Amelia Earhartin koneen osa löytyi

Nikumarorosaaresta löydetty alumiinilevy on peräisin koneesta, joka hävisi jäljettömiin vuonna 1937 maailmanympärilennolla.

Useiden esineiden on väitetty olevan peräisin Earhartin koneesta, mutta tällä kertaa väite voitiin todistaa.

Tutkijat ovat varmoja, että osa on Amelia Earhartin koneesta

Tutkijat ovat tunnistaneet vuonna 1991 löydetyn alumiinilevyn varmuudella Amelia Ear­hartin koneen osaksi. Kuuluisa naislentäjä katosi 2. heinäkuuta 1937 yrittäessään maailman­ympärilentoa
päiväntasaajaa pitkin.

Osa löytyi Nikumarorosaaresta, joka sijaitsee Tyynellämerellä Australian ja Havaijin välillä. Tutkijat pystyivät todistamaan, että levy kiinnitettiin Earhartin koneeseen, kun sitä korjattiin Miamissa kuukautta ennen Earhartin katoamista.

"Levyn koko, muoto, materiaali ja niittien reiät täsmäävät Earhartin koneeseen kuin sormenjälki tiettyyn ihmiseen", sanoi TIGHAR-tutkimusryhmää johtava Ric Gillespie Discovery Newsin haastattelussa.

Gillespie uskoo, että Earhart ja suunnistaja Fred Noonan tekivät hätälaskun Nikumarorolle ja vuorovesi vei koneen mennessään, jolloin Earhart ja Noonan kuolivat. Merestä on paikannettu kaikuluotaimella konetta muistuttava kohde, ja TIGHAR aikoo tutkia alueen kesäkuussa.

Levy sopii koneeseen

Alumiinilevy peitti rikkoutunutta suunnistajan ikkunaa. Kuva otettiin kuukausi ennen Amelia Earhartin katoamista.

TIGHAR-tutkijaryhmä on verrannut löydettyä alumiinilevyä samantyyppiseen Lockheed Electra -koneeseen kuin millä Amelia Earhart lensi. Levyn koko, muoto, materiaali ja niittien paikat sopivat konetyyppiin täydellisesti.