenä naisena yksin yli Atlantin. Lento teki hänestä tunnetun ja erittäin suositun, ja hän julkaisi saavutuksistaan useita kirjoja.

© Library of Congress

Earhart katosi jälkeä jättämättä

Vuonna 1937 yhdysvaltalainen Amelia Earhart katosi jäljettömiin yrittäessään lentää maailman ympäri. Aina siitä asti historioitsijat ovat kiistelleet siitä, miten yksi 1900-luvun kuuluisimmista naisista katosi.

Nyt yhdysvaltalainen W. C. Jameson uskoo ratkaisseensa maineikkaan lentäjän katoamisen.

Lentomatka oli vakoiluretki

Virallisen selityksen mukaan Earhart putosi vankasta lentokokemuksestaan huolimatta Tyyneenmereen lähelle pientä saarta, koska häneltä loppui polttoaine ja hän joutui lentämään rajuilmassa.

Jamesonin mukaan Amelia Earhart oli todellisuudessa Yhdysvaltojen vakooja ja hänen yrityksensä lentää maailman ympäri oli vain savuverho, jonka turvin hänen oli määrä vakoilla Japania.

Earhartin kone oli Jamesonin mukaan varustettu erityiskameroilla, joilla voitiin ottaa kuvia Japanin sotilaallisista kohteista Tyynenmeren saarilla.

Pakollinen nimenvaihto

Jameson väittää, että Earhart jäi ikävä kyllä japanilaisten vangiksi, ja hän joutui viettämään toisen maailmansodan vankileirillä. Japanin vuonna 1945 kärsimän tappion jälkeen Earhart vapautettiin, ja hän matkusti takaisin Yhdysvaltoihin, jossa hän eli väärän nimen turvin vuonna 1982 tapahtuneeseen kuolemaansa saakka.

Jameson uskoo, että Earhart pakotettiin omaksumaan uusi henkilöllisyys, sillä presidentti Franklin D. Roosevelt pelkäsi, että hän menettäisi kansan tuen, jos selviäisi, että hän oli antanut Earhartin kaltaisen julkisuuden rakastaman henkilön istua vankileirillä yrittämättä vapauttaa tätä.

“Roosevelt olisi leimattu pelkuriksi ja kelvottomaksi. Hänen imagonsa ei olisi kestänyt kolhua”, Jameson toteaa brittiläiselle Daily Mail -lehdelle.

Asiantuntija tukee teoriaa

Jameson on kirjoittanut teoksensa yhteistyössä Greg Feithin kanssa. Feith on eläkkeellä oleva lentäjä, joka toimii National Transportation Safety Boardissa (NTSB) eli muun muassa Yhdysvalloissa tapahtuneita lento-onnettomuuksia tutkivassa elimessä.

Myös Feith – jota usein käytetään asiantuntijana lento-onnettomuusasioissa – tukee ajatusta siitä, että Earhartin katoamisella on yritetty peitellä yhtä historian suurimmista skandaaleista.

Asiakirjoja kadoksissa

Jamesonin päätelmät perustuvat muun muassa siihen tosiseikkaan, että lukuisia Earthartia koskevia asiakirjoja on kadonnut oudosti tai ne on luokiteltu salaisiksi.

Esimerkiksi viimeisenä Earhartiin yhteydessä olleen Itasca-aluksen lokikirjan olennaiset sivut ovat kadonneet, eivätkä viranomaiset ole vieläkään julkistaneet 113:a Earhartin lentoa koskevaa asiakirjaa.

Toinen seikka, joka Jamesonin mukaan viittaa salaliittoon, on se, että useat sikäläiset kalastajat ovat kertoneet nähneensä japanilaisten sotilaiden vieneen Earhartin mennessään.

Lisäksi Kiinassa sijainneelta japanilaiselta vankileiriltä vapautettiin 17. elokuuta 1945 nunnaksi pukeutunut nainen, joka Jamesonin mukaan ei ollut kukaan muu kuin itse Earhart.

2015 löytyi metallinkappaleita

W. C. Jameson ei ole suinkaan ensimmäinen henkilö, joka on yrittänyt selvittää Earhartin kohtaloa.

Esimerkiksi yhdysvaltalaiset Les Kinney ja Dick Spink väittivät kesällä 2015 löytäneensä Marshallsaarten läheltä metallinkappaleita, jotka olivat Earhartin koneen pyörän ja kojelaudan jäännöksiä.

Metallinkappaleiden tutkimukset ovat yhä kesken. Jos ne osoittautuvat kuuluneen Earhartin koneeseen, ne voivat tukea Jamesonin teoriaa, sillä Marshallsaaret olivat japanilaisten miehittämiä vuonna 1937.

Earhart oli juuri aloittanut matkansa viimeisen osan, kun hän menetti radioyhteyden suurin piirtein keskellä Tyyntämerta. Hänen kohtaloaan ei ole saatu selville.